Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο επιζών: Μια δεύτερη ευκαιρία

Ο επιζών, Μαρίλλης Διαμαντή

Η Μαρίλλη Διαμαντή, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος του άρθρου, μας διηγείται μια ιστορία που έλαβε χώρα στον πιο καταστροφικό πόλεμο, τον Β' Παγκόσμιο και αφορά τον πατέρα της Παύλο.

Η ιστορία του Παύλου, ενός νέου περήφανου και δυνατού με καταγωγή από το χωριό της Λαμίας Κόμμα, που ζούσε με την εύπορη και πολυμελή οικογένειά του, έχει μια ιδιαίτερη χροιά τόσο από συναισθηματική όσο και από ιστορική πλευρά. Οι γονείς του Παύλου έφεραν στη ζωή πολλά παιδιά, κάποια από τα οποία έφυγαν νωρίς και άλλα χάθηκαν στον πόλεμο, δίνοντας το δικό τους μερτικό για τον αγώνα. Στα χρόνια του πολέμου, τα μεγαλύτερα παιδιά πολέμησαν στα αλβανικά βουνά με ψύχος και με κακουχίες και τη μυρωδιά του θανάτου να τους ακολουθεί κατά πόδας.

Ενόσω ο πόλεμος μαίνεται, τον Απρίλιο του '41 θα κάνουν την εμφάνισή τους οι αντιστασιακές οργανώσεις, που όπως ήταν αναμενόμενο για τόσους και τόσους νέους, θα γίνουν μέλη ο Ευθύμης, ο Χρήστος και ο Θεόδωρος, αδέρφια του νεαρού τότε Παύλου.

Η επισιτιστική κρίση, τα σαμποτάζ, οι μαυραγορίτες, το ανθρωποκυνηγητό, οι δωσίλογοι, οι προδότες και η Γκεστάπο, που σκορπά φόβο και πόνο, όσο προχωρούσε η παντοδυναμία του Ράιχ, συνθέτουν το σκηνικό του πολέμου και την εξαθλιωμένη κατάσταση της χώρας.

Τα αδέρφια Διαμαντή, μπαίνουν στο στόχαστρο των καλοθελητών, μιας και όλοι βοηθούν στον αγώνα, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και με όποιον τρόπο μπορεί. Ακόμα και η όμορφη αδερφή τους Κατίνα και ο Παύλος, ως αμούστακο παιδί, βάζουν το δικό τους λιθαράκι για την πολυπόθητη απελευθέρωση του έθνους.

Την εποχή που ο Παύλος γίνεται «σύνδεσμος», το μένος των Γερμανών που χάνουν συνεχώς έδαφος, όλο και μεγαλώνει. Όσο κι αν θεωρούν ότι προσέχουν, κάποιες κινήσεις τους παρακολουθούνται και την κατάλληλη στιγμή, ένα απρόσμενο λάθος θα αλλάξει τα πάντα. Ο πρώτος που συνελήφθη από τα αδέρφια ήταν ο Παύλος, στις 2 Μαΐου του 1944. Ακολούθησε σωματική και λεκτική βία μέχρι εξοντώσεως και στη συνέχεια οι συλλήψεις του Θεόδωρου και του Ευθύμιου. Ένα ξαφνικό γεγονός εξοργίζει τους Γερμανούς, που καταμεσής μιας αποφράδας νύχτας μεταφέρουν 5 κρατούμενους με απόλυτη μυστικότητα στην εκτέλεσή τους. Ανάμεσα στους 5 βρίσκονταν τα 3 αδέρφια.

Ήταν 13 Ιουνίου του 1944. Οι στρατιώτες πυροβολούν, ο αξιωματικός τους αποτελειώνει με μια ακόμη σφαίρα, αλλά ο Θεόδωρος και ο Παύλος δεν πεθαίνουν ακαριαία. Λίγες ώρες μετά ο Θεόδωρος έχει ξεψυχήσει και ο Παύλος αργοπεθαίνει κάτω από το βάρος του σοβαρού τραύματός του στο κεφάλι. Για καλή του τύχη, δυο άνθρωποι ακούν την ασθενική κραυγή του και με περίσσιο φόβο αποφασίζουν να τον βοηθήσουν. Το τραύμα του χρίζει άμεσης διακομιδής του σε νοσοκομείο και με τη χάρη που έλαβε από τους Γερμανούς, μπαίνει εσπευσμένα στο χειρουργείο. Μετά από σχεδόν 23 ώρες βγαίνει ζωντανός και αναρρώνει κρυφά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του γερμανικού ζυγού.

Όταν η Γερμανία αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να φύγει από την Ελλάδα, η κατάσταση της υγείας του Παύλου δεν ήταν η απαιτούμενη για τη μεταφορά του ως ομήρου, με αποτέλεσμα να παραμείνει στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα.
Παρ' όλη την απελευθέρωση της χώρας, η οικογένεια Διαμαντή, πνιγμένη στο πένθος της, προσπαθεί να στηρίξει τον Παύλο ν' αδράξει τη δεύτερη ευκαιρία που του δίνεται από τη μοίρα και να την τιμήσει όπως της οφείλει. Ο τελευταίος, ένας ζωντανός νεκρός γεμάτος τύψεις και ενοχές, θα ζήσει για άλλα 37 χρόνια και θα φύγει ξαφνικά για να συναντήσει τους υπόλοιπους πατριώτες, τους υπόλοιπους αγωνιστές.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο Ο επιζών: Μια δεύτερη ευκαιρία, επέλεξα την παρακάτω:
Η ζωή είναι όμορφη. Να μάχεσαι γι' αυτήν και να τη σέβεσαι. Να σέβεσαι και να εκτιμάς την οικογένειά σου. Να σέβεσαι τους ανθρώπους γύρω σου και να φροντίζεις, όποιον σε έχει ανάγκη. Κι αν κάνεις λάθος, μη φοβάσαι. Τι κι αν πέσεις κάτω καμιά φορά; Να μάθεις να σηκώνεσαι…
Πρόκειται για ένα βιβλίο ξέχειλο συναισθηματικού φορτίου, μιας και τα γεγονότα που εξιστορούνται, πιστέψτε με, δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Η Μαρίλλη (Μαρία-Έλλη) Διαμαντή, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών έχοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία και δίνοντας έμφαση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον απόηχό του. Μέλος του American Historical Association και του Oral History Society. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο LSE, University of London (BSc) και στο Staffordshire University (MSc). Φανατική ταξιδιώτης, αγαπά την εξερεύνηση και τη μάθηση, με δραστήριο και έντονο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τα κοινωνικά θέματα. Εργάστηκε για είκοσι ένα χρόνια στις Τηλεπικοινωνίες στις Διεθνείς Σχέσεις - Επενδύσεις και στις Σχέσεις με τους Θεσμικούς Επενδυτές (Investor Relations) και αργότερα ως σύμβουλος επενδυτικών συμμετοχών.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Bookoo e-shop.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη