Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελευθερία Καραδήμου Στο σύμπλεγμα της αράχνης

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Ελευθερίας Καραδήμου, Στο σύμπλεγμα της αράχνης, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ελευθερία Καραδήμου: Η ιδέα μου ήρθε για πρώτη φορά σε ηλικία 8 χρονών. Ήθελα με τον δικό μου τρόπο να γράψω μια ιστορία και τον έλεγχο να τον έχω εγώ, δηλαδή να μπορώ εγώ να κάνω μια αρχή, μέση και φυσικά να δώσω ένα δικό μου τέλος. Έτσι και άρχισα να γράφω. Φυσικά σε κάθε βιβλίο υπάρχει και μια αληθινή ιστορία. Φυσικά το εμπλουτίζω με δική μου φαντασία πάντα… Έτσι το πρώτο μου βιβλίο το έχω γραμμένο σε σχολικό τετράδιο. Και από τότε έχω γράψει συνολικά 15 βιβλία και ένα από αυτά είναι και το «Σύμπλεγμα της αράχνης». Η ιδέα του βιβλίου, μου ήρθε όταν άκουσα κάποιος να λέει την ιστορία του, ότι γνώρισε και αγάπησε τη γυναίκα του, που ήταν 20 χρόνια μικρότερή του και τελικά μετά από κάποια χρόνια γάμου, αυτή τα έμπλεξε με κάποιον υπάλληλό του… Τώρα όλα τα υπόλοιπα είναι δική μου φαντασία.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Κ.: Μου αρέσει να γράφω πάντα περιπέτειες και να έχουν πάντα το πάθος την ίντριγκα και το έγκλημα. Για αυτό τον λόγο τα περισσότερα βιβλία μου είναι αστυνομικά ή κρατούν ένα κομμάτι θρίλερ μέσα τους. Μου αρέσει να υπάρχει ησυχία όταν γράφω και για αυτό τον λόγο τις περισσότερες φορές απομονώνομαι.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Κ.: Όταν παθιάζομαι με κάτι που έχω στον νου (σενάριο ή βιβλίο) σε 3 μήνες το γράφω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Κ.: Αστυνομικό, με πάθος για τη ζωή.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Κ.: Η Στεφάνια, μια νεαρή συγγραφέας, με έντονο το αστυνομικό δαιμόνιο μέσα της, γνωρίζει έναν αρκετά μεγαλύτερο άντρα και τον ερωτεύεται, με αποτέλεσμα να τον παντρευτεί. Ο Άλκης, οδηγός του Φίλιππο Γεωργίου, την πολιορκεί ερωτικά, μια και τα χρόνια που τον χωρίζουν με την Στεφανία είναι λιγότερα. Και εκείνη όμως ενθουσιάζεται μαζί του, ειδικά όταν μαθαίνει ότι ο άντρας της την απατά. Μετά έρχεται και ένα δυσάρεστο νέο. Μια ξαφνική δολοφονία, που αφορά τον Φίλιππο Γεωργίου. Η αστυνομία παρομοιάζει την εγκληματική πράξη του Φίλιππου Γεωργίου με κάποιο μυθιστόρημα της Στεφανίας και οι κατηγορίες πέφτουν πάνω της. Ποιος όμως σκότωσε τον Φίλιππο Γεωργίου και γιατί; Φυσικά θα το μάθετε όταν διαβάσετε το βιβλίο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Κ.: Την εμπλοκή, την ίντριγκα και το έξυπνο μυαλό της Στεφανίας.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Κ.: Φυσικά είναι η Στεφανία. Την παρομοιάζω λίγο με μένα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Κ.: Ώρες αγωνίας, περιπέτειας και πάθους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Κ.: Εγώ σαν Ελευθερία Καραδήμου (ή Ρία, όπως με φωνάζουν οι περισσότεροι), δεν έχω ποτέ αγωνία· αφήνω πάντα τα πράγματα να έρθουν όπως τα θέλει ο Θεός.

Φοβάστε...
Ε.Κ.: Αν φοβάμαι; Θα πω όχι. Δεν υπάρχει κάτι που να με φοβίζει στη ζωή. Ίσως με τρομάζει λίγο ο θάνατος, αλλά και αυτό όχι για μένα, αλλά επειδή θα αποχωριστούν οι δικοί μου άνθρωποι από εμένα.

Αγαπάτε...
Ε.Κ.: Την οικογένειά μου.

Ελπίζετε...
Ε.Κ.: Ελπίζω για ένα καλύτερο αύριο. Και φυσικά ελπίζω να σταματήσει ο πόλεμος διαπαντώς.

Θέλετε...
Ε.Κ.: Θέλω να κάνω πολλά. Όπως να γράψω κι αλλά βιβλία, να κάνω και αλλά σίριαλ και να χαρίσω στον κόσμο απλόχερα ώρες όμορφες γεμάτες ηρεμία.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Κ.: Νομίζω πως αυτοί που τους αρέσει η αγωνία, το πάθος, γενικά το μυστήριο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Κ.: Για να μάθατε ποιος τελικά σκότωσε τον Φίλιππο Γεωργίου.

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Κ.: Αν δεν το διαβάσετε θα μείνετε με το ερώτημα: ποιος τελικά σκότωσε τον Φίλιππο Γεωργίου;

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Κ.: Στις εκδόσεις Ελκυστής. Και από μένα.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Κ.: Στην Καβάλα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Κ.: Το μαύρο.

Ποια μουσική;
Ε.Κ.: Η μουσική που λέγεται «Στο σύμπλεγμα της αράχνης» και την τραγουδά ο Νίκος Γεραλής. Γράφτηκε ιδικά για το σίριαλ. Γιατί ξέχασα να αναφέρω, ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος που είμαι, το έχω κάνει και σίριαλ.

Ποιο άρωμα;
Ε.Κ.: Κάτι δυνατό όπως το Opium.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Κ.: Ποιο συναίσθημα βγάζει το βιβλίο; Θα έλεγα δυνατό πάθος.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Κ.: Σίριαλ. Όπως και είναι.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Κ.: Είμαι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, αλλά όνειρο ζωής να ήμουν νταλικέρης

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Κ.: Δεν διαβάζω, ίσως γιατί δεν έχω χρόνο. Πολλές οι υποχρεώσεις, αλλά και τα χόμπι.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Κ.: Όχι. Γιατί δεν διαβάζω. Μου αρέσει να έχω ένα δικό μου κώδικα. Τα βιβλία γενικά από άλλους συγγραφείς με κουράζουν. Γενικά η λεπτομέρεια με κουράζει και για αυτό και εγώ την αποφεύγω στα δικά μου τα βιβλία.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Κ.: Εγωιστικό, αλλά εγώ ορίζω τις τύχες τους. Τις περισσότερες φορές που αρχίζω και γράφω ένα βιβλίο ή σενάριο γνωρίζω και το τέλος.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Κ.: Φαντασία και αυτό που λένε έμφυτο από τον Θεό.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Κ.: Νομίζω το καλό σενάριο και η περιπέτεια.

Τι την αποτυχία;
Ε.Κ.: Οι πολλές λεπτομέρειες, νομίζω πως κουράζουν.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Κ.: Φυσικά. Για αυτό πρέπει πάντα οι συγγραφείς να περνούν και σωστά μηνύματα μέσα από τα βιβλία τους

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Κ.: Στην σκιά της περιπέτειας.

Στο σύμπλεγμα της αράχνης, Ελευθερίας Καραδήμου

Η Ελευθερία Καραδήμου απάντησε στο ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά της, Στο σύμπλεγμα της αράχνης, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Η Ελευθερία Καραδήμου, ή Ρία όπως τη φωνάζουν φίλοι και γνωστοί, ζει μόνιμα στην όμορφη πόλη της Καβάλας. Είναι παντρεμένη εδώ και σαράντα ένα χρόνια με τον Οδυσσέα Ασημίδη και μαζί απέκτησαν δυο κορίτσια, την Αθηνά –Νανά– και την Εβίτα, και έχουν δυο εγγόνια, τον Οδυσσέα, που είναι οχτώ χρονών, και τον Λευτέρη, που είναι εφτά μηνών. Άρχισε να γράφει από πολύ μικρή, σχεδόν από οχτώ χρονών. Το πρώτο της βιβλίο το είχε γράψει σε σχολικό τετράδιο… Μέχρι τώρα κατάφερε να γράψει δεκατέσσερα βιβλία με μεράκι και πολλή αγάπη. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τα καβαλιώτικα σίριαλ, μιας και η σκηνοθεσία είναι κάτι που λατρεύει.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη