Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το ματωμένο παρελθόν * Ο κώδικας του αυτοκράτορα * Λέγε με Στράτο * Ματωμένος κάκτος * Ονείρου σκιές * Στο σύμπλεγμα της αράχνης * Η κυρά του κάστρου * Ο πύργος των Ταράσωβ * Η κόρη του ουρανού * Εντολείς * Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο ** Ποίηση: Στην αμφιλύκη της αγρύπνιας * Σκοτεινή κουκκίδα * Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ ** Διηγήματα: Ξιπασμένες νοικοκυρές ** Άλλα: Τέσσερις τίτλοι των εκδόσεων Ελκυστής * Τέσσερις τίτλοι από τον Ελκυστή * Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano ** Παιδικά: Κυκλαδίτικα παραμύθια

Η ευρηματική έμπνευση του Κώστα Ευαγγελάτου

Επέτειος 50 χρόνων πολιτιστικής δράσης του σύγχρονου δημιουργού


COSTAS EVANGELATOS, PARIS EXPO 2012

Η εικαστική διάσταση της ευρηματικής έμπνευσης του Κώστα Ευαγγελάτου άρχισε να προϊδεάζει εμπεριστατωμένα και σοφιστικά το φιλότεχνο κοινό πολύ νωρίς χάρη στην συμβατή εισαγωγή που επιφύλασσε σ' ένα αυτόβουλο και ανεξάρτητο οδοιπορικό ενδοσκόπησης με θεαματικό και άμεσο ανθρωποκεντρικό ρυθμό και ροή.

Ο νεαρός δημιουργός ήταν επηρεασμένος απ' όσα κυοφορούσαν στο περιβάλλον και στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο της ύπαρξής του στο νησί του, την Κεφαλλονιά, και στην πρωτεύουσά του, το μετασεισμικό Αργοστόλι της δεκαετίας του 1970, διαθέτοντας και προβάλλοντας στοιχεία που αφορούσαν δοκιμασίες της ανθρωπότητας, με έντονη εμμονή στην συναισθηματική αποκωδικοποίηση που παραπέμπει σ' ένα ταξίδι καίριου προβληματισμού, περιπλάνησης, περιήγησης και αρμολόγησης βιωμάτων. Μέσα από απεικονίσεις και αποδόσεις γραφής εικαστικής και λογοτεχνικής συνάμα, υπερτερεί στα έργα του με μεγεθυντική κλίμακα το πρόσωπο της αλλαγής, η διαφοροποίηση, ο χρόνος και βέβαια σε υπέρτατο βαθμό οι συνειρμοί της φόρτισης από τον αιφνιδιασμό και τις ανατροπές των τυπικών περιβλημάτων του κατεστημένου και των μεθόδων του. Το πέρασμα στο άγνωστο μέλλον και στα νέα αισθήματα για την αντιμετώπιση της ζωτικής, επίκαιρης πραγματικότητας επιφυλάσσει το άρρηκτο δεδομένο του εργονομικού εγχειρήματος, που σωματοποιεί το ζητούμενο, με γενετική αιτιατή σχέση απέναντι στο ορατό και στο προφανές στοιχείο του ταλέντου του.

Κώστας Ευαγγελάτος, Εννοιακές συμπαντικές συνάψεις, LEEDS UNIV. U.K.Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΑΤΡΟΣ

Εξέθετε από τότε απερίσπαστα έναν αδιάσπαστο κύκλο μάχης και διαμάχης, που επιδρούσε στις συμπεριφορές της διευρυμένης επεξεργασίας, με ακριβοδίκαιη απτότητα και αρχετυπικό μεγαλείο, όπως αποδεικνύουν τα εφηβικά του έργα με ερείπια, μορφές, φανταστικές συνθέσεις και αφηρημένα συμπλέγματα πριν να περάσει στα νεανικά «αντιμιλιταριστικά» έργα και τις τολμηρές Σωματογραφίες, που τον καθιέρωσαν.

Έντεχνα και διαισθητικά, ο δημιουργός ήξερε από τότε να φιλτράρει τα μικρογραφικά αποτελέσματα, να ζυγίζει τις αναλογίες στις στάσεις και στα συζευκτικά δρώμενα, με χνάρια από δρομολογημένες αφαιρετικές αναδύσεις. Η ενατένισή του παραδίδονταν από την φυσική προέκταση στην ιστορική και κοινωνική διευθέτηση υπεράνω κυκλωμάτων. Η τεχνοτροπία του στις πρώτιστες συλλήψεις ενστερνίζονταν τη μετάδοση της κινούμενης διαπραγμάτευσης και της ανθρωπιστικής καθολικότητας.

Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΝΕΦΕΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΛΑΔΙ ΣΕ ΚΑΜΒΑ

Αργότερα, με δύναμη ψυχής, λογικής, εξομολογητικής διάθεσης αλλά και ανώτερου πνεύματος, η περιρρέουσα αφιερωματική πορεία του εντείνει προς την επιλογή της εικαστικής αφήγησης για μια ηθελημένη αλλά λιτή ανάταση με ευτηξία περιγραφικότητας και ώριμης εσωτερικής εκφραστικότητας. Η συνειδητά προσεγμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ποικίλων αναχωμάτων, που υπήρξαν, του επέβαλλαν διαχρονικές λύσεις στα αδιέξοδα μέσω εντυπωσιακών αισθητικών εναλλαγών και προοδευτικών ιδεολογικών μηνυμάτων, ενώ παράλληλα διακατέχονταν από τη λυτρωτική και οραματική προσήλωση στο γίγνεσθαι της εποχής μας με κριτική μελέτη, πληθωρικό διαδραστικό αισθητήριο και ιδεογραμματικό πρωτοποριακό και προφητικό ορόσημο καινοτομιών, που αναγνωρίστηκαν διεθνώς από το 1984, που εξέθεσε στη Νέα Υόρκη τις περίφημες Σωματογραφίες και το 1985 τις πρωτοποριακές, εννοιακές Συλλήψεις του.

Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΝΩ, ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ Δ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Στη συνέχεια διοργανώθηκαν εκθέσεις, performance, διαλέξεις περί τέχνης και εκδόσεις ποιημάτων του σε πολλά σημαντικά καλλιτεχνικά κέντρα ανά τον κόσμο. Με επίκεντρο δράσεών του την Αθήνα με το Art Studio EST, που ίδρυσε το 1990, το Αργοστόλι Κεφαλλονιάς, με την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, που εγκαινιάστηκε το 2001, και το Παρίσι, όπου έχουν γίνει από το 1988-2019 επτά ατομικές εκθέσεις του καθώς και αναδρομική έκθεση μεγάλου φάσματος των εικαστικών του επιτεύξεων, διανύει ευπρόσδεκτα την πεντηκοστή επέτειο της συνεχούς δημιουργικής και κατεξοχήν κοινωνικής του προσφοράς.


Λεόντιος Πετμεζάς
Ιστορικός της Τέχνης

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΟνείρου σκιές, Πελούσας ΤσαντάκηΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΩδές του πόνου και τρούφες ΙΙ, Οδυσσέα ΓιαννάκηΛέγε με Στράτο, Χρυσούλας Σ. ΓεωργούλαΜατωμένος κάκτος, Μαρίνας ΧρόνηΣτην αμφιλύκη της αγρύπνιας, Ελένης Τζιώγα
Κυκλαδίτικα παραμύθια, Θάνου ΚωστάκηΕντολείς, Ηρακλή ΤριανταφυλλίδηΟ κώδικας του αυτοκράτορα, Νίκου ΚυριαζήΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΟ πύργος των Ταράσωβ, Χάρη ΜπαλόγλουΤαξίδι στο κόκκινο, Ελένης ΠουλημένουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Φαντάσματα από το παρελθόν, Το βέλος του έρωτα, Λαθραία αλήθεια και Ο Φουντωτούλης
Η κόρη του ουρανού, Χαράς ΑνδρέουΗ γυναίκα με τη λεοπάρδαλη, Βασίλη ΜαραγκούΞιπασμένες νοικοκυρές, Έφης ΚαραμπάΌνειρα από ιστό, Άγγελου ΓαλάνηΗ κυρά του κάστρου, Σμαραγδής ΜητροπούλουΤα Βασίλεια, Αλέξανδρου ΚαψοκόληΣτο σύμπλεγμα της αράχνης, Ελευθερίας Καραδήμου