Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Όταν το βουνό γίνεται πεδιάδα

Όταν το βουνό γίνεται πεδιάδα, Ευγενίας Μπλέτσα

Το βιβλίο της Ευγενίας Μπλέτσα απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και άνω αλλά και σε μεγάλους, εξιστορώντας τέσσερις νουβέλες, βασισμένες σε μύθους του Αισώπου, στοχεύοντας στη ρήση ότι τα δύσκολα μπορούν να γίνουν εύκολα.

Τέσσερις διδακτικές ιστορίες, ικανές να προσδώσουν στον αναγνώστη τροφή για περαιτέρω σκέψη, τέσσερα κεφάλαια που διαβάζονται απνευστί, ρουφώντας λαίμαργα τις λέξεις μέχρι τελευταίας ρανίδας. Οι περιπέτειες των ζώων, οι αποφάσεις και οι πολλά υποσχόμενες πράξεις τους θα σταθούν ως σανίδα σωτηρίας, παραδειγματίζοντας όλους μας.

Ο γνωστός σε όλους μας μύθος Ο λαγός και η χελώνα έχει στόχο του ν' αφυπνίσει τη συνείδησή μας, στοχεύοντας στη δύναμη της προσπάθειας αλλά και στην πίστη στον εαυτό μας, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται.
Ποιος πίστευε ότι σε έναν τέτοιον αγώνα, νικητής θα ήταν ο λιγότερο γρήγορος; Κι όμως, όλα μπορούν να συμβούν! Διαβάζοντας το κείμενο, μας γίνεται γνωστό ότι προτιμότερη είναι η ήττα από τον αντίπαλο παρά μια ήττα από τον ίδιο μας τον εαυτό. Επιπρόσθετα, μαθαίνουμε πως όταν η λογική έρχεται αντιμέτωπη με το συναίσθημα, αξίζει κάποιες φορές να κερδίσει το συναίσθημα. Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλές αποφάσεις φαίνονται μπροστά μας απόρθητο κάστρο ή πανύψηλο βουνό, όμως δείχνοντας την απαραίτητη σύνεση, επιμονή και υπομονή, καλή θέληση, πίστη και θετική σκέψη, τίποτα δεν είναι ανέφικτο.

Ο δεύτερος μύθος, Το λιοντάρι και το ποντίκι, έρχεται να μας διδάξει ότι ο φαινομενικά αδύναμος, ο ισχνός, θα καταφέρει να φανεί χρήσιμος στον άτρωτο και συνάμα δυνατό βασιλιά των ζώων! Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν φορές που ακόμα και ο ισχυρός νιώθει αδύναμος να αντεπεξέλθει, αδύναμος ν' αντιδράσει, νιώθει ανυπεράσπιστος και αβοήθητος, με αποτέλεσμα να καταθέτει τα όπλα, μετά από μηδαμινές και μάταιες προσπάθειες. Εύκολα χάνει το θάρρος του, παραιτείται, βλέπει μπροστά του να υψώνεται ένα βουνό αδιάβατο, ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο και παραδίνεται βορά στη μοίρα του και στην ήττα.
Ο άλλοτε σπουδαίος, ο γενναίος, ο αλαζόνας, ο αγέρωχος γκρεμίζεται, αποδομείται και βλέπει ακόμα και ο ίδιος τη γύμνια του. Μια γύμνια που έχει ανάγκη τον συνάνθρωπο, τον φίλο, τον σύμμαχο, που ποτέ δεν επιδίωξε να έχει. Αντιλαμβάνεται την αδυναμία του, τις ελλείψεις από τη ζωή του και μετανιώνει. Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή! Η συνειδητοποίηση δίνει ώθηση για δραστικές κινήσεις, ούτως ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος ή να μη χαθεί άλλος.

Σειρά έχει η νουβέλα Η αλεπού και το κοράκι, όπου πρόκειται για παραλλαγή δύο μύθων με κύριο πρόσωπο το κοράκι το οποίο θα μας παρουσιάσει αρετές όπως η εξυπνάδα, η επιμονή αλλά και η ταπεινοφροσύνη. Θα έρθουμε αντιμέτωποι με την αποδοχή και την ανόμοια σύγκριση και θα αποφασίσουμε με τι θέλουμε να ταυτιστούμε.
Φορές φορές, η πονηριά έχεις τον τρόπο της να επικρατεί και πρόσκαιρα να κερδίζει έδαφος, αφήνοντας στον χαμένο ένα κύμα απογοήτευσης, θλίψης και στο τέλος οργής. Όμως, αν δείξεις σθένος και εμπιστοσύνη στους σωστούς ανθρώπους και πιστέψεις ακράδαντα σε αρετές που σίγουρα διαθέτεις, σύντομα θα ανταμειφθείς. Αξίζει εδώ ν' αναφερθεί ότι η υπομονή είναι μια αρετή που πάντα επιφέρει κέρδη.

Ο τελευταίος μύθος, Ο γεωργός και τα παιδιά του, είναι ένας υπέροχος μύθος που μιλά για την ανιδιοτελή αγάπη, το σεβασμό στη γη, τη δύναμη της συγχώρεσης, τη βαρύγδουπη και ανακουφιστική συγγνώμη αλλά και την αξία του «θησαυρού», όποιος κι αν είναι αυτός.
Με περίσσεια συγκίνηση ο πατέρας με τη στάση του γίνεται παράδειγμα προς μίμηση και ο αναγνώστης, με τη σειρά του, εισπράττει το μεγαλείο του αποτελέσματος, όπου μπορεί να κοπιάσεις, μα στο τέλος σίγουρα θ' απολαύσεις τους καρπούς των κόπων σου. Μπορεί να πέσεις, μα θα πρέπει να σκύψεις περισσότερο, να πάρεις δύναμη και να σηκωθείς ή να απλώσεις το χέρι χωρίς δισταγμό, ντροπή ή εγωισμό και να ζητήσεις βοήθεια.

Τα λάθη είναι μέσα στο παιχνίδι τη ζωής. Όλοι μας κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όμως θα πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να βελτιωνόμαστε και να συνεχίζουμε!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη