Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

«Όλα γίνονται για κάποιο λόγο», Μαρία Κέιτζ

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Μαρίας Κέιτζ, Άλκηστη, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς μετράμε... την ευτυχία;
Μαρία Κέιτζ: Η ευτυχία δεν μετριέται. Την ευτυχία την νιώθεις στην ψυχή σου και στο σώμα σου.

Τη δημιουργία;
Μ.Κ.: Η δημιουργία είναι αστείρευτη και προέρχεται από την καρδιά σου.

Την επιτυχία;
Μ.Κ.: Την επιτυχία την μετρούν οι αναγνώστες μέσα από αυτά που δημιουργείς για εκείνους και όταν ταυτίζονται με τους ήρωες του βιβλίου σου.

Πώς ένιωσες όταν ολοκλήρωσες το πρώτο σου έργο, ποιο είναι αυτό και σε ποια ηλικία συνέβη;
Μ.Κ.: Όταν στην οθόνη του υπολογιστή γράφτηκε η λέξη «Τέλος» ήταν μια λύτρωση για μένα που κατάφερα να αποτυπώσω όλα αυτά που είχα στο μυαλό μου. Το πρώτο μου έργο είναι η «Άλκηστη» και άργησε να έρθει στη ζωή μου. Όμως όλα γίνονται για κάποιο λόγο και έτσι βρήκε το δρόμο να έρθει σε μένα.

Αν η ζωή σου ήταν... μια σκηνή από ταινία, ποια θα ήταν αυτή;
Μ.Κ.: Η σκηνή που με έχει σημαδέψει είναι από την ταινία «Λυκόφως» όταν οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές είναι πάνω σε ένα αιωνόβιο δέντρο και μπορούν από εκεί να δουν όλο τον κόσμο γύρω τους. Θα ήθελα να μπορώ να θαυμάζω την απεραντοσύνη από ψηλά και να νιώθω ευλογημένη για όλα αυτά που έχουμε.

...μια μουσική σύνθεση, τι θα ακούγαμε;
Μ.Κ.: Θα ακούγατε όπερα γιατί την λατρεύω.

...μια στιγμή στο χρόνο, πότε θα ζούσες;
Μ.Κ.: Κάθε στιγμή που ζω από την ώρα που γεννήθηκε ο γιος μου.

Ποιο χρώμα έχει... η χαρά;
Μ.Κ.: Η χαρά είναι πολύχρωμη σαν ουράνιο τόξο.

Η λαχτάρα;
Μ.Κ.: Πράσινο, το χρώμα της ελπίδας.

Η φλόγα;
Μ.Κ.: Φυσικά το κόκκινο.

Πιστεύεις...
Μ.Κ.: ...σε ένα καλύτερο αύριο.

Πονάς...
Μ.Κ.: ...όταν πονάει και το παιδί μου.

Προχωράς...
Μ.Κ.: ...πάντα μπροστά με όλα τα εφόδια για να μπορέσω να αντεπεξέλθω σε αυτά που έρχονται.

Χορεύεις;
Μ.Κ.: Αν μπορούσα θα χόρευα συνέχεια. Είναι ένας τρόπος να διώχνεις αυτά που σε ενοχλούν.

Ξαναγεννιέσαι...
Μ.Κ.: ...όταν κάτι καινούριο έρχεται στη ζωή μου.

Χάνεσαι...
Μ.Κ.: Στην αγκαλιά του γιου μου.

Τραγουδάς;
Μ.Κ.: Συνέχεια και φάλτσα.

Διαβάζεις...
Μ.Κ.: Αυτή την στιγμή διαβάζω παιδικά βιβλία γιατί θέλω να εντρυφήσω και τον γιο μου στη μαγεία του βιβλίου.

Γράφεις...
Μ.Κ.: ...μόνο το πρωί που το μυαλό μου είναι καθαρό και αφήνω τους ήρωες των ιστοριών μου να κάνουν ό,τι θέλουν.

Παίζεις...
Μ.Κ.: Θα ήθελα πολύ να ξέρω πιάνο.

Στόχοι και επιδιώξεις:
Μ.Κ.: Να γράψω όλες εκείνες τις ιστορίες που γυρίζουν μέσα στο κεφάλι μου.

Όνειρα:
Μ.Κ.: Να κάνω τον κόσμο να αγαπήσει περισσότερο τα βιβλία.

Καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό βιογραφικό σημείωμα:
Μ.Κ.: Ονομάζομαι Μαρία Κέιτζ και είμαι βιβλιοθηκονόμος στο επάγγελμα. Έχω εργαστεί στη βιβλιοθήκη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και στη δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Λουτρακίου, όπου και διαμένω με την οικογένειά μου. Η καταγωγή μου είναι από το Ηράκλειο και την Κέρκυρα.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο, από τις εκδόσεις Ελκυστής, με τίτλο Άλκηστη. Είναι για μένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ως βιβλιοθηκονόμος που είμαι προσπαθούσα να κάνω τον κόσμο κάθε ηλικίας να έρθει πιο κοντά στα βιβλία και το μότο μου είναι ότι «τα βιβλία είναι για να διαβάζονται».
Μέσα από το βιβλίο μου θέλω να κάνω τον αναγνώστη να γίνει μέρος της ιστορίας και να χαίρεται, να λυπάται ή να προβληματίζεται με τους ήρωες και τις συνθήκες που επικρατούν στην ιστορία. Θα συνεχίσω στην ίδια κατεύθυνση και στις επόμενες συγγραφικές μου προσπάθειες με κυρίαρχα πρόσωπα τις γυναίκες.
Οι πηγές έμπνευσής μου δεν είναι βιωματικές, αλλά φανταστικές. Η ιδέα για ένα καινούριο βιβλίο μπορεί να έρθει από μια εικόνα, το άκουσμα μιας είδησης, ακόμα και μια μυρωδιά που θα με ταξιδέψει για να ξεκινήσω κάτι καινούριο. Για αυτόν τον λόγο κρατώ πάντα ένα μικρό τετράδιο και ένα στυλό στην τσάντα μου. Το μόνο που δανείζομαι είναι τα ονόματα των ανθρώπων που είναι είναι δίπλα μου και μου συμπαραστέκονται σε αυτήν την νέα μου προσπάθεια.
Στόχος μου είναι να μπορέσω να συνεχίσω να γράφω αφού η συγγραφή είναι για μένα ένα ανεξιχνίαστο μονοπάτι που με οδηγεί σε μέρη ξένα, με άγνωστους ήρωες που γίνονται τελικά δικοί μου γιατί είναι μέρος της ψυχής μου και τώρα πια μέρος της καθημερινότητάς μου αφού υπάρχουν στο μυαλό μου και δεν σταματούν να με ενοχλούν να φέρω στο φως την δική τους ιστορία!

Άλκηστη, Μαρίας Κέιτζ

Έτσι απάντησε η Μαρία Κέιτζ τη στήλη Blood New με αφορμή την κυκλοφορία του πρωτόλειου μυθιστορήματός της Άλκηστη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Η Άλκηστη ψάχνει απεγνωσμένα το δαχτυλίδι του πατέρα της. Χάθηκε στο ατύχημα που είχε ο ίδιος με το αυτοκίνητό του. Η πορεία του δαχτυλιδιού την οδηγεί στην Τοσκάνη, στην Αγγλία και πίσω στην Ελλάδα για να ανακαλύψει πως πίσω από το δαχτυλίδι υπάρχουν ιστορίες που ούτε φαντάζεται. Μυστικά καλά κρυμμένα και ξεχασμένα στον χρόνο.
Τώρα είναι η στιγμή όλα να έρθουν στο φως και η ευκαιρία να διεκδικήσει το δικό της δαχτυλίδι. Εκείνο που της ανήκει από τότε που γεννήθηκε. Θα αφήσουν τα πάθη και τα μίση να βρεθεί το δαχτυλίδι της και να αποκαλυφθούν ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό;

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη