Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Η σκύλα

Η σκύλα, της Πιλάρ Κιντάνα

Η Νταμάρις είναι γυναίκα του Ροχέλιο και οι δυο τους ζουν σε μια παράγκα κακής κατάστασης. Με σκηνικό τις ακτές του Ειρηνικού, σε έναν οικισμό της Κολομβίας, θα διαδραματιστεί η ιστορία του ζευγαριού, με κυρίαρχο πρόσωπο τη Νταμάρις που, ενόσω λατρεύει τα μωρά και αδημονεί να κρατήσει στην αγκαλιά της ένα δικό της παιδί, θα βρεθεί να κρατά στον κόρφο της ένα θηλυκό κουτάβι.

Ένας τόπος όμορφος μα συνάμα σκληρός, ένας τόπος για τους φτωχούς μα και τους πλούσιους, ένας τόπος που πρέπει να πασχίζεις για το φαγητό και να συνυπάρχεις με τους κινδύνους του τροπικού δάσους, ένας τόπος που περικλείει στους κόλπους του την ελπίδα της γυναικάς που αδυνατεί να κυοφορήσει.

Έχουν στην κατοχή τους ήδη τρία σκυλιά στα οποία ο Ροχέλιο φέρεται άσχημα, αλλά απρόσμενα στη ζωή της Νταμάρις θα μπει ένα ακόμη και θα αλλάξει τα πάντα.

Έχοντας δοκιμάσει βότανα, μάγους, γιατρούς, θεραπείες, τελετουργίες αλλά και επεμβάσεις, η Νταμάρις. αν και νιώθει άχρηστη, συντετριμμένη από τις άκαρπες προσπάθειες, πλέον στα 40 της κοιμάται χωριστά από τον άντρα της, δεν επιθυμεί να έχει επαφή μαζί του, έχει αποδεχτεί ότι δεν θα αποκτήσει δικό της παιδί και δεν απογοητεύεται κάθε φορά που έρχεται η περίοδός της.

Θα υιοθετήσει ένα κουτάβι λίγων ημερών, θα πασχίζει να το ταΐσει και θα του δώσει το όνομα που θα έδινε στην κόρη της, Τσίρλι. Ασχολείται συνεχώς μαζί του, δίνοντας έτσι στη ζωή της νέα πνοή και νόημα. Η Νταμάρις απελπίζεται όταν το κακομαθημένο σκυλί, έχοντας μεγαλώσει αρκετά, θα χαθεί στο τροπικό δάσος και μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες αναζήτησής του, θα πειστεί ότι έχει πεθάνει, πράγμα που φέρνει το ζευγάρι ξανά κοντά.

Θα διαβάσουμε για τα χιλιάδες μυρμήγκια και τις επιδρομές τους, τις συχνές βροχοπτώσεις και την αφόρητη ζέστη του τροπικού κλίματος και θα ανησυχούμε για την εξέλιξη της ιστορίας, αλλά όχι για πολύ. Η Τσίρλι θα επιστρέψει σε κακή κατάσταση, η Νταμάρις θα την περιθάλψει για να αναρρώσει και το σκυλί θα φεύγει και θα επιστρέφει όποτε θέλει κάνοντας τη ζωή της Νταμάρις άνω κάτω. Η τελευταία θα αδιαφορεί για το ζωντανό που άλλοτε φρόντιζε όταν μέρες αργότερα θα ανακαλύψουν ότι η Τσίρλι είναι έγκυος, κάτι το οποίο θα την δυσαρεστήσει και θα αλλάξει την ψυχολογία της προς το χειρότερο.

Η νέα μάνα είναι φρικτή, εγκαταλείποντας τα σκυλάκια της στην τύχη τους και η Νταμάρις έχει κόψει οποιοδήποτε δεσμό την ένωνε μαζί της, θα δωρίσει όσα κουτάβια έχουν μείνει ζωντανά και δε θα διστάσει να κάνει το ίδιο και για τη μάνα, δίνοντάς της στην Χιμένα, η οποία δεν ασχολείται να κρατήσει το ζωντανό κοντά της.

Μια μάνα που δε φροντίζει τα μωρά της είναι αδιανόητη σκέψη για μια άτεκνη γυναίκα και ικανή να οπλίσει την τελευταία να δράσει σπασμωδικά φτάνοντας στο σημείο οι πράξεις της να την δυναστεύουν.

Το τέλος της ιστορίας, είναι πραγματικά απρόσμενο. Μια καταλυτική πράξη θα σταθεί η αφορμή για τη Νταμάρις να αλλάξει σε μια στιγμή, τα πάντα.
Τι λέτε, είναι ικανή μια στιγμή παραφροσύνης να αλλάζει ζωές;
Ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα, ένα βιβλίο που η αγάπη θα δώσει τη σκυτάλη στην απόγνωση και η τελευταία στην αδιαφορία, φτάνοντας στο σημείο στο τέλος του βιβλίου τη σκυτάλη να την κρατά σφιχτά η απελπισία...

H Πιλάρ Κιντάνα γεννήθηκε το 1972 στο Κάλι της Κολομβίας. Το 2007 συγκαταλέχθηκε μεταξύ των 39 καλύτερων συγγραφέων κάτω των 39 ετών της Λατινικής Αμερικής από το Hay Festival. Το 2010 τιμήθηκε µε το ισπανικό Βραβείο Μυθιστορήματος La Mar de Letras για το Coleccionistas de polvos raros (2007). Η σκύλα (La Perra) πρωτοκυκλοφόρησε στην Κολομβία το 2018 και απέσπασε το Premio Biblioteca de Narrativa Colombiana. Μεταφράζεται σε περισσότερες από 18 γλώσσες, ενώ απέσπασε επίσης το αγγλικό βραβείο PEN και το Βραβείο Literaturpreis 2021 στη Γερμανία. Το 2021 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της Los abismos, το οποίο τιμήθηκε µε το Βραβείο Alfaguara στην Ισπανία.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη