Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Τιτίκα Σαριγκούλη


Μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας, άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό σε μεγάλη ηλικία λόγω των τηλεοπτικών της συμμετοχών.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευσεβία και γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα.
Σπούδασε στο θεατρικό τμήμα της Ανώτατης Σχολής Κινηματογράφου Γ. Ιωαννίδη και είχε καθηγητές ηθοποιούς που έγραψαν την δική τους μεγάλη ιστορία στη θεατρική τέχνη. Δάσκαλοί της υπήρξαν οι ηθοποιοί: Αντρέας Φιλιππίδης, Χριστόφορος Χειμάρας, Μιχάλης Μπούχλης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Κώστας Καζάκος.

Αποφοίτησε το 1960 και την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον Γ. Λεμπέση στα έργα: Γκόλφω του Σπ. Περεσιάδη, Η ωραία του Πέραν κ.α.
Ακολούθησε η συνεργασία της με τον Μάνο Κατράκη τη θεατρική περίοδο 1960-1961 στο έργο του Ι. Κονδυλάκη Πατούχας.
Το 1964 άρχισε να συνεργάζεται ως ηθοποιός και συγγραφέας με την Καλλιτεχνική Σκηνή του συναδέλφου Γιάννη Θειακού, δίνοντας παραστάσεις σε διάφορες θεατρικές αίθουσες, σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλους χώρους. Στο ρεπερτόριο που παρουσίασαν συμπεριλαμβάνονται και τα δικά της έργα: Ιώ, Σταθμός Νο 4, Στρατηγός Πιλάτος, Βασιλιάς Δαυίδ. (Τα δύο τελευταία παίχτηκαν την περίοδο 1973-1974 στο υπόγειο της εκκλησίας Αγίας Τριάδος Αχαρνών, σε συνεργασία με την ομάδα της τότε Ένωσης Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών.)
Το 1976 τερματίζει τη συνεργασία της με τον Γιαν. Θειακό.

Συνεργάστηκε λίγο αργότερα με το τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου Πετραλώνων, που λειτούργησε επί έντεκα χρόνια, ανεβάζοντας έργα από το κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο.
Συγχρόνως δημιούργησε και άλλες θεατρικές εστίες και εργαστήρια στον Μορφωτικό Σύλλογο Μεταξουργείου καθώς και στον Σύλλογο Νέων Γορτυνίας κ.α.

Παρουσίασε το 1977, στο πλαίσιο των παραστάσεων του Π. Κ. Πετραλώνων στο Πέτρινο Θέατρο Φιλοπάππου το έργο Κάτω από τις ερπύστριες, μια δική της θεατρική προσαρμογή του Χρονικού της Επταετίας (Δικτατορίας) του Γ. Μωραΐτη, με βασικό εκφραστικό στοιχείο την κίνηση –το ίδιο έργο παίχτηκε κι αργότερα· συγκεκριμένα το 1985 και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Παιδικού Ειρηνιστικού Κινήματος, στην Σόφια της Βουλγαρίας.

Στη φιλότιμη προσπάθειά της να αναβιώσει το θρησκευτικό δράμα μέσα στον χώρο της εκκλησίας, ανέβασε τη Θυσία του Αβραάμ του Β. Κορνάρου στα προαύλια εκκλησιών των Πετραλώνων. Άξιο αναφοράς είναι ότι μετά το τέλος κάθε παράστασης ακολουθούσε συζήτηση με το κοινό.

Το 1984 παρουσίασε στην σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, το έργο της Δεκέμβρης του '44.

Στον κινηματογράφο πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση το έτος 1960 στην ταινία Το μυστικό του κόκκινου μανδύα, μια παραγωγή της σχολής όπου φοίτησε. Στην ταινία έπαιζαν και οι φτασμένοι τότε ηθοποιοί: Χριστόφορος Χειμάρας, Μιχάλης Νικολινάκος και Λίλυ Παπαγιάννη.

Η Τιτίκα Σαριγκούλη υπήρξε, εκτός από μία εξαίρετη ηθοποιός, και μία σπουδαία συγγραφέας με πλούσιο έργο που μας το άφησε μεγάλη παρακαταθήκη.
Μερικά από τα δεκάδες θεατρικά έργα που είχε γράψει είναι: Ο Γκορμπατσόφ και το σόι του ή Τα ποντίκια, Ο Χρουστσόφ δήμαρχος ή Τα τσιμπούρια, Ο καβαλάρης της Καππαδοκίας, Αιγέας, Ο στρατηγός Αννίβας, Ο βασιλιάς Νουμάς, Οι Αργοναύτες, Βασιλιάς Μίδας, Αικατερίνη του Σινά, Βασιλιάς Ηρώδης ο Μέγας, Σαμψών κ.α.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες:
Λάρισα εμπιστευτικό,
Τεστοστερόνη,
Η κληρονόμος,
I love Καρδίτσα,
Η χορωδία του Χαρίτωνα,
Opa! (διεθνής παραγωγή),
κ.α.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2005 στη σειρά: Οδός Παραδείσου 7, ακολούθησε το Μπαμπά μην τρέχεις , στον ρόλο της αθυρόστομης γιαγιάς –ρόλος που την έκανε ιδιαιτέρως αγαπητή στο ευρύ κοινό– κι ακολούθησε ο Λάκης, ο γλυκούλης κ.α.

Η Τιτίκα Σαριγκούλη υπήρξε σε όλη της τη ζωή ένας μαχητικός άνθρωπος κουμμουνίστρια, αυστηρή με τον εαυτό της και φρόντιζε πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο σύνολο του έργου.
Έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιανουαρίου του 2021 έχοντας γράψει τη δική της ιστορία τόσο ως ηθοποιός τόσο και ως θεατρική συγγραφέας.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες είναι από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη καθώς και από διηγήσεις της ίδιας.
Η συνοδευτική εικόνα αποτελεί επεξεργασμένη ηλεκτρονικά φωτογραφία της Τιτίκας Σαριγκούλη που δημοσιεύθηκε στο Έθνος.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη