Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο παππούς μου ο γίγαντας

Ο παππούς μου ο γίγαντας, Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ

Ο παππούς μου ο γίγαντας είναι ένα διαφορετικό παραμύθι. Είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγαλύτερο Έλληνα συνθέτη του 21ου αιώνα.

Από την ιστορία του μικρού αφηγητή Μίκη θα γνωρίσουμε μία πτυχή του εμβληματικού Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, και θα αφεθούμε στην αφήγησή του που κρύβει τις μουσικές του περιπλανήσεις αλλά και κομμάτια από την πολύκροτη ζωή του που είναι συνυφασμένη με την νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Ο μικρός μας φίλος βλέπει τον παππού σαν γίγαντα, αποδέχεται την ικανότητά του να ταξιδεύει με τη μουσική και τη σκέψη του και αγαπά όπως και εκείνος ένα μοναδικό «δέντρο». Ένα δέντρο-σταθμό για τον παππού, μιας και στη σκιά του έγραψε τα πρώτα του τραγούδια και εκεί, παρέα με έναν φωνογράφο και αγαπημένα πρόσωπα, πλημμύριζε τον τόπο μελωδίες. Εκεί ο κόσμος τους άλλαζε, όλοι μεταμορφώνονταν και γίνονταν ένας κύκλος, μια γροθιά ευτυχισμένη, μια ανέμελη παρέα και ο παππούς χαιρόταν να τους βλέπει.
Ώσπου μια νύχτα, όλα αλλάζουν. Ο παππούς έχει χαθεί και ένας «τύραννος» προσπαθεί να επιβληθεί, να αμαυρώσει τα πάντα, να στερήσει την ευτυχία, τη χαρά και τον ήλιο, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Ο παππούς εμφανίστηκε ξαφνικά, εκτόπισε μακριά το κακό και κοιτάζοντας από το παράθυρο χάρηκε, γιατί ο χειμώνας είχε δώσει τη θέση του στην άνοιξη που εκείνη είχε φέρει μαζί της ένα χελιδόνι.
Έτσι, ο παππούς του έγινε ο παππούς όλων μας. Η μουσική του αγαπήθηκε από όλον τον κόσμο και ήταν εκείνος που μπορούσε να δώσει έμπνευση, δύναμη και χώρο στις καρδιές για να φωλιάσει η αγάπη και η πολυπόθητη ελευθερία.
Ο παππούς πλέον ζει μέσα του, μα και μέσα σε όλους όσοι τον αγαπούσαν. Τον αναζητά και τον βρίσκει κάτω από το δέντρο, παρέα με όλους τους αγαπημένους του φίλους που όλοι μαζί πλέον έχουν ακόμη τη δύναμη να εμπνεύσουν, έχουν ακόμη τη δύναμη να προσφέρουν, έχουν ακόμη τη δύναμη να μοιράζονται.
Έννοιες όπως η αγάπη, η ελευθερία, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ισότητα και η φιλία ανθοφορούν, γίνονται καρποί και προσφέρονται απλόχερα σε όποιον είναι έτοιμος να τους δεχτεί.

Ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, που ξεχειλίσει από συναισθήματα, που μας μαθαίνει τι θα πει αρμονία, μας μιλά για τα αστέρια, υμνεί την ελπίδα και προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει λίγη από την αύρα του αξέχαστου Μίκη Θεοδωράκη.
Ένα παραμύθι που αξίζει να διαβαστεί, να σχολιαστεί από τους μεγάλους και να διδάξει τους μικρούς.
Ένα δέντρο που στη σκιά του μπορεί να φιλοξενήσει όλο τον κόσμο, μία μουσική που μας ενώνει όλους, μια ελευθερία που ανήκει σε όλους. Μέσα από ένα παραμύθι μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες ανεκτίμητες για την ιστορία μας, για την ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη, να εμπνευστούμε, να οραματιστούμε, να ονειρευτούμε και να ζήσουμε με γνώμονα αξίες απαράβατες.
Η Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο, Μονωδία και Ανώτερα Θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Είναι απόφοιτος του Graduate School of Education του Harvard University, σε τομείς όπως η διαφοροποιημένη διδασκαλία, η αξιολόγηση και η δημιουργία διαφοροποιημένης διαπολιτισμικής εκπαιδευτικής πράξης. Απόφοιτος του Διετούς Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών Carl Orff του επιμορφωτικού κύκλου της Σχολής Μωραΐτη. Απόφοιτος του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών του ΕΚΠΑ στον τομέα της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Από το 1992 μέχρι σήμερα είναι Καθηγήτρια Μουσικής Αγωγής στο δημοτικό σχολείο του Κολεγίου Αθηνών. Δίδαξε ως συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Νηπιαγωγών με θέμα τη Μουσικοκινητική Αγωγή. Ίδρυσε και δίδαξε στο Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής για παιδιά και ενήλικες στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Έχει εκπονήσει ερευνητικά προγράμματα με θέμα τη διασύνδεση της Μουσικής Αγωγής με άλλα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, την εφαρμογή αναλυτικών προγραμμάτων άλλων χωρών καθώς και τη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, σεμινάρια και ευρωπαϊκά προγράμματα με θέμα τη διδασκαλία της Μουσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τον ρόλο της αφήγησης στην εκπαιδευτική πράξη. Είναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων σε διάφορους εκδοτικούς οίκους καθώς και των εγχειριδίων του Οργανισμού για την διδασκαλία του μαθήματος της Μουσικής στην Γ' και Δ' δημοτικού. Υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας των σεναρίων μαθημάτων της εκπαιδευτικής πλατφόρμας MITIDA και Φωτόδεντρο. Στην καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνονται η ίδρυση μπάντας κρουστών, η ίδρυση παιδικής ορχήστρας και χορωδίας στο Δημοτικό Σχολείο του Κολεγίου Αθηνών και η δημιουργία παιδικών CDs όπως «Τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη», «Βουτιά στο γαλάζιο» Safe Water Sports και πολλά άλλα. Τέλος, είναι ραδιοφωνική παραγωγός της παιδικής εκπομπής «Τσέπες γεμάτες λέξεις», κάθε Κυριακή πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Μεταδεύτερο.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο και την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί ο Πέτρος Μπουλούμπασης.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη