Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Αγάπη άδολη

Άδολη αγάπη, Άννας Γκασνάκη

Ένα βιβλίο που τιτλοφορείται Αγάπη άδολη και έχει το σκίτσο του καλύτερου φίλου του ανθρώπου στο εξώφυλλό του, είναι αδύνατο να μην αγγίξει κάποιες χορδές. Τη συναντάς αυτοστιγμεί τη χάρη, το πνεύμα και τη γοητεία του. Πρόκειται για την ποιητική συλλογή της Άννας Γκασνάκη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρχύτας.

Το δύσκολο στοίχημα / της ύπαρξης είναι... Έτσι ξεκινούν όλα και είναι σαν να λειτουργεί αυτό σε όλο το βιβλίο, σε κάθε σελίδα του, σε κάθε κείμενό του. Η δημιουργός προσδοκά σε μια αγνή, καθαρή ψυχή που θα αναγνωρίζει την ομορφιά –την πραγματική, ουσιαστική ομορφιά–, θα αγαπά τα ελαττώματα και θα αναζητεί την αλήθεια μέσα από την αγάπη.

Πολλή ζωή πλημμυρίζει τις σελίδες, τους στίχους και ως προέκταση τις σκέψεις και αποτυπώσεις που συναντάμε εκεί. Η ύπαρξη είναι σημείο αναφοράς με διάφορες αναγωγές εδώ κι εκεί... και από δίπλα, έρχεται η ψυχή να δώσει το «σύνθημα» και η σιωπή. Στα μεγάλα, τα πιο σημαντικά αυτού του κόσμου, στα ουσιαστικά πράγματα δεν χρειάζονται φωνές, ήχοι ομιλίας. Τα αυτονόητα δεν απαιτούν συστάσεις όπως και η αγάπη που είναι ξεκάθαρη όταν τη συναντάς, την προσφέρεις ή την εισπράττεις.

Προσέξτε το περιεχόμενο. Η οικογένεια, τα μέλη που την αποτελούν, οι πιο στενοί συγγενείς και οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν καθοριστικό ρόλο. Η κυρία Γκασνάκη παρατηρεί, εξετάζει και εξάγει συμπεράσματα που σημειώνονται στους στίχους της. Τονίζεται ποικιλοτρόπως η αξία των οικείων ανθρώπων, η σημασία και η συμβολή των γονιών, των παππούδων κ.ο.κ. για να καταλήξει μοιραία στη μυρωδιά του κόσμου, δηλαδή στη μυρωδιά της δημιουργίας.
Η μυρωδιά του βρέφους.
Θα βρούμε πολλές προτροπές και αυτογνωσία. Μαζί με όλα τα άλλα, ένας Φοίνικας ελοχεύει ανάμεσα στις αράδες με σχήματα όπως: «Όλα στάχτη. / Όλα γεννιούνται από την αρχή.» ή «Δίνει ζωή. / Αναγεννιέται.». Κύκλοι, θα πεις. Κύκλοι ζωής που ενθυμίζουν τη συνέχεια, το μέλλον κάθε φορά που ένας νέος άνθρωπος έρχεται στον κόσμο και που ολοκληρώνονται κάθε φορά που ένας άλλος φεύγει από τη ζωή. Η ζωή αποτελεί το προπύργιο του θανάτου και ο θάνατος το αντίστοιχο της ζωής.
Αν ποτέ ξεφύγεις από της ζωής τη ρότα,
τριγυρίσεις σε όνειρα αλλοτινά,
θυμήσου την αιώρα.
Το γλυκό απομεσήμερο.
Το τραγούδι του τζίτζικα.
Το ρυθμό της καρδιάς.
Όμορφο βιβλίο. Αισιόδοξο, με παλμό... όπως οι χτύποι της καρδιάς. Μία γλυκιά ποιήτρια που «κοιτάζει» κατάματα και με πολλή αγάπη, που «βλέπει» τόσο υποκειμενικά όσο και αντικειμενικά τα ζητήματα και που –μάλλον– αγαπά τον άνθρωπο, όπως και τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις και μορφές της.
Το όνειρο δε χάθηκε.
Άλλαξε οδό.


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη