Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Συνέντευξη στη Σοφία Αλεξίου

Από το εξώφυλλο του παιδικού βιβλίου της Σοφίας Αλεξίου, Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, και φωτογραφία της ίδιας

Τι ήταν η αφορμή για να εμπνευστείτε την ιστορία του βιβλίου σας «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»;
Σοφία Αλεξίου: Η διδασκαλία, η αγάπη μου για την ιστορία και τα χρόνια που ως αρθρογράφος έγραφα για ταξίδια έγιναν «ένα» όταν γέννησα την κόρη μου και δημιούργησαν ένα όνειρο: να γράψω ένα βιβλίο γνώσεων με το οποίο θα παρουσιάσω στο παιδί μου, αλλά και σε όλα τα παιδιά, τον κόσμο γύρω τους, πολύχρωμο και διασκεδαστικό! Έτσι προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός ταξιδιωτικού οδηγού με πρωταγωνιστές δύο περιπετειώδη παιδιά, την Έλλη και τον Ερμή, που παρέα με τον οικολόγο σκύλο τους, τον Ντίνο, μας ξεναγούν στις ομορφιές της Ελλάδας, στις παραδόσεις της, τονίζοντας την αξία της φύσης και τη δύναμη της ιστορίας. Μαζί τους ταξιδεύουμε στην Νότια Ελλάδα, στο πρώτο βιβλίο της σειράς, από την Αθήνα, το Σούνιο και τον Αργοσαρωνικό μέχρι την Επίδαυρο, την Μάνη και την Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα, με το δεύτερο βιβλίο της σειράς, όπου ανακαλύπτουμε μαζί τους πολιτιστικούς και φυσικούς θησαυρούς της Μακεδονίας και της Θράκης με αφετηρία τον Όλυμπο!

Από τι εμπνέεστε γενικά για να γράψετε;
Σ.Α.: Από τα παιδιά, από τη φύση, από μία αγκαλιά, το γέλιο της κόρης μου, τις εκδρομές μας. Όλα είναι πηγή έμπνευσης για εκείνον που αγαπάει να παρατηρεί τα πράγματα.

Πώς θα θέλατε να μας συστηθείτε με μία λέξη;
Σ.Α.: Δύσκολο να χαρακτηρίσεις μία προσωπικότητα με μία λέξη, πιστεύω πως όλοι είμαστε πολλά, αν έπρεπε να διαλέξω ένα ισχυρό μου χαρακτηριστικό ίσως να ήταν πως δεν το βάζω κάτω και προσπαθώ να αποδέχομαι τα πράγματα όπως συμβαίνουν.

Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις Ψυχογιός;
Σ.Α. Ναι, αισθάνομαι χαρούμενη που μπήκα στην βιβλιο-οικογένειά τους.

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, Σοφίας Αλεξίου

Τι θα θέλατε να πείτε στο αναγνωστικό σας κοινό;
Σ.Α.: Από αυτά τα οδοιπορικά, τα παιδιά, ευελπιστώ να μάθουν πως τα ταξίδια είναι μαγικά και μας γεμίζουν σπουδαίες εμπειρίες. Αναμνήσεις που μας συντροφεύουν μια ζωή. Μας δίνουν χαρά στα δύσκολα, ανανεώνουν τη ρουτίνα μας και χαρίζουν μια προσμονή ευτυχίας στην αναμονή τους. Στα ταξίδια μαθαίνουμε γνώσεις και αξίες, γινόμαστε «πλούσιοι» πνευματικά κι αυτάρκεις. Στόχος μου ήταν ένα βιβλίο που θα δώσει στους αναγνώστες γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις με τρόπο χαρούμενο, εικόνες γεμάτες χρώματα ώστε να αγαπήσουν το διάβασμα και να επιθυμήσουν να μάθουν κι άλλα μεγαλώνοντας. Στις σελίδες του έχω προσθέσει έννοιες όπως ο πολιτισμός, η διαφορετικότητα, το κάλλος, αρχαίες και σύγχρονες σοφίες που με βοήθησαν να ανακαλύψω τον εαυτό μου και να πατήσω γερά στα πόδια μου. Μνημεία που με εντυπωσίασαν, πηγή έμπνευσης για όλον τον κόσμο, εκδρομές ιδανικές για οικογένειες και ταξιδιωτικά μυστικά για να εξερευνήσουν πανέμορφα μέρη και την ιστορία τους.

Ποια τα οφέλη του βιβλίου για τα παιδιά;
Σ.Α.: Το διάβασμα είναι καλό να ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Υπάρχουν βιβλιαράκια για παιδιά από 4 μηνών και πάνω. Άλλα υφασμάτινα, άλλα ασπρόμαυρα ιδανικά για να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με το διάβασμα. Όταν το βιβλίο μπει στην καθημερινότητά μας κι έχει κατακτηθεί η προσμονή για διάβασμα όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Είναι σημαντικό να ανοίξουμε την μαγική αυλαία της ανάγνωσης στα παιδιά για να αναπτύξουν αντιλήψεις, κριτική σκέψη, να ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους. Μέσα από τα βιβλία τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο, ταυτίζονται, εκτονώνουν συμπεριφορές, λύνουν απορίες και χτίζουν με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο τις απαραίτητες γνώσεις για να πορευτούν όμορφα στη ζωή. Όλα τα βιβλία, εξωσχολικά ή σχολικά, είναι αφορμές για ωραίες συζητήσεις, για να μιλήσουμε με το παιδί για θέματα που δεν θα έβγαιναν στην επιφάνεια αλλιώς. Το βιβλίο δίνει φωνή στις αγωνίες, ανησυχίες και σκέψεις των παιδιών. Τα βοηθάει να εκφραστούν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Σ.Α.: Η συνέχιση των Αθηνο-περιπετειών μας σε όλη την Αττική και γιατί όχι και σε όλη την Ελλάδα! Αυτός είναι ο στόχος και για όσους είναι καινούργιοι στην παρέα μας παρακάτω αναφέρω λίγα λόγια για τους εκπαιδευτικούς περιπάτους που κάνω με τα παιδιά!
Ονομάζονται Αθηνο-περιπέτειες και είναι εκπαιδευτικές διαδρομές/ξεναγήσεις στην περιοχή της Ακρόπολης και Πνύκας, οι οποίες έχουν οδηγό το παιδικό βιβλίο «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα». Στους περιπάτους μας αναμιγνύεται πολυσχιδώς η εκπαίδευση, η τέχνη του θεάτρου και η επαφή με τη φύση. Οι διαδρομές διανθίζονται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια και ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα για τους μικρούς μας εξερευνητές και εξερευνήτριες! Από τον Οκτώβριο θα προστεθεί και άλλη μία διαδρομή που θα μας ξεναγεί στο Καλλιμάρμαρο, στο Ζάππειο και στις γύρω περιοχές.
Στόχος μας σε όλες τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα είναι να νιώσουν τα παιδιά πως «ιστορία» δεν σημαίνει να αποστηθίζεις ημερομηνίες και γεγονότα αλλά να είσαι εκεί έξω και να εξερευνάς, να ανακαλύπτεις και να απαντάς σε καίρια και κρυμμένα ερωτήματα. Ελπίζουμε μέσω των «περιπετειών» να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους αυτό που τα ενδιαφέρει αλλά και να γνωρίσουν τη χαρά της μάθησης. Για να δηλώσετε συμμετοχή αλλά και να μάθετε περισσότερα για τις εξορμήσεις μας μπορείτε να μπαίνετε στο site athinoperipeteies.gr.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη