Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Μπλε παπαγάλος

Κεραμικό έργο τέχνης του Ηλία Ίτσιου (Μπλε σβούρα)

Αστυνομικό μυθιστόρημα εποχής με γλυκούς χαρακτήρες, μια παραδοσιακή αύρα και πολύ συμπαθητικό περιβάλλον. Πρόκειται για το βιβλίο Μπλε παπαγάλος της Μαρίτας Τυράκη.

Στην υπόθεση έχουμε έναν ιδιαίτερο ερευνητή που χαρακτηρίζεται από μία αναπτυξιακή διαταραχή, αγαπά το μπλε, έχει μια σχέση εξάρτησης με τη σβούρα του και λύνει υποθέσεις μαζί με τον πατέρα του. Έτσι, αποφασίζουν να αναλάβουν και την υπόθεση του Μπλε παπαγάλου, δηλαδή της δολοφονίας που συνέβη στο ομώνυμο περιοδεύων τσίρκο που στον χρόνο διαδραμάτευσης των εν λόγω γεγονότων βρίσκεται στην πόλη τους, το Ναύπλιο. Ο Χανς, εκτός της υπόθεσης που πρέπει να λύσει, θα κάνει και τις πρώτες του φιλίες, θα νιώσει το πρώτο του ερωτικό κάλεσμα και θα αναρωτηθεί σοβαρά για το παρελθόν του σε σχέση με τη μητέρα του.

Η κυρία Τυράκη έχει δομήσει μιας παλαιάς κοπής αστυνομική υπόθεση που κρατά το ενδιαφέρον, έχει ευχάριστο ρυθμό κι έναν ξεχωριστό ερευνητή με τα δικά του χούγια, «κουμπιά», ιδιορρυθμίες... Η ατμόσφαιρα εποχής συμβάλει κι αυτή στο προηγούμενο παρόλο που ο χρόνος δεν προσδιορίζεται κειμενικά· εννοείται όμως ξεκάθαρα από τις περιγραφές του περιβάλλοντος (τη χρήση άμαξας για τις μετακινήσεις ή του μελανοδοχείου για το γράψιμο κ.ο.κ.).
Το αποτέλεσμα είναι ένα αγαπησιάρικο σύνολο με ποικίλους χαρακτήρες που συμπαθιούνται εύκολα και που διαβάζεται με άνεση προσφέροντας διασκέδαση καθώς σε εθίζει στις σελίδες του.

Αν θέλαμε να αναλύσουμε περαιτέρω την ιστόρηση πρόκειται για μία τρισδιάστατη υπόθεση, δηλαδή μία συνθήκη που απαιτεί τρεις απαντήσεις και όχι μονάχα μία: υπάρχει το μυστήριο με το γράμμα της μητέρας, η εύρεση του δολοφόνου αλλά και η ερωμένη του συζύγου της Κατερίνας. Τρία διαφορετικά, εντελώς ανεξάρτητα γεγονότα ζητούν λύση, συμβαίνουν παράλληλα κατά τον διηγηματικό χρόνο και αλληλεπιδρούν αναγκαστικά εφόσον και τα τρία αφορούν ή επηρεάζουν τον ίδιο ερευνητή –ή τους ίδιους ερευνητές αν συμπεριλάβουμε και τον πατέρα. Παράλληλα, ο Χανς βιώνει δύο πολύ σημαντικές πρωτιές στη ζωή του αφού κάνει τους πρώτους φίλους του και νιώθει το πρώτο του ερωτικό σκίρτημα. Έτσι, στο σύνολο έχουμε την προσωπική ψυχαναλυτική προσέγγιση του ήρωα αλλά και την αναζήτηση ή διασταύρωση των στοιχείων που θα μας οδηγήσουν στη λύση του εγκλήματος.
Φυσικά και είμαστε ψεύτες. Γεννιόμαστε αθώοι αλλά γινόμαστε ψεύτες, καλέ μου. Η ζωή μάς κάνει. Είναι θέμα επιβίωσης.
Ανάμεσα στις αράδες ή, αν θέλετε, πίσω από την υπόθεση, θα συναντήσουμε όμορφες παρατηρήσεις για τη ζωή, διαχρονικά αποστάγματα και ρήσεις που αξίζει να κρατήσουμε. Το βιβλίο περιέχει μία ωδή στη φιλία και ένα ωφέλιμο κοινωνικό απόσταγμα που σχετίζονται με την κάθε εποχή.
Τέλος, αξίζει να σημειωθούν τα επαρκή ψυχογραφήματα αφού αρκετά από τα πρόσωπα που μας συστήνει η συγγραφέας έχουν ιδιαίτερο τρόπο ζωής ή χαρακτήρα.
Δεν μπορούμε να αγοράζουμε βιβλία και να τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα στη βιβλιοθήκη μας. Κάθε βιβλίο που αγοράζεται πρέπει και να διαβάζεται. Οφείλω να διαβάσω όλες τις λέξεις του βιβλίου. Μία μία.
Είναι πολύ όμορφο! Γοητευτικό, ατμοσφαιρικό κι απρόβλεπτο στο φινάλε του. Τελικώς, ολοκληρωμένο ως κείμενο και αντάξιο. Επίσης, αποτελεί ένα εξαιρετικό εφηβικό ανάγνωσμα ή ως ένα αστυνομικό που καλείται να εισάγει έναν φιλαναγνώστη στο είδος.
Οι φίλοι δεν προδίδουν ο ένας τον άλλον.
Ε, ναι!



Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε κεραμικό έργο τέχνης του Ηλία Ίτσιου (Μπλε σβούρα)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη