Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Γιώργος Βελέντζας

Γιώργος Βελέντζας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο λύκος κι αν εγέρασε…» (του Γιώργου Κωνσταντίνου, θέατρο Χατζηχρήστου, 1976-1977).

Ο Γιώργος Βελέντζας στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Απ' τον ουρανό στη γη..!»

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, απ' όπου αποφοίτησε το 1948. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Απ' τον ουρανό στη γη..!» (των Μίμη Τραϊφόρου και Δημήτρη Βασιλειάδη, Αττικό Θέατρο, καλοκαίρι 1966).

Ο Γιώργος Βελέντζας στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια»

Πέθανε στις 21 Ιουλίου 2015. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια» (του Μίμη Τραϊφόρου, θέατρο Βέμπο, 1959-1960).

Ο Γιώργος Βελέντζας στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η μεγάλη μηχανή»

Στο θέατρο συνεργάστηκε με πολλούς αξιόλογους ηθοποιούς, όπως τον Βασίλη Αργυρόπουλο, τον Κώστα Βουτσά, τον Κώστα Χατζηχρήστο κ.ά. ερμηνεύοντας κωμικούς και δραματικούς ρόλους. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η μεγάλη μηχανή» (του Γιώργου Λαζαρίδη, θέατρο Μινώα, 1975-1976).

Ο Γιώργος Βελέντζας στην τρίτη του εμφάνιση, «Τ' αρραβωνιάσματα» και διακρίνεται στα αριστερά (1950)

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 201 ταινίες, 2ος άντρας ηθοποιός σε ρεκόρ συμμετοχής μετά τον Λαυρέντη Διανέλλο (203 ταινίες). Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στο «Οχυρό 27» (1948) και η τελευταία στις «Ώρες κοινής ησυχίας» (2006). Η φωτογραφία είναι από την τρίτη του εμφάνιση, «Τ' αρραβωνιάσματα» και διακρίνεται στα αριστερά (1950).

Ο Γιώργος Βελέντζας σε δημοσίευμα του περιοδικού «Σινεμά»

Επίσης συμμετείχε στη συμπαραγωγή «Οι καθώς πρέπει» (1964) και στις ξένες ταινίες: «Siralardaki Heyecanlar» (η τουρκική βερσιόν της ταινίας «Χτυποκάρδια στο θρανίο», 1963 –δεν αναφέρεται στους τίτλους) και «For the love of Benji» (1977). Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Σινεμά» (15 Δεκεμβρίου 1966).

Από την ταινία «Σωτήρης ο κροκοδειλάκιας»

Επίσης εμφανίστηκε σε 5 βιντεοταινίες. Η φωτογραφία είναι από την ταινία «Σωτήρης ο κροκοδειλάκιας» (1987).

Δημοσίευμα περιοδικού για τον Γιώργο ΒελέντζαΔημοσίευμα περιοδικού για τον Γιώργο Βελέντζα

Στην τηλεόραση συμμετείχε σε αρκετές σειρές είτε σε βασικούς ρόλους είτε σε γκεστ εμφανίσεις: «Ο ονειροπαρμένος» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1974), «Εκάτη» (ΕΡΤ, 1979), «Η βεντέτα» (ΕΡΤ2, 1986-1987), «Κωνσταντίνου και Ελένης» (ΑΝΤ1, 1999-2000), «Μαύρα μεσάνυχτα» (MEGA, άνοιξη 2008) κ.ά. Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα των περιοδικών «Ντομινό» και «Επίκαιρα» (16/3/1973 και 31/8/1973 αντίστοιχα).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα είναι από τη Βιβλιοθήκη και από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή.
Το screenshot της ταινίας είναι από το youtube.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη