Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του!

Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του!

Ήταν ένα ζεστό βράδυ του Σεπτέμβρη όταν βρέθηκα στο θέατρο Δάσους στην Θεσσαλονίκη, ώστε να παρακολουθήσω την παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του».
Αυτά που γνώριζα εκ των προτέρων, από όσους την είδαν, ήταν πως σίγουρα θα φύγω στο τέλος με ένα τεράστιο χαμόγελο. Και δεν διαψεύστηκαν.

Πρόκειται για ένα έργο του αγαπητού Γιώργου Καπουτζίδη, τον οποίο οι περισσότεροι έχουμε γνωρίσει από τα σίριαλ «Στο παρά 5», «Σαββατογεννημένες» και «Εθνική Ελλάδος». Μάλιστα, έχω την εντύπωση πως παρευρισκόταν και ο ίδιος στην παράσταση!

Η διάρκεια του έργου είναι κάτι λιγότερο από δύο ώρες και η πλοκή έχει ως εξής:
Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τον γάμο. Όταν λίγες ώρες πριν, η παρέα της νύφης μα και η ίδια, αντιμετωπίζουν ο καθένας τους κι από κάποια δύσκολη, προσωπική κατάσταση.
Ακολουθούν πλήθος από ανομολόγητες αποκαλύψεις, καθοδηγούμενες από απροσδόκητα γεγονότα και τις αυθόρμητες αντιδράσεις των πρωταγωνιστών συνιστώντας έτσι ένα εκρηκτικό και συγχρόνως απολαυστικό μείγμα μιας πολύ πολύ πολύ πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας η οποία –είναι σίγουρο– θα σας διασκεδάσει μα και θα σας γεμίσει με πάμπολλα ηθικά διλήμματα.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης το «πάνω χέρι» έχει το στοιχείο της κωμωδίας, βγαλμένο μέσα από γνώριμες, καθημερινές αλλά και εξωφρενικές καταστάσεις. Ωστόσο, προς το τέλος υπάρχει φυσικά και η απαιτούμενη εμφάνιση του εξαγνιστικού δράματος. Δίνοντας όμως σύντομα τη θέση του και πάλι στο χαμόγελο, το οποίο οδηγεί μοιραία σε ένα λυτρωτικό τέλος.

Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κανέναν από τους ηθοποιούς. Η αλήθεια είναι πως τους βρήκα όλους καταπληκτικούς, μα δεν γίνεται να μη σταθώ ιδιαίτερα στον ξεκαρδιστικό ρόλο της ηθοποιού Μαριλού Κατσαφάδου. Πραγματικά μας έκανε αρκετές φορές να κλάψουμε από τα γέλια!

Γεγονός επίσης είναι ότι, παρακολουθώντας την ροή των πραγμάτων, δεν υπάρχει ξεκάθαρα κάποιος πρωταγωνιστικός ρόλος. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν το δικό τους, ισόποσο μερίδιο στην κατάληξη όσων διαδραματίζονται.

Τον θίασο αποτελούν οι εξής:
Η Κατιάνα Μπαλανίκα (Ενδεικτικά, συμμετείχε επίσης στις παραστάσεις Η Τρισεύγενη, 42497, Μαγειρεύοντας με τον Έλβις... αλλά και στις τηλεοπτικές σειρές Οι τρεις Χάριτες, Εμείς και Εμείς, Ντόλτσε Βίτα, Σαββατογεννημένες, Δις Μαδιάμ κ.α.), η Ηρώ Πεκτέση (Ενδεικτικά, συμμετείχε επίσης στις παραστάσεις Αγαπητή Ελένα, Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, FUGAΤο μεγάλο κόλπο, Οι μάγισσες του Σάλεμ κ.α. αλλά και στις τηλεοπτικές σειρές Αστέρας Ραχούλας, Έλα στη θέση μου, Το αύριο μας ανήκει κ.α.), η Μαριλού Κατσαφάδου (Ενδεικτικά, συμμετείχε επίσης στις παραστάσεις Το δικό μας σινεμά, Πουλιά στον αέρα!, Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας αλλά και στις τηλεοπτικές σειρές Μην ψαρώνεις, Σέρρες), η Ανθή Σαββάκη (Ενδεικτικά, συμμετείχε επίσης στις παραστάσεις Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα, 42497, Το μαυροπούλι), ο Γιώργος Ξούλος (Ενδεικτικά, συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές Τα καλύτερά μας χρόνια, Κρατάς Μυστικό;), ο Μάριος Δερβιτσιώτης (Ενδεικτικά, συμμετείχε επίσης στις παραστάσεις Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή, Εκκλησιάζουσες αλλά και στις τηλεοπτικές σειρές Παρουσιάστε!, Χαιρέτα μου τον Πλάτανο), ο Ευθύμης Γεωργόπουλος (Ενδεικτικά, συμμετείχε επίσης στις παραστάσεις The Curing Room, Στα σκοτεινά-Making Movies, Το σπίτι των επιθυμιών, Ιστορίες από το Πράσινο Βιβλίο αλλά και στην τηλεοπτική σειρά Οργή, όπως και στην ταινία Ο θεατής) και ο Αποστόλης Ψαρρός, που εκτός από ηθοποιός είναι και σκηνοθέτης. (Ενδεικτικά, συμμετείχε επίσης στις παραστάσεις Σιρανό Ντε Μπερζεράκ, Τρισεύγενη, Τιτανικός - electro dance tragedy).

Εφόσον σας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσετε την παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του!», τότε σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Οικονομίδη
Βοηθός σκηνογράφου: Αλίκη Σπανουδάκη

Στο ρόλο της μαμάς η ΚΑΤΙΑΝΑ ΜΠΑΛΑΝΙΚΑ

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης):
Ηρώ Πεκτέση, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Ξούλος, Μάριος Δερβιτσιώτης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Αποστόλης Ψαρρός

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη