Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ο Δημήτρης Σακισλίδης Ο φωτεινός κροκόδειλος και το αγνοούμενο βασιλόπουλο

Από το εξώφυλλο του παραμυθιού του Δημήτρη Σακισλίδη, Ο φωτεινός κροκόδειλος και το αγνοούμενο βασιλόπουλο, και φωτογραφία του ίδιου

Τι αποτέλεσε το έναυσμα που σας οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου;
Δημήτρης Σακισλίδης: Βασικό έναυσμα αποτέλεσε η επαφή μου με το ψάρεμα και τη θάλασσα γενικότερα τα τελευταία τρία χρόνια, ταυτόχρονα με όλους τους αστάθμητους παράγοντες που εμπεριέχονται σε τέτοιες ενασχολήσεις, όπως για παράδειγμα η εναλλαγή των καιρικών συνθηκών και το συναίσθημα της αγωνίας-ανυπομονησίας, το οποίο κατά κάποιο τρόπο ήθελα να το αποτυπώσω στο χαρτί.

Γιατί επιλέξατε μία ιστορία για παιδιά;
Δ.Σ.: Ίσως επειδή τα τελευταία 14 χρόνια υπηρετώ ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σκέφτηκα ότι μ' αυτό τον τρόπο θα δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα στους μαθητές μου, που πιθανόν να συμβάλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Ειδικότερα, επιδιώξαμε με τους συναδέλφους μου να ενισχύσουμε τη σχολική μας βιβλιοθήκη, οπότε ήθελα να υπάρχει μια ιστορία και από τον δάσκαλό τους.

Πώς προσεγγίσατε την ιδιαίτερη κι ευαίσθητη ψυχοσύνθεση των παιδιών;
Δ.Σ.: Με σεβασμό, υπευθυνότητα και αλήθεια, η οποία διαφαίνεται στο κλείσιμο του παραμυθιού, όπου τα παιδιά αισθάνονται τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αποτελούν ένα ιδιαίτερο, απαιτητικό κοινό, ωστόσο με ανεπτυγμένο ένστικτο, το οποίο συνειδητοποίησα και δια ζώσης σε κάποιες παρουσιάσεις στις οποίες βρέθηκαν παιδιά, να εντοπίσουν κάποια συμβολικά στοιχεία του παραμυθιού (π.χ. κεραυνός), που θέλανε περισσότερη ανάλυση και επεξήγηση.

Ποια διδάγματα θα λάβουν οι μικροί αναγνώστες μέσα από την περιπέτεια του Νέστορα;
Δ.Σ.: Ξεχωρίζω τρεις άξονες: Αρχικά, το κομμάτι του ρίσκο και της περιπέτειας. Όσο και να μας αρέσει η δράση, οφείλουμε να τηρούμε ένα μέτρο-όριο και να μην πηγαίνουμε σε μέρη που δεν γνωρίζουμε. Έπειτα, το κομμάτι της συνεργασίας. Η συσπείρωση όλων των κατοίκων ήταν αυτή που εντέλει συνέβαλε στο να βρεθεί ο Νέστορας. Τέλος, η κίνηση του βασιλιά με το να μοιράσει την περιουσία του, δείχνοντας την έμπρακτη ευγνωμοσύνη του στους συντοπίτες του, μας φανερώνει την έννοια της ενσυναίσθησης και των ηθικών αξιών εστιάζοντας σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σε σχέση με τη συγγραφή; Τι να περιμένουμε;
Δ.Σ.: Έχω την επιθυμία να συνεχίσω. Ο φωτεινός κροκόδειλος και το αγνοούμενο βασιλόπουλο είναι μια πρώτη απόπειρα, για την οποία είμαι ευγνώμων στις εκδόσεις Ηλιαχτίδα για την ευκαιρία που μου έδωσαν στον διαγωνισμό παραμυθιού κατηγορίας 700 λέξεων που είχαν προκηρύξει. Ωστόσο, έχω την επιθυμία να καταφέρω να παρουσιάσω μια πιο ολοκληρωμένη εκδοτική πρόταση, χωρίς να έχω το άγχος αν θα γράψω μια πιο μακροσκελή ιστορία.

Αν έπρεπε να περιγράψετε το βιβλίο σας με μία φράση, ποια θα ήταν αυτή;
Δ.Σ.: «Επιστροφή από το υπερπέραν».

Τι θα θέλατε να πείτε στους μελλοντικούς φιλαναγνώστες σας;
Δ.Σ.: Να έχουν πάντα το ίδιο μεράκι για την ανάγνωση αλλά και τη διάθεση της έρευνας-αναζήτησης βιβλίων που ταιριάζουν στις δικές τους προσωπικές προτιμήσεις. Επίσης, να γίνουν κοινωνοί, να μοιραστούν αυτή την εμπειρία, λόγω και έργω.
Με αφορμή κάτι που μου μεταφέρθηκε από κάποιους γνωστούς μου, οι οποίοι με ενημέρωσαν πως διαθέτουν στο σπίτι τους χαρτοκιβώτια γεμάτα βιβλία –παιδικά και μη– αναξιοποίητα και σφραγισμένα για χρόνια, θέλω να πω αυτό που είπα και στους ίδιους: Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να προσφέρουμε κάπου που θα πιάσουν τόπο και θα φανούν χρήσιμα, όπως σε δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες.

Ο φωτεινός κροκόδειλος και το αγνοούμενο βασιλόπουλο, Δημήτρη Σακισλίδη

Ο Δημήτρης Σακασλίδης απάντησε τις ερωτήσεις μου με αφορμή την κυκλοφορία του παραμυθιού Ο φωτεινός κροκόδειλος και το αγνοούμενο βασιλόπουλο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Ο Νέστορας, γιος του βασιλιά, λατρεύει το ψάρεμα και συχνά βρίσκεται στη θάλασσα... Τι θα γίνει όμως όταν αποφασίσει ένα πρωινό να ξεμακραίνει;
Ένα παραμύθι γεμάτο περιπέτεια και ταυτόχρονα διδακτικό.


Ο Δημήτρης Σακισλίδης γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1986 στις Σέρρες. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης. Από το 2009 έχει υπηρετήσει ως δάσκαλος σε πολλές περιοχές της χώρας. Πλέον ζει μόνιμα και εργάζεται στις Σέρρες. Επίσης, έχει παρακολουθήσει διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια, κάποια από τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή γραπτού λόγου. Έχει συμμετάσχει ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε διάφορα θεατρικά δρώμενα. Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα έγινε με το παραμύθι «Ο φωτεινός κροκόδειλος και το αγνοούμενο βασιλόπουλο» μετά από συμμετοχή του σε σχετικό διαγωνισμό από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη