Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ωδή στον Έρωτα

Ωδή στον Έρωτα, Κατερίνας Χάσκα

Συναισθηματική συλλογή ποιητικών γραφημάτων της Κατερίνας Χάσκα, η Ωδή στον Έρωτα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φιλία, με έναν έρωτα αποτυπωμένο με κεφαλαίο, όπως τον Θεό, ωσάν έναν προσωποποιημένο εκπρόσωπό του.

Φυσικά αυτό που περιμένει κανείς, δηλαδή την αντιπαραβολή έρωτα και θανάτου, το βρίσκει στα έργα. Και είναι απολύτως κατανοητό και αναμενόμενο ο έρωτας να συνυπάρχει με τον θάνατο στις ίδιες «ιστορίες», περιπτώσεις, κείμενα... όπως και η ανάμνηση/αναμνήσεις (του).

Το τοπίο είναι κατά βάση αστικό, τα πρόσωπα των κειμένων ζουν στην πόλη –σε μία πόλη– κι εκεί κινούνται και αισθάνονται. Αυτή η αστική ποιητική εικόνα προσφέρεται με διάφορες εναλλακτικές οπτικές από την κυρία Χάσκα για το θιγούμενο θέμα ή ζητούμενο.
Παράλληλα παραμένει απλή, με μια ζωτική λιτότητα που προσφέρει άμεσο μήνυμα και ευθύτητα. Δεν υπάρχουν κρυφές ή κρυμμένες θέσεις, δεν υπάρχουν αθέατες εικόνες· το ορατό, ό,τι διαβάζουμε είναι και το ζητούμενο.
Έρωτας ή θάνατος;

Μισώ τα ρολόγια

για κυρίως επιλέγω την αγάπη
Ο έρωτας ο μοιραίος, ο μικρός, ο άδικος, ο αντάξιος, ο άγνωστος, ο ανεκπλήρωτος... –κι αντίστοιχα ο θάνατος;– έρχεται να «αναμετρηθεί» στις σελίδες του βιβλίου με τη γράφουσα και απαντάται σε κάθε του «μορφή», ακόμα και ως εκείνο το μικρό παιδί που είναι πάντα έτοιμο για τη σκανταλιά/ζαβολιά (του) όπως τον συναντάμε στις «κλασικές» εικονοπλαστικές αποτυπώσεις του.
Αναζητώ τον θάνατο,
αυτό το σαράκι του έρωτα
που σε σκοτώνει αργά και τόσο ηδονικά.
Το πρώτο πρόσωπο μάς φέρνει πιο κοντά στη δημιουργό. Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση αγγίγματος και οικειότητας, λες και εξομολογείται μύχιες σκέψεις της, όπως θα ήταν αν κατέγραφε τη μαρτυρία της.
Καμιά φορά
έχω λέξεις που δεν ξέρω τι να τις κάνω.
Έχω σιωπές, ενώ ψάχνω για λέξεις.
Εν κατακλείδι, πιστεύει ή πρεσβεύει ή επιθυμεί ή οραματίζεται τον μεγάλο έρωτα, τον απόλυτο κατά άλλους, τον κατακλυσμιαίο. Και ίσως τελικά, ένας τέτοιος έρωτας/ο Έρωτας να μάς αξίζει, ένας τέτοιος να ταιριάζει με το ποιητικό σημαίνον, να πρωτοστατεί απέναντι σε κάθε άλλο/άλλον, να κυριεύει...
Σου αξίζει ένας έρωτας,
σαν αυτούς που ενέπνευσαν τους μεγάλους ποιητές.
Σίγουρα, αυτό το βιβλίο αποτελεί μία κατάθεση ψυχής, ένα άνοιγμα της δημιουργού προς το αναγνωστικό κοινό (του) με ειλικρινή πρόθεση και μια καταγραφή στο αιώνιο που εξασφαλίζει η ποίηση.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη