Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Πετρογραφία

Πετρογραφία, Δημήτρη Αργυρίου

Πετρογραφία και ποίηση. Μαζί. Σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Πώς; Γιατί; Τραβάει την προσοχή επί τη εμφανίσει η ποιητική συλλογή του Δημήτρη Αργυρίου Πετρογραφία, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Ο ίδιος λέει πως Η πετρογραφία είναι η επιστήμη της ταξινόμησης και περιγραφής των πετρωμάτων. Στη δική μου «Πετρογραφία» δανείζομαι τη δομή ενός πετρογραφικού εγχειριδίου δίνοντας του ένα ποιητικό περιεχόμενο τόσο προσωπικό όσο και οικουμενικό, και γίνεται σαφές πως οι ποικίλες «αποχρώσεις» των στίχων παραλληλίζονται ή σχετίζονται με την ιδιαίτερη μορφολογία των πετρωμάτων. Επίσης ότι τα πετρώματα αποτελούν σημείο αναφοράς, έμπνευσης· ίσως και εναύσματος για δημιουργία. Κι αφού όλα τα κείμενα ονοματοδοτούνται από πετρώματα, όλοι οι στίχοι σχετίζονται τρόπον τινά με αυτά. Θα σκεφτεί εδώ κανείς ότι ο συσχετισμός αφορά στις νοηματικές γραμμές, όμως όχι. Ο συσχετισμός προχωρά και πέρα από το περιεχόμενο του στίχου και αφορά και την γραφιστική παρουσίαση αυτού στο χαρτί. Τα έργα μορφοποιούνται στον εκτυπωτή ώστε να παρουσιάζουν συγκεκριμένα οπτικά σχήματα.
Ό,τι μας πονά
πρέπει να
μοιράζεται.
Αρκετές ήταν οι φορές που αναρωτήθηκα αν θυσιάζει τον στίχο στον βωμό της εικόνας του τυπογραφείου, αν θα είχε εκφραστεί διαφορετικά όντας απελευθερωμένος από τους τυπογραφικούς σχηματισμούς –με λιγότερες λέξεις, με περισσότερες, με άλλο μέτρο...– και παράλληλα, άλλες φορές αναρωτήθηκα αν το ποίημα τον ωθεί στην επιλογή της πέτρα ή η πέτρα στο ποίημα, δεδομένου ότι μια τέτοια ομοιότητα (πέτρωμα και έργο) σε αυτή την έκταση (πάνω από πενήντα κείμενα) δεν μπορεί να προκύψει από τύχη.

Έτσι λοιπόν, έχουμε μια σειρά έργων που τιτλοφορούνται από ονομασίες πετρωμάτων κι έναν δημιουργό που «βλέπει»/αντιμετωπίζει την ποιητική και γεωμετρικά οριοθετώντας κι ένα σχήμα κάθε φορά στο χαρτί. Εξώφθαλμο παράδειγμα αποτελεί το Σιδηροπυρίτης όπου το σχήμα κυβικό του το βλέπεις ως ένα τέλειο τετράγωνο.

Έμεινα αρκετά στον τρόπο παρουσίασης καθώς εδώ βρίσκεται και η διαφορετικότητα του συγκεκριμένου ενώ σε κάνει να οραματίζεσαι σχέδια, τρισδιάστατες μορφές και όγκους.

Γενικά, είναι ολιγόλογος δημιουργός, σχεδόν λακωνικός και του αρέσει να γράφει για εκείνη, την ξεχωριστή κι αγαπημένη του... για τη θάλασσα! Προσφέρει μία εναλλακτική εμπειρία ανάγνωσης κι αισθάνομαι ότι επιθυμεί να προχωρήσει τον στίχο παρακάτω.

Πάντως, προσωπικά λάτρεψα τη διπλή ανάγνωση του Αβεντουρίνης και το Κινναβαρίτης.
Κι η τυχαιότητα,
ο ακρογωνιαίος λίθος
του μυστηρίου.
Ιδιαίτερος που έχει να καταθέσει.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη