Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μεταξία Φιλιππάτου Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα

Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα, Μεταξίας Φιλιππάτου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Μεταξία Φιλιππάτου: Πάντα με συγκινούσε το θάρρος και η γεμάτη θυσίες ζωή της προγιαγιάς μου και των γυναικών εκείνης της εποχής.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Φ.: Στο σπίτι μου...

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Φ.: Περίπου δύο χρόνια.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Φ.: Κοινωνικό-ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Φ.: Το μυθιστόρημα αναφέρεται στο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων προς την Αίγυπτο στο τέλος του 19ου αιώνα.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Φ.: Τη διαδικασία συγγραφής του· ήταν για μένα μια βουτιά στο παρελθόν, σε τόπους και ανθρώπους που αγάπησα.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Φ.: Η πρωταγωνίστρια Γιαννούλα. Το «γιατί» διατρέχει όλες τις σελίδες του βιβλίου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Φ.: Το βιβλίο φιλοδοξεί να ταξιδέψει τον αναγνώστη σε άλλους τόπους και άλλες εποχές, που ωστόσο συνδέονται με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Φ.: Ελπίζω πως το βιβλίο δεν απευθύνεται σε μια ιδιαίτερη κατηγορία αναγνωστών, αλλά με έναν τρόπο αφορά όλους μας.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Φ.: Επικοινωνήστε με τον εκδότη.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Φ.: Στο email μου: soulaphi@otenet.gr.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Φ.: Το γαλάζιο.

Ποια μουσική;
Μ.Φ.: Οι μουσικές που άκουγα στις παρέες και τις γειτονιές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, μουσικές που ο ήχος τους με ταξίδευε.

Ποιο άρωμα;
Μ.Φ.: Της άνοιξης και των μπαχαρικών της Ανατολής.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Φ.: Της αισιοδοξίας και της πίστης στο δίκαιο.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Φ.: Ίσως ταινία.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Μ.Φ.: «Ανελλιπώς» κανέναν –αγαπάω την Κική Δημουλά.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Φ.: Έχω πολλές επιρροές και αγαπημένους συγγραφείς, δεν χωρούν στο πλαίσιο μιας σύντομης απάντησης.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Φ.: Κυρίως φαντασία κι έναν λόγο αυθεντικό.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Φ.: Η επιτυχία είναι κάτι πολύ σχετικό. Για μένα επιτυχία θα είναι η θετική ανταπόκριση των αναγνωστών.

Τι την αποτυχία;
Μ.Φ.: Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να προβληματιστώ πάνω σε αυτό.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Φ.: Το βιβλίο της ζωής μου είναι ακόμα σε εξέλιξη...

🌰

Η Μεταξία Φιλιππάτου απάντησε στο ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά της Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γραφή. Στην περίληψη διαβάζουμε μεταξύ άλλων πως το έργο είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της προγιαγιάς της συγγραφέα, που ως χήρα με τέσσερα παιδιά από ένα χωριό της Κέρκυρας, αποφάσισε να εγκατασταθεί οικογενειακά στην Αίγυπτο. Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται ο αγώνας μιας γυναίκας που είναι μάνα και πατέρας μαζί, με μοναδικά της εφόδια την αγάπη και το αίσθημα ευθύνης προς τα παιδιά της, αλλά συγχρόνως με ελπίδα για τη ζωή και τα απρόσμενά της.

Η Μεταξούλα (Σούλα) Φιλιππάτου γεννήθηκε στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 1944. Η σχολική της εκπαίδευση ολοκληρώθηκε στο St. Clare’s College στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου. Στην Ελλάδα η οικογένεια εγκαταστάθηκε το 1962 στην Αθήνα όπου συνέχισε τις σπουδές της στην αγγλική γλώσσα στο Βρετανικό Συμβούλιο. Αρχικά εργάστηκε σε ιδιωτικά σχολεία και αργότερα σε ελληνικές και ξένες εταιρείες, διδάσκοντας αγγλικά σε ενηλίκους και επιβλέποντας μελέτες και προσφορές ιδιωτικών επιχειρήσεων προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Έχει ταξιδέψει, ιδιωτικά και επαγγελματικά, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στον Καναδά και τις Η.Π.Α. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και αραβικά. Η πρώτη συγγραφική της προσπάθεια, το Μάνα: Αγαπημένο µου παιδί! (Ανέµη, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, 2020) είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη της μητέρα και τα παιδικά της χρόνια στην Αίγυπτο, ενώ η παρούσα ανατρέχει στην ιστορία των προγόνων της και τη μετανάστευσή τους στην Αίγυπτο, σε αναζήτηση μιας «καλύτερης ζωής» προς το τέλος του 19ου αιώνα. Δραστηριοποιείται ενεργά στον προσκοπισμό, όπου είναι ενταγμένη από τα παιδικά της χρόνια μέχρι σήμερα. Αγαπάει τη φύση, τα ταξίδια, τα βιβλία, τη δημιουργική γραφή και τη μετάφραση. Έχει δύο γιους και είναι γιαγιά δύο χαριτωμένων αγοριών, 18 και 15 ετών.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη