Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Το ταξίδι μας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα

Το ταξίδι μας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, Αθηνάς Αραμπατζή

Είναι σπάνιο όταν η πρώτη γνωριμία με μία ποιητική συλλογή, που συνήθως είναι το οπισθόφυλλό της, αποτελείται από ένα πεζό κείμενο που αυτοπροσδιορίζει το περιεχόμενο, όχι όμως σε σχέση με τους συναισθηματικούς του άξονες ή το μέτρο πάνω στο οποίο κινούνται τα έργα αλλά ως προς το τι πραγματεύονται αυτά. Κι αυτό καθώς το εν λόγω πόνημα δομήθηκε πάνω στη δύναμη που έχουν οι λέξεις σε σχέση με τη θεραπευτική τους ιδιότητα και στοχεύει στο να βρουν οι αναγνώστες τις δικές τους λέξεις ώστε να απαλύνουν ή διορθώσουν τις πληγές τους· πιο συγκεκριμένα τους δικούς τους αποχωρισμούς.

Η συλλογή της Αθηνάς Αραμπατζή Το ταξίδι μας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αποστακτήριο, αποτελείται –ή χωρίζεται, όπως το «βλέπει» κανείς– από τρεις πράξεις. Όπως ένα θεατρικό, σκέφτομαι, όπου κάτι ξεκινάει, κάπως εξελίσσεται και κάπου καταλήγει.

Γρήγορα ξεχωρίζει κανείς τους άξονες πάνω στους οποίους μας οδηγεί η κυρία Αραμπατζή, που δεν είναι άλλοι από την απώλεια, τον αποχωρισμό και τον θρήνο αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε και τη συμπόρευση, την ταύτιση, το απόλυτο δέσιμο, δηλαδή τη γερή σύνδεση με τον άνθρωπό μας. Συνδυαστικά αυτές οι δύο «αποχρώσεις» περιέχουν ή δομούν μια ανασφάλεια. Και η ανασφάλεια τον φόβο κ.ο.κ. Συμπερασματικά, έχουμε τον φόβο από τη μια (της εγκατάλειψης, της απώλειας κ.λπ.) και τον πόνο από την άλλη (της πληγής, του αποχωρισμού κ.λπ.).
...οι υπάρξεις μας... // Ικανές να ανακουφίζουν η μία την άλλη με την παρουσία τους.
Ποικίλες οι υφές στα κείμενα αυτά. Είναι και διαλογική, και ερωτηματική (μάλιστα, πολλές φορές, οι ερωτήσεις της έχουν ρητορική χροιά αφού υπονοούνται οι απαντήσεις), και προσδιοριστική αλλά και μεταφορική (όπως στο Να γινόμαστε όπου η ζωή παραλληλίζεται με ένα τρένο που διασχίζει τόπους και κάνει στάσεις) ή «ποντάρει» δημιουργικά στις παρομοιώσεις όπως στην Τρυφερότητα.
Είσαι το σπίτι μου και εγώ το δικό σου.
Χρίζει σημείωσης η έννοια του βωβού πόνου, της εσωτερικής αναταραχής ή πάλης ή συναισθηματικής φουρτούνας κ.ο.κ. όπως αποτυπώνεται στο παρασκήνιο. Επειδή οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνο ό,τι δείχνουμε.
Τώρα το μόνο που ακούω είναι η βαθιά, η απόλυτη σιωπή. / Η σιωπή ουρλιάζει.

Δεν ήξερα πόσο πολύ θόρυβο κάνει η απουσία.
Πρόκειται για αισθαντική πένα, που σε αγγίζει, διαπεραστική, με άμεσο μήνυμα, χωρίς «παραπετάσματα», αναλύσεις και υπονοούμενα. Καθετί «προβάλλεται» ως έχει, κατευθείαν, και αποτελεί ένα προφανές αλλά καθόλα ουσιαστικό ζήτημα.

Ένα πάρα πολύ όμορφο σύνολο, γοητευτικό με ισχυρό συναισθηματικό άγγιγμα που περιγράφει την απογοήτευση με απώτερο σκοπό του να δουλέψει μέσα σου το κείμενο, να ανακινήσει εκεί πράγματα, να σε ωθήσει σε αναστοχασμό προσωπικού επιπέδου και στο τέλος τέλος, ίσως, να σε αφήσει καλύτερο.
Είθε να τολμηθεί το άλμα.
Να το βρείτε αυτό το βιβλίο ακόμη κι αν δεν είστε λάτρεις της ποιητικής.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη