Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Πού κρύβονται οι εποχές;

Από το εξώφυλλο του βιβλίου της Βασιλικής Μουργελά, Πού κρύβονται οι εποχές;, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς εμπνευστήκατε το βιβλίο σας «Πού κρύβονται οι εποχές»;
Βασιλική Μουργελά: Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και τη μεγάλη αγάπη που τρέφω για την ποίηση. Είναι ένα βιβλίο που μυεί τους αναγνώστες στον μαγικό κόσμο της ποίησης. Πρόκειται για ποιήματα χαϊκού (είναι μια ιαπωνική φόρμα ποίησης 17 μόλις συλλαβών). Μπορεί να διαβαστεί και να αξιοποιηθεί από κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών.
Η υπέροχη εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη ταξιδεύει και μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Αναδύονται χρώματα και αρώματα που χορεύουν στον ρυθμό του λυρισμού. Επίσης στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Συμμετρία διατίθεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό που έχουμε συνδημιουργήσει με την εκπαιδευτικό Ανδρομάχη Καλλιβρούση.

Ποια η σχέση σας με την ποίηση και τα χαϊκού;
Β.Μ.: Αγαπώ πολύ την ποίηση. Είναι το πρώτο λογοτεχνικό είδος με το οποίο καταπιάστηκα από τα μαθητικά μου ακόμα χρόνια. Κυκλοφορούν δύο ποιητικές μου συλλογές για ενήλικες. Η ποίηση είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου και ένα μέσο έκφρασης για εμένα. Επίσης αγαπώ πολύ και τα χαϊκού.

Πώς θα θέλατε να μας συστηθείτε;
Β.Μ.: Είμαι η Βασιλική, μητέρα ενός αγοριού. Αγαπώ τα παιδιά, τα φυτά και το να γράφω ιστορίες και ποιήματα.

Είστε ικανοποιημένη με τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις Συμμετρία;
Β.Μ.: Είναι μια καλή συνεργασία. Ευχαριστώ τις εκδόσεις Συμμετρία που με εμπιστεύτηκαν, αγκάλιασαν και στήριξαν τις ιδέες μου ώστε να γίνουν βιβλία.

Η ψηφιακή εποχή είναι παρούσα! Πιστεύετε ότι το βιβλίο έχει ακόμα κάποιο ρόλο να διαδραματίσει;
Β.Μ.: Φυσικά μπορεί να διαδραματίσει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο αρκεί να του δώσουμε τον χώρο και τη θέση που του αρμόζει. Σίγουρα η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως εποχή του διαδικτύου και της τεχνολογίας, τα οποία έχουν καταλάβει μεγάλο κομμάτι των ενδιαφερόντων των παιδιών. Όμως ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί μπορούμε να δημιουργήσουμε κατάλληλα περιβάλλοντα ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και την ανάγνωση.

Θα θέλατε να γίνει θεατρικό έργο το βιβλίο σας «Πού κρύβονται οι εποχές»;
Β.Μ.: Σχεδόν όλα μου τα βιβλία τα έχω δραματοποιήσει και τα παρουσιάζω στα παιδιά με θεατρικό τρόπο, οπότε θα ήθελα να μπορέσω να κάνω το ίδιο και σε αυτό μου το βιβλίο. Βέβαια δεν είναι παραμύθι ή κάποια ιστορία αλλά αυτό είναι και η πρόκληση για εμένα αν τελικά καταφέρω να το κάνω.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;
Β.Μ.: Συνεχίζω να γράφω τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες και ευελπιστώ σύντομα να τα γνωρίσουν και οι αναγνώστες μου.



Πού κρύβονται οι εποχές; Βασιλικής Μουργελά

Η Βασιλική Μουργελά κατάγεται τη Χώρα Γορτυνίας στην ορεινή Αρκαδία όπου εκεί πέρασε και τα παιδικά της χρόνια με όμορφες αναμνήσεις απ' την οικογένειά της και μοναδικές εικόνες της φύσης. Σήμερα ζει μαζί με τον σύζυγο και τον γιο της στη Μεταμόρφωση Αττικής, ωστόσο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα της και την επισκέπτεται συχνά. Σπούδασε Πληροφορική και εργάζεται ο εκπαιδευτικός. Το «μικρόβιο» της συγγραφής εμφανίστηκε στη ζωή της σε πολύ μικρή ηλικία και από σποράκι έγινε δέντρο. Έχουν κυκλοφορήσει τα παιδικά βιβλία: Ο Αστρομικρούλης [εκδόσεις Μέθεξις, 2016], Ο φίλος μου ο σπουργίτης [εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, 2016], Άμπα και Λήδα, δυο γάτες σε μία μαγική ιστορία [εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, 2017], Τι γυρεύουν οι ποντικοί στο παλάτι; [εκδόσεις Μέθεξις, 2018], Τα φιλιά της Δανάης [εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, 2019], Το μυστικό της ξυλοκερατιάς [εκδόσεις Μέθεξις, 2019], Το καβουράκι με τη μια δαγκάνα [εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, 2020], Η τρύπια βαλίτσα [εκδόσεις Μέθεξις, 2021], Πού είναι ο Ντάνσερ; [εκδόσεις Συμμετρία, 2022], Ο κύριος Ζήτα [(οικογένεια άλφα βήτα) εκδόσεις Συμμετρία, 2023], Πού κρύβονται οι εποχές; [εκδόσεις Συμμετρία, 2023]. Ποίηση:Ψυχής χορδές [εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, 2018], Γαλάζια ταξίδια [εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, 2021]. Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: Διήγημα Η νεράιδα της σιωπής (Ανθολόγιο από τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος, που διοργάνωσε η «Εστία Ρουμλουκιωτών»), διήγημα Αγαπημένη μου Ρίτα (Ανθολόγιο Ταξίδι στην τρυφερότητα, Τεύχος 3, ποιήματα και διηγήματα των διακριθέντων λογοτεχνών του 6ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ζωοφιλίας), Ο πόθος του έρωτα (Ανθολόγιο ερωτικής ποίησης Αχ έρωτα, εκδόσεις Βεργίνα), διήγημα Το δάκρυ (Ανθολόγιο διακριθέντων από τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος που διοργάνωσε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου»). Ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και περιοδικά λογοτεχνικού ενδιαφέροντος και αρκετές φορές στην εφημερίδα Γορτυνία. Πραγματοποιεί εργαστήρια δημιουργικής γραφής σε παιδιά του δημοτικού, συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις δημοτικών βιβλιοθηκών, είναι μέλος του Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού Σωματείου θεARTε και ασχολείται με το θέατρο και τον αυτοσχεδιασμό, δραματοποιεί τα παραμύθια της και κάνει θεατρικές παρουσιάσεις παιδιά κ.ά.

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη