Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη Μέσα από τα μάτια της Ζωής

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Βούλας Παπατσιφλικιώτη, Μέσα από τα μάτια της Ζωής, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Βούλα Παπατσιφλικιώτη: Κάποιο βράδυ η ηρωίδα του βιβλίου βρήκε έναν μαγικό τρόπο, τρύπωσε στην ονειρική μου περιπλάνηση και μου αποκάλυψε την αρχή της ιστορίας του βιβλίου. Ένοιωσα σαν να έψαχνε μια «Αριάδνη», που θα έπιανε τον μίτο της ζωής της, θα ανακάλυπτε την πορεία της και καταγράφοντας την θα την έκανε ένα αστέρι στην αιωνιότητα της λογοτεχνίας. Προσπάθησα λοιπόν να σταθώ αντάξια των προσδοκιών της.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Β.Π.: Μέσα σε μια νοητή περιπλάνηση στην λατρεμένη μου Πόλη!

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Β.Π.: Η συγγραφή του ξεκίνησε πριν επτά χρόνια, τον Μάρτιο του 2016.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Π.: Ένα ταξίδι στο παρόν και το παρελθόν της Κωνσταντινούπολης μέσα από ένα ιδιαίτερο βιβλίο και μια ιστορία γεμάτη από ανατροπές και κρυφούς έρωτες!

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Π.: Μέσα από τις σελίδες ενός ιδιαίτερου βιβλίου ταξιδεύουμε στην Πόλη των χρωμάτων, των αρωμάτων, των ήχων και εικόνων!

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Β.Π.: Την ψυχή της Κωνσταντινούπολης και τα έντονα συναισθήματα!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Β.Π.: Η Άννα, η καλή φίλη της Ζωίτσας του χθες. Είναι μια ήρεμη δύναμη, που όλοι θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας!

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Β.Π.: Η εξέλιξη της ιστορίας προάγει μηνύματα, αρετές και αξίες όπως η φιλία, η συγχώρεση, η αποδοχή της διαφορετικότητας κ.α. που θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια για κάθε αναγνώστη!

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Β.Π.: Να ταξιδέψει όσο πιο μακριά γίνεται!

Φοβάστε...
Β.Π.: Τις μέρες δίχως όνειρα...

Αγαπάτε...
Β.Π.: Καθετί αληθινό!

Ελπίζετε...
Β.Π.: Σε ένα καλύτερο αύριο!

Θέλετε...
Β.Π.: Ανθρωπιά από όλους προς όλους!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Β.Π.: Αυτοί που λατρεύουν την Κωνσταντινούπολη.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Β.Π.: Για να δούμε μέσα από τα μάτια της Ζωής, τη ζωή μας πιο φωτεινή.

Γιατί δεν πρέπει;
Β.Π.: Πρέπει!

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Π.: Το βιβλίο «Μέσα από τα μάτια της Ζωής!» θα το προμηθευτείτε από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας! Επίσης, είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα των Εκδόσεων Ελκυστής. Τέλος, για τους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των Εκδόσεων Ελκυστής (Πέτρου Λεβαντή 25, Καλαμαριά) ή να το παραγγείλετε δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα 2314037484 ή 6977853682. Ακόμη, μπορείτε να το παραγγείλετε στην Κύπρο καλώντας στο τηλέφωνο 99326813 (D.E.S. Bookworld).
 
Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Π.: Στην πόλη όπου γεννήθηκα και λατρεύω, στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη!

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Π.: Το χρώμα που κυριαρχεί και στο εξώφυλλό του, το μοβ του ονείρου και της νοσταλγίας!

Ποια μουσική;
Β.Π.: Το soundtrack από την αγαπημένη σε όλους μας ταινία «Πολίτικη κουζίνα»!

Ποιο άρωμα;
Β.Π.: Των μπαχαρικών!

Ποιο συναίσθημα;
Β.Π.: Της νοσταλγίας!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Β.Π.: Το σενάριο μιας ταινίας.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Π.: Να έκανα μια δουλειά που θα ταξίδευα συνέχεια.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Β.Π.: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο όνομα, λατρεύω τα βιβλία!

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Π.: Από κάθε λογοτεχνικό έργο κάτι έχεις να πάρεις, αλλά κανένα δεν έχει επηρεάσει την πορεία μου στη ζωή.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Π.: Δημιούργησα τους ήρωες του βιβλίου και τους άφησα να πάρουν να ηνία της ιστορίας. Αυτοί καθοδηγούσαν τα χέρια μου στο πληκτρολόγιο και αποφάσιζαν για την εξέλιξη της ιστορίας. Ανακάλυπτα μαζί τους τις γωνίες της λατρεμένης μου Πόλης και την ιστορική πορεία των Ρωμιών. Το τέλος δεν αποτελεί κάθαρση μόνο για εκείνους, αλλά και για εμένα την ίδια.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Β.Π.: Φαντασία! Η εμπειρία έρχεται με τα χρόνια και σε εξελίσσει, αλλά χωρίς φαντασία δεν μπορεί να γεννηθεί μια ιστορία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Π.: Η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός του συγγραφέα προς το αναγνωστικό κοινό.

Τι την αποτυχία;
Β.Π.: Η έλλειψη τους.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Β.Π.: Είναι καλό να αγαπάμε την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων. Μας εξελίσσει σαν προσωπικότητες. Μόνο οφέλη κρύβουν οι σελίδες των βιβλίων.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Π.: Ανήσυχο πνεύμα!

Μέσα από τα μάτια της Ζωής, Βούλας Παπατσιφλικιώτη

Έτσι απάντησε η Βούλα Παπατσιφλικιώτη στο ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά της Μέσα από τα μάτια της Ζωής!, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Όπως σου ξαναείπα ψυχούλα μου η ζωή είναι ένα συνεχόμενο ταξίδι, με εναλλαγή προσώπων και καταστάσεων. Όπως αυτή η πόλη, η ομορφότερη όλων των πόλεων. Στέκει, αντέχει, γοητεύει και προχωράει. Σαν και την ψυχή της Ρωμιοσύνης, η καρδιά της θα χτυπάει πάντα σε κάθε σοκάκι. Οι Ρωμιοί της Πόλης είναι σαν τους γλάρους της, όσο και να πετάξουν πάντα θα γυρνούν εδώ και ποτέ δε θα λησμονούν αυτά τα χώματα, που τους τα στέρησαν άδικα αλλά δεν τα ξερίζωσαν από την ψυχή τους. Αυτή η αγάπη περνάει από γενιά σε γενιά, όπως ένα τραγούδι που μπορεί κάποτε να ξεχαστούν οι στίχοι αλλά η μελωδία θα στοιχειώνει όλο σου το είναι.
Ανάμεσα στα πολίτικα γλέντια και τις βεγγέρες γεννιέται ένας απαγορευμένος έρωτας. Μια πυρκαγιά κάνει στάχτη την αγάπη και το όνειρο. Τα πρέπει ισοπεδώνουν τα θέλω στη ζωή μιας γυναίκας. Το φοβερό πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 την ντύνει με τον μανδύα της προσφυγιάς ξεριζώνοντάς τη μια για πάντα από τη λατρεμένη της Κωνσταντινούπολη.
Μια νεαρή γυναίκα στο σήμερα μέσα σε μια μέρα βλέπει τη ζωή της να γκρεμίζεται. Έχοντας σαν πυξίδα ένα ημερολόγιο, δύο γαμήλια στέφανα και ένα ιδιαίτερο μενταγιόν ξεκινάει ένα ταξίδι αναμνήσεων και αποκαλύψεων, με τους ήχους, τα χρώματα και τα αρώματα της πλανεύτρας Πόλης να συντροφεύουν τα βήματά της. Και εκεί που θα πει ότι τα έχει δει όλα θα έρθει η πονηρή ζωή με σύμμαχο τον έρωτα να ανατρέψουν τα σχέδιά της, το σήμερα και το αύριό της.
Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα. Είναι δημοσιογράφος (μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημοσιογραφίας F.I.J.E.T.), δημιουργός και διαχειρίστρια της καλλιτεχνικής σελίδας Duende-Art, παιδαγωγός και συγγραφέας. Το παραμύθι της με τίτλο Μάθε τον φόβο να νικάς! επανακυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ελκυστής. Το 2020 μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδοτικό σε Ελλάδα και Κύπρο. Συμμετέχει με διηγήματά της στις συλλογές διηγημάτων Θέρος και θεριά (εκδόσεις Ανάτυπο, 2016), Οδός Αμαρτίας αριθμός 12 (εκδόσεις Ανάτυπο, 2018) και Συνέβη στη Θεσσαλονίκη (εκδόσεις Ελκυστής, 2023).

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 16 Μαΐου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη