Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Όλα τελειώνουν νωρίς

Όλα τελειώνουν νωρίς, Χρήστου Θ. Παπαδημητρίου

Το βιβλίο του Χρήστου Παπαδημητρίου έχει ως κεντρική του ιδέα ένα πρόσωπο που απασχόλησε το 1992 πολύ την ιταλική επικαιρότητα και όχι μόνο. Πρόκειται για τον δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του η σικελική μαφία. Σχεδόν 2 μήνες πριν είχε προηγηθεί η δολοφονία ενός ακόμα δικαστή και φίλου του Μπορσελίνο, του Τζοβάνι Φαλκόνε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Πάολο Μπορσελίνο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δικαστές που σκοτώθηκαν από τη Σικελική Μαφία.

Με αφορμή τη δολοφονία του Μπορσελίνο, ο συγγραφέας θα δημιουργήσει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα και θα μας ταξιδέψει από την Ιταλία στην Ελλάδα με πυξίδα ένα κόκκινο ημερολόγιο που στις σελίδες του περιέχει μεστές πληροφορίες για την ιταλική μαφία, ικανές να ταράξουν συθέμελα ολόκληρη τη χώρα.

Το ημερολόγιο θα βρεθεί στα χέρια του 25χρονου αστυνομικού Τζιάνι, ο οποίος θα επιχειρήσει να το φυγαδεύσει με επιτυχία στην Κέρκυρα. Και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία μας περιέχοντας πληθώρα γεγονότων, εναλλαγές προσώπων και διαδοχικούς φόνους χωρίς κανέναν οίκτο.

Η ταχυδρομική θυρίδα 326, μία μαύρη λιμουζίνα, η ψαροταβέρνα του Τζουζέπε, ένα εισιτήριο για την Κέρκυρα, η γνωριμία με την καλλονή Στέλλα, η εμφάνιση της Πατρίτσια και ο θάνατος του Πιέτρο, δημιουργούν ένα δυναμικό σκηνικό στο οποίο ο αναγνώστης νιώθει την ένταση και τη δράση στο ζενίθ.

Μια δωροδοκία που έρχεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη και την υπόληψη, ο πειρασμός που αποτελεί δέλεαρ στις σκέψεις του αστυνομικού, ο έρωτας για μια γυναίκα που θολώνει την σκέψη και ο ηθικός φραγμός που χάνει έδαφος είναι όλα ανάκατα και συγκεχυμένα στο κεφάλι του Τζιάνι σε βαθμό που αδυνατεί να αποφασίσει.
Αν θες να κάνεις τον Θεό να γελάσει, πες του τα σχέδιά σου.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο χρονικά σε δύο μέρη, το πρώτο μέρος διαδραματίζεται τη δεκαετία 1990 στη Σικελία και το δεύτερο μέρος λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα του 2023. Θα γίνουμε θεατές ενός έρωτα όλο τρέλα στην πολυτελή καμπίνα ενός πλοίου, τριών σφαιρών που βρίσκουν τον στόχο τους και θα γνωρίσουμε την καθηγήτρια ιστορίας Αφροδίτη, τον σύζυγό της Θεμιστοκλή και τις κόρες τους Αριάδνη και Ελπίδα. Βαδίζοντας στα καντούνια της Κέρκυρας, θα διαβάσουμε για την ανέλπιστη κληρονομιά της Αλεξάνδρας Βλαχοπούλου, που περιλαμβάνει ένα σπίτι αξίας 250.000€, για την ανασκαφή σε ένα μπαούλο, για την αποκάλυψη ενός «θησαυρού», αλλά και για τα αφεντικά της Κόζα Νόστρα.

Κρυμμένα μυστικά, απαγωγές, φόνοι, στραγγαλισμοί, αλλά και στυγερές δολοφονίες αθώων αναμοχλεύονται με τις λέξεις και δημιουργούν ένα περιβάλλον που αναζητά διέξοδο.
Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά;
Ποιος θέλει απεγνωσμένα να πάρει στα χέρια του το κόκκινο ημερολόγιο;
Ποιος θα βγει κερδισμένος από αυτή την ιστορία;
Ποιος κοροϊδεύει, ποιος θέλει τα περισσότερα λάφυρα, ποιος νιώθει αδικημένος;
Ο Ποντίφικας και οι πεποιθήσεις του, ο πιο ισχυρός άνδρας της Ιταλίας Σίλβιο Τζιακομέτι, ένα ποτήρι νερό και μια μοιραία κίνηση, το ταξίδι στη Ρώμη και η συμφωνία με τον Πάπα, ένα ακόμη ταξίδι ινκόγκνιτο στην Πράγα, μια υπνική άπνοια, ένα αίτημα φιλίας που έγινε δεκτό, το δωμάτιο στο ξενοδοχείο Χίλτον, μια άδεια ατζέντα, ο συνδυασμός 9876 και το ολιγόλογο γράμμα στο χρηματοκιβώτιο θα κλείσουν την αυλαία με έναν εκκωφαντικό κρότο.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Χρήστου Παπαδημητρίου, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε εδώ, επέλεξα την παρακάτω:
Τέχνη δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι, τέχνη είναι να 'σαι ξύπνιος όταν κοιμούνται οι άλλοι...
Η αναμονή σχεδόν 30 χρόνων θα καταλήξω ότι τελικά ήταν μάταιη. Το κόκκινο ημερολόγιο αποτέλεσε για πολλούς φονικό όπλο και για άλλους στόχο πυρών.
Ποιος τελικά βγήκε αλώβητος από αυτή την υπόθεση; Ίσως κανένας, ίσως και όχι. Η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου που πραγματικά θα σας αποστομώσει...

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη