Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Αναφυλαξία

Από το εξώφυλλο της συλλογής του Στέργιου Φωτόπουλου, Αναφυλαξία, και φωτογραφία του ίδιου

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Στέργιος Φωτόπουλος: Νομίζω η θέλησή μου να «γυρίσω σελίδα» από ένα όχι και τόσο υγιές κεφάλαιο που μεσολάβησε στη ζωή μου.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Σ.Φ.: Δεν θα πρωτοτυπήσω. «Αναφυλαξία», όπως άλλωστε τιτλοφορείται.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Σ.Φ.: Αντί για συμβουλή, θα προτιμούσα να της/του πω ότι διαβάζοντάς το, ελπίζω ότι θα βρει τη δύναμη ν' απομακρυνθεί απ' όλα εκείνα τα «αλλεργιογόνα», αν φυσικά υπάρχουν, που βλάπτουν την ψυχική και σωματική της/του υγεία.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Σ.Φ.: Θα έλεγα στην Αμοργό, καθώς συνέγραψα αρκετά ποιήματα σ' αυτό το πανέμορφο νησί, όπου επίσης σχεδιάστηκε και το εξώφυλλο του βιβλίου.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Σ.Φ.:
Πάνω απ' το έρεβος ακροβατώ
με μελάνι και ρόδα στα δάχτυλα
για υπερπόντιους τόπους κινώ
με οδηγό της λήθης τα άδηλα

Από φωτιές και πλημμύρες περνώ
στα πιο ανείπωτα σκοτάδια θα βρεθώ
με χέρια γυμνά σκάβοντας βιώματα
στης τσακισμένης μνήμης τα χώματα

Αναφυλαξία, Στέργιου Φωτόπουλου

Αυτά είπε ο Στέργιος Φωτόπουλος σε μια μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών για την ποιητική του συλλογή Αναφυλαξία, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν, κι εδώ παρακάτω μπορείτε να δείτε και πώς συμπληρώνει τον τίτλο του βιβλίου του, αποδεχόμενος την πρό(σ)κληση της στήλης Ακρότιτλο:
Απνευστί και ανεπιτήδευτα τις λέξεις σου
Να πεις
Αναχωρώντας
Φως μου
Υπόθεση χαμένη
Λάκισε μακριά
Αφέσου και αναζήτησε
Ξερίζωσε αν χρειαστεί, απ' την αρχή εκκινώντας
Ισορρόπησε εντός σου και γύρω σου
Αγαλλίαση, ονομάζεται.
Έχουν προηγηθεί κι άλλα ποιητικά πονήματα από τον ίδιο, όπως το πρωτόλειο Ελεγείας Χρόνος (από αυτό το βιβλίο τον γνωρίσαμε ή, μάλλον, μας συστήθηκε ως δημιουργός) και λίγα χρόνια μετά ακολούθησε και η συλλογή Αυτεπίγνωσης Επίμετρο.

Σε αυτή τη συλλογή, στην Αναφυλαξία, η κοινωνική χροιά ανακατεύεται με το καλοκαίρι, τη θάλασσα και τα νησιά (ή το νησί· μπορεί να είναι ένα το νησί) ενώ η ειδησεογραφία και η επικαιρότητα αποτελούν και στην περίπτωσή του πηγή έμπνευσης.

Έτσι, έχουμε από τη μια την Ελάχιστη συμβολή, που γράφτηκε με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών τον Φεβρουάριο του 2023 και από την άλλη το ομότιτλο Αναφυλαξία όπου τραγικά έλκεται από μία γυναίκα. Και γενικότερα, γράφει για μία γυναίκα που τον έχει γοητεύσει και για την ομορφιά... γράφει για ό,τι πυροδοτεί το «είναι» του με ελευθερόστιχα, ως επί το πλείστον, έργα (συναντάμε και κάποιες διάσπαρτες ρίμες, εδώ κι εκεί, αλλά είναι σαν να μην υπάρχουν).

Χαρακτηρίζεται για την εκφραστική του λιτότητα, εννοώντας πως δεν επιδιώκει επάρσεις. Και παραμένει προσγειωμένος και γήινος συνεχώς παρόλο που η ποιητική προσφέρεται για πομπώδεις σχηματισμούς. Αναγνωρίζει δε πολύ καλά το μέγεθός του και συνεπακόλουθα το μέγεθος του κάθε ανθρώπου. Με σύνεση, συνείδηση και κάλλος. Ακόμα και μέσα στο μεγαλύτερο τραύμα ή δράμα, εκείνος βλέπει το κάλλος και το παρουσιάζει με μια εσωτερική ευγένεια που αγκαλιάζει και τον αναγνώστη.

Δεν επιτίθεται. Αφουγκράζεται. Δεν κομπάζει. Κατανοεί. Δεν κρύβει ούτε κρύβεται ούτε στρουθοκαμηλίζει. Αντανακλά. Δεν θορυβεί όμως δομεί εκκωφαντικές παραστάσεις.
να είμαι άνθρωπος [...]
να ρίχνω το εγώ μου

και αμέσως μετά

Εδώ,
σε τούτην την υπόσταση·
άλλη δεν έχει.

Διαβάστε τον!



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη