Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

«Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές» του στιχουργού Στέφανου Μαλλιαρού

Παρουσίαση εκδήλωσης αφιερωμένης στον δίσκο «Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές» του στιχουργού Στέφανου Μαλλιαρού

Ήταν η πρώτη φορά πιστεύω, που είχα την τύχη να παρευρεθώ σε μια εκδήλωση με τόσο ζεστή, συγκινητική ατμόσφαιρα και συναίσθημα ανάμεικτο με χαρά, ενθουσιασμό και ίσως κάποια δόση θλίψης.
Χαρά, γιατί ήρθε πλήθος κόσμου να τιμήσει με την παρουσία του το sold out του δίσκου Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές, που περιλαμβάνει μερικούς απ' τους καλύτερους στίχους του Στέφανου Μαλλιαρού, τραγουδισμένους από γνωστούς, καταξιωμένους καλλιτέχνες.
Ενθουσιασμό, γιατί επρόκειτο για μια γιορτή αφιερωμένη στον φίλο που όλοι αγάπησαν και θαύμασαν, γνωρίζοντας ότι θ' ακούσουν τους υπέροχους στίχους του μελοποιημένους.
Και τέλος θλίψη, γιατί ο Στέφανος δεν ήταν δίπλα μας να συμμεριστεί αυτή τη χαρά. Δεν πέρασε πολύς καιρός που μας άφησε, πετώντας για το άγνωστο. Το πνεύμα του όμως ήταν μαζί μας, διάσπαρτο παντού στην αίθουσα. Μας αγκάλιασε και γίναμε ένα, τραγουδώντας με πηγαία ευφορία.

Πού έλαβε χώρα αυτή η γιορτή; Στον Σταυρό του Νότου Plus, Κυριακή 3 του Μάρτη του 2024, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, ειδικά διαμορφωμένη γι' αυτή τη βραδιά. Στα τραπέζια όλοι οι φίλοι και γνωστοί, μια μεγάλη παρέα μόνο για κείνον. Στο βάθος ένα τεράστιο video wall όπου μας κοιτούσε χαμογελώντας –απ' το εξώφυλλο του δίσκου– και στο πάλκο έτοιμη η ορχήστρα να σκορπίσει με νότες, την κατάθεση ψυχής του εκλιπόντος φίλου-δημιουργού.

«Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές» Στέφανου Μαλλιαρού

Γιατί ο Στέφανος ήταν εκεί. Ήταν στα λόγια του αδερφού του, ο οποίος προλόγισε αυτή την εκδήλωση που θα νοσταλγούμε για καιρό. «Είμαστε εδώ για τ' όνειρό του. Ήθελε τα λόγια του να ταξιδέψουν όσο πιο μακριά γίνεται, ν' αγγίξουν όσο περισσότερους γίνεται», άρχισε να μιλά συγκινημένος.
«Το αποτύπωμα που άφησε είναι μεγαλύτερο κι απ' ό,τι ο ίδιος προσδοκούσε όταν ξεκίνησε το ταξίδι του στον στίχο και στην ποίηση», είπε στη συνέχεια.
«Μας δίδαξε πώς να νικάμε τον φόβο που μας προκαλούν οι άλλοι. Μας δίδαξε πώς να νικάμε τον φόβο που γεννιέται και φωλιάζει μέσα μας, μας έμαθε ότι η ευτυχία είναι επιλογή όσα προβλήματα κι αν έχουμε. Μίλησε για το δώρο της ζωής και για το ότι πρέπει να ζούμε τη ζωή με πάθος και αισιοδοξία. Μας φέρνει σε επαφή με τις αξίες που ο ίδιος είχε. Το μέτρο, την ποιότητα, την ηθική, την ακεραιότητα», τόνισε μεταξύ άλλων. Λόγια αγάπης, που μας μετέδωσαν τη στάση φιλοσοφίας που είχε απέναντι στη ζωή ο Στέφανος.

Παρουσίαση εκδήλωσης αφιερωμένης στον δίσκο «Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές» του στιχουργού Στέφανου Μαλλιαρού

Όλα φώναζαν ότι ήταν παρών στην ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν του.
Ήταν στο μεγάλο ευχαριστώ της δασκάλας του στο «Μικρό Πολυτεχνείο» και γνωστής στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, η οποία θέλησε δημόσια να εκφραστεί για το ταλέντο, τον χαρακτήρα, την καρδιά γεμάτη αγάπη, το χιούμορ και τους στίχους του αγαπημένου μαθητή.
Ήταν στο ράγισμα της φωνής της Σίσσυς Καπλάνη, εκδότριας, όταν άρχισε να αφηγείται τα μηνύματα που αντάλλασσε με τον Στέφανο, κατά τη διάρκεια της καραντίνας για το έργο του.
Ήταν στα μάτια της οικογένειάς του, στις καρδιές των συγγενών και φίλων, που ήρθαν από κάθε γωνιά να τον ακούσουν.
Ήταν στα τραγούδια, που ακούσαμε από εξαιρετικές φωνές εκείνο το βράδυ.

Τραγούδια όπως η Γαρδένια που ερμήνευσε αριστουργηματικά η Εύα Ξένου και απογείωσε το κέφι (στον δίσκο ερμηνεύει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη).
Αύγουστος είναι, έχω μείνει μες στην πόλη,
τη μοναξιά μου δεν την πήγα διακοπές.
Τώρα τις γλάστρες σου ζηλεύω απ' το μπαλκόνι
που 'ναι κι εκείνες σαν εμένα μοναχές.
Η Κουβέρτα, το αμέσως επόμενο τραγούδι, έγινε χάδι βελούδινο που μας τύλιξε απαλά (ερμηνεία Εύα Ξένου).
Ο νους συνέχισε να ταξιδεύει με την ερμηνεία του Φώτη Ανδρικόπουλου στο Όλα στο φως (σε μουσική Δημήτρη Καρρά), για να παραδώσει τη σκυτάλη στο τραγούδι Το θα (στον δίσκο ερμηνεύει ο Γιάννης Κότσιρας).
Μα θ' αλλάξω εγώ για μένα,
δε γυρνώ στα περασμένα,
έχω μέσα μου Θεό.
Και το «θα» θα το πετάξω,
τα δεσμά τού χθες θα σπάσω,
που κλωτσούσα τον καιρό.
Αίσθηση επίσης προξένησαν τα ντουέτα Βιολέτας Ίκαρη και Φώτη Ανδρικόπουλου στο Η πόλη μου και Βάλιας Σωμαράκη και Φώτη Ανδρικόπουλου στο Κόντρα στο κενό. Η Βάλια Σωμαράκη τραγούδησε μοναδικά το εμβληματικό Δε μένω εδώ, ενώ ο Νίκος Γύρας ερμήνευσε μαζί της Το βράδυ που επέστρεψα.
Είναι η ζωή πολύ μικρή κι όμως προφταίνουμε,
κλεισμένη η αγάπη σε στιγμές, την ανασαίνουμε.
Η Ρουλέτα με τους Δημήτρη Καρρά και Εύα Ξένου σε στίχους Άλκη Αλκαίου, εντυπωσίασε το κοινό (στον δίσκο ερμηνεύουν οι Σωκράτης Μάλαμας και Τζώρτζια Κεφαλά). Η βραδιά έκλεισε με το Υπάρχει σε ερμηνεία Φώτη Ανδρικόπουλου και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

Για το λαμπρό αποτέλεσμα αυτής της εκδήλωσης τα εύσημα αναμφίβολα ανήκουν στους Δημήτρη Καρρά και Νίκο Γύρα, οι οποίοι δούλεψαν πολύ για μήνες, με μεράκι, σεβασμό και αγάπη, μαζί με μια ομάδα εξαίρετων καλλιτεχνών πάνω στο έργο του Στέφανου και έγιναν οι επιλογές που θα άρεσαν και του ίδιου.

Κάπου εδώ να πω λίγα λόγια για τον φίλο, στιχουργό, μα πάνω απ' όλα άνθρωπο, που είχα τη χαρά να γνωρίσω.
Ο Στέφανος Μαλλιαρός ήταν από εκείνη τη σπάνια, πνευματική κάστα διακριτικών ταλαντούχων δημιουργών, που προτιμούσε να μιλά με τους στίχους, παρά να αυτοδιαφημίζεται άσκοπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν η χαρά της ζωής προσωποποιημένη, ένας φωτεινός διάττοντας αστέρας που μαγνήτιζε με τον λόγο, τη σκέψη και τη θετική διάθεση τους γύρω του, ένα πεφταστέρι που κατόρθωσε να υμνήσει το παράδοξο της ζωής.
Όχι δεν άρεσε το μέτριο στον Στέφανο, πίστευε πως έπρεπε καθετί να γίνεται σε σωστό χρόνο, με μέτρο και συνέπεια. Ουκ εν το πολλώ το ευ, έλεγαν οι ημών πρόγονοι, κι αυτό ο Στέφανος το τίμησε. Ναι, στάθηκε πολύς για το λίγο αυτού του κόσμου. Μέσα απ' τους στίχους των τραγουδιών του, διαφαίνεται το μεγαλείο της ψυχής, το μέγεθος της ανιδιοτελούς προσφοράς του.

Σ' ευχαριστούμε από καρδιάς Στέφανε, έστω και μόνο γι' αυτό...



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Η εκδήλωση αφιερωμένη στο δίσκο Δε σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές του Στέφανου Μαλλιαρού, πραγματοποιήθηκε στις 3/3/2024 στον Σταυρό του Νότου.
Τα LP και CD κυκλοφορούν από την Όγδοο music group σε διεύθυνση παραγωγής Δημήτρη Καρρά και ενορχήστρωση Νίκου Γύρα.
Κυκλοφόρησε και η συλλογή Δεν σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές από τις εκδόσεις Φίλντισι.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη