Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Μια φούντωση, μια φλόγα


Γιώργου Ζώτου

Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)

Οπως ήδη θα έχετε καταλάβει, ο ήρωας της καρδιάς μας, δεν ξεχνούσε τίποτα και κανέναν από όσους τον είχαν αμφισβητήσει, πειράξει, κοροϊδέψει ή έστω στραβοκοιτάξει κάποιο πρωινό που είχε ξυπνήσει ανάποδα.
Ένας από αυτούς που ήταν στη μπλακ λιστ του λεβέντη μας ήταν ο Εύρυτος, ο βασιλιάς της Οιχαλίας και πατέρας της Ιόλης, που ενώ τον είχε κερδίσει στον διαγωνισμό τοξοβολίας και δικαιούταν να κάνει γυναίκα του την Ιόλη αυτός είχε αρνηθεί με χαζές δικαιολογίες, ότι και καλά ήταν ολίγον ψυχάκιας, ολίγον ευέξαπτος και ολίγον τσαντίλας και σκότωνε τα παιδιά του...
Νταξ, υπερβολές, καμιά φορά παρασυρόταν από τα νεύρα του και εκπαραθύρωνε όποιον τύχαινε να βρίσκεται μπροστά του, όπως τον γιο του Εύρυτου, τον Ίφιτο, αλλά αυτό δεν γινόταν πάντα.
Ελέφαντας στη μνήμη –και στο μέγεθος εδώ που τα λέμε– ο δικός μας, μόλις εγκαταστάθηκε στην Τραχίνα κι έκανε ένα αγοράκι με την Δηιάνειρα, τον Ύλλο, του σφηνώθηκε στο μυαλό να εκδικηθεί τον Εύρυτο και να κατακτήσει την Οιχαλία.
Η Δηιάνειρα μόλις άκουσε το στόρι του Εύρυτου και ΙΔΙΩΣ τι έγινε με την Ιόλη, της ανάψαν τα λαμπάκια και της μπήκαν μαύρες σκέψεις.
Δεν είχε καθόλου άδικο γιατί όντως ο Ηρακλής κατέκτησε την Οιχαλία, σκότωσε τον Εύρυτο και πήρε αιχμάλωτη την Ιόλη.
Γυρίζοντας πίσω θριαμβευτής και τροπαιούχος θέλησε να στήσει βωμό και να κάνει θυσία στο ακρωτήριο Κήναιον, στα βόρεια της Εύβοιας.
Όμως οι θυσίες θέλουν καλά ρούχα, θέλουν και κολλαριστό πουκάμισο, δεν μπορείς να κάνει θυσίες με το σώβρακο που πολεμάς στις μάχες!
Και έστειλε τον δούλο του, τον Λίχα, να πάει μέχρι την Τραχίνα να ζητήσει την καλή του φορεσιά από την Διηάνειρα.
Τότε ήταν που η λατρεμένη του συμβία θυμήθηκε το μαγικό φίλτρο που της είχε δώσει ο Κένταυρος Νέσσος. Το έβγαλε από τον κόρφο της, που το είχε κρυμμένο όλον αυτόν τον καιρό, και το άπλωσε στο πουκάμισο του λεβέντη μας. Μάλιστα χάρηκε πολύ που ήρθε ο γιακάς και τσίτωσε με το σπέρμα του Νέσσου κι έγινε πιο κολλαριστός από ποτέ!
Το παίρνει ο Λίχας και μια και δυο το παραδίνει στον ήρωα της καρδιάς μας που το φόρεσε ανυποψίαστος εκθειάζοντας και την σύζυγο για το πόσο καλά ήξερε να δουλεύει το σίδερο. Δεν πρόλαβε να κάνει δυο βήματα και έγινε σαν Νορβηγός τουρίστας στο Σαρακήνικο της Μήλου!
— Αμάν, αμάν! Πώς καίει τούτο 'δώ το πράμα; Τσουρουφλίστηκα ο άμοιρος!
Και όπως συμβαίνει συνήθως ξέσπασε στον πρώτο που βρήκε μπροστά του, τον υπηρέτη του, τον Λίχα, που τον έπιασε από τα πόδια και τον εκσφενδόνισε στη απέναντι παραλία.
Ο κακόμοιρος ο Λίχας έγινε χίλια δυο κομμάτια. Αλλού το κεφάλι, αλλού η μέση, αλλού τα νεφρά και τα πόδια. Το μόνο καλό είναι ότι κάποια στιγμή όλα αυτά σταθεροποιήθηκαν και έγιναν κάτι νησάκια πανέμορφα σαν τις Μπαχάμες, τα περίφημα Λιχαδονήσια!
Το θέμα είναι όμως ότι τελικά δεν βρήκε γιατρειά ο Ηρακλής, δεν είχε και WiFi να κάνει μια ερώτηση στις prokomenes.gr, που τα ξέρουν όλα, να του πουν να απλώσει λίγο γιαουρτάκι και πέντ' έξι φέτες αγγούρι στην πλάτη για να φύγει το κάψιμο και έκανε μαντζούνια που επιδείνωναν την κατάστασή του.
Το χειρότερο απ' όλα; Πήγε και βούτηξε σε κάτι νερά εκεί απέναντι χωρίς να το σκεφτεί και τα νερά άρχισαν να κοχλάζουν. Τόσο πολύ που είπαν την περιοχή Θερμοπύλες!
Ακόμα κι ο ίδιος ο λεβέντης μας κατάλαβε ότι ερχόταν το τέλος.


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Και συνεχίζονται εδώ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη