Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ηλίας Λογοθέτης

Ηλίας Λογοθέτης

Γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 15 Ιανουαρίου 1939. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τσιρκολοκατάσταση» (των Γιάννη Καλαμίτση και Γιάννη Ξανθούλη, θέατρο Δελφινάριο, καλοκαίρι 1982).

Ο Ηλίας Λογοθέτης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ξανθιά φράουλα»Ο Ηλίας Λογοθέτης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ξανθιά φράουλα»

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, απ' όπου αποφοίτησε το 1967. Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ξανθιά φράουλα» (του Μίνο Μπέλεϊ, θέατρο Σούπερ Σταρ, 1980-1981).

Aπό το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ούνα φάτσα... άλλη ράτσα»Aπό το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ούνα φάτσα... άλλη ράτσα»

Πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ούνα φάτσα... άλλη ράτσα» (του Ντάριο Φο, θέατρο Διονύσια, 1984-1985).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (14/1/1972)

Στο θέατρο εμφανίστηκε αρχικά σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και στη συνέχεια συνεργάστηκε με σημαντικούς θιασάρχες, όπως οι Γιάννης Φέρτης - Ξένια Καλογεροπούλου, Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Κιμούλης κ.π.ά. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (14/1/1972).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ένα-Light» (14/2/1990)

Έπαιξε κυριολεκτικά τα πάντα, από κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και από αρχαίο δράμα μέχρι επιθεωρήσεις. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Ένα-Light» (14/2/1990).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ένα-Light» (26/6/1991)

Ήταν σύζυγος της επίσης ηθοποιού Μαρίας Ζαχαρή και πατέρας του επίσης ηθοποιού Αλέξανδρου Λογοθέτη. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Ένα-Light» (26/6/1991).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ταχυδρόμος» για την ερμηνεία του Ηλία Λογοθέτη ως Γεώργιος Βιζυηνός στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (9/2/2002)

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 50 ταινίες, με πρώτη τη «Βαβυλωνία» (1970, βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) και τελευταία τη «Wild duck» (2013). Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Ταχυδρόμος» για την ερμηνεία του ως Γεώργιος Βιζυηνός στην ταινία «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (9/2/2002).

Εξώφυλλα βιντεοταινιών με τον Ηλία Λογοθέτη

Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 22 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πάρα πολλές σειρές είτε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους είτε σε γκεστ εμφανίσεις: «Δόκτωρ Σοκ» (ΕΙΡΤ, άνοιξη 1971), «Βίβα Κατερίνα» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1975), «Το μινόρε της αυγής» (ΕΤ1, άνοιξη 1983) κ.ά. Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (23/6/1972 και 16/3/1973).

Αταύτιστα δημοσιεύματα από το αρχείο του Πάνου Τουρλή

Στην ιδιωτική τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές: «Ξενοδοχείο Αμόρε» (MEGA, 1990-1991), «Κίτρινος φάκελος» (ΑΝΤ1, 1990-1991), «Ο ιός του πατέρα» (MEGA, 1996-1998) κ.ά., με τελευταία εμφάνιση στη σειρά «Έτερος εγώ - Νέμεσις» (COSMOTE TV, άνοιξη 2023). Στις φωτογραφίες αταύτιστα δημοσιεύματα από το αρχείο μου.

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»
Δημοσίευμα του περιοδικού «Γυναίκα»

Επίσης παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι «Λαβύρινθος» με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου (ΕΡΤ, άνοιξη-καλοκαίρι 1983). Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Επίκαιρα» (3/2/1983 και 7/7/1983) και «Γυναίκα» (9/2/1983).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»

Συμμετείχε σε έντεκα παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας και άλλες αντίστοιχες θεατρικές εκπομπές (1973-1995). Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (10/3/1977).

Εξώφυλλα περιοδικών με τον Ηλία Λογοθέτη

Η λαμπρή αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε μόλις 4 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, τα εξώφυλλα και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από το προσωπικό μου αρχείο.
Τα εξώφυλλα των βιντεοταινιών βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη