Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Ο πρίγκιπας του Βόρνεο: Το Φάντασμα * Το δέκατο τάγμα * Υπόσχεση * Οι Μαζαράκηδες, Ιουλιανός ο Παραβάτης, Τα πέντε φαντάσματα * Το αίμα είναι για να χύνεται * Έξι τίτλοι πεζογραφίας των εκδόσεων Ελκυστής * Το χάλκινο νησί: Η δημιουργία των ανθρωποειδών * Labirinto * Επτά τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Το παιχνίδι της νύχτας: Η αφύπνιση των θρύλων * Το αγόρι ** Διηγήματα: Η ενδεκάτη εντολή * Για όλα φταις εσύ * Η Κιμ ξέρει και άλλες ιστορίες * Στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου * Στιγμές ζωής ** Ποίηση: 62 ποιήματα * Ανατέλλουσα ψυχή * Ονειρεύτηκα τη Διοτίμα και άλλα εφήμερα ειδύλλια *** Παιδικά: Από τη σοφίτα στα άστρα * Πίστεψέ το... και θα τα καταφέρεις *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas *** Εγκυκλοπαίδεια: Rock Around... Troubadours *** Δοκίμιο: Εν αρχή ην ο λόγος

Είναι ο πόλεμος της Τροίας και η σύγχρονη οικογένεια

Τροία, Ηρώς Σκάρου

Τα δεσμά του γάμου είναι τόσο βαριά που χρειάζονται δύο για να τα κουβαλήσουν, συχνά και τρεις, Αλέξανδρος Δουμάς, υιός. Αναφέρει αυτό το απόφθεγμα σαν εισαγωγή η συγγραφέας.
Ο άνθρωπος δεν έχει μόνο την ικανότητα να αντανακλά μέσα του (στον εγκέφαλό του) τον κόσμο των αντικειμένων (συνείδηση), αλλά κι αυτή την ίδια την «αντανάκλαση» (συνείδηση της συνείδησης).

Η σημαντική μεταφράστρια Ηρώ Σκάρου μάς προσφέρει το μυθιστόρημά της Τροία όπου βασικός χαρακτήρας είναι η Ελένη, μια σύγχρονη Ελένη, επίσης μεταφράστρια. Ο/η τριτοπρόσωπος αφηγητής μάς ξετυλίγει την ιστορία από το δικό της σημείο άποψης. Είναι έξυπνη γυναίκα που από την πολλή ενσυναίσθηση κακομαθαίνει την οικογένεια. Όλο προσπαθεί για το καλό τους και σχεδόν χάνει τον εαυτό της.

Βλέπουμε την προσπάθεια των συμπέθερων και άλλων από το περιβάλλον, που αντί να συνεργάζονται, συχνά επιχειρούν να κάνουν συμμαχίες με τον σύζυγο ή τα εγγόνια, με αθέμιτα μέσα, και ας είναι σε μικροκλίμακα, όπως οι σοκολάτες που δίνει η ενοικιάστρια στο κοριτσάκι κρυφά από τον μπαμπά της. Αντίστοιχα «πλημμελήματα» γίνονται με την πεθερά να θεωρεί τον εαυτό της ως τέλεια γνώστη του τι είναι καλό για τα άρρενα μέλη της οικογένειας.

Η Ελένη παραμελείται ως σύζυγος και αφήνει να της γίνει εμμονή η τάση να είναι όλα καθαρά και φρέσκα. Οι γιοι της, σταδιακά και μετά από πολλά, την κατανοούν και θέλουν να ελαφρύνουν τα βάρη της αφού κάνει και μεταγλωττίσεις. Από αυτό το εύρημα μαθαίνουμε την ερμηνεία των λέξεων και των αγγλικών συντμήσεων που χρησιμοποιούνται στην μοντέρνα καθημερινότητα ειδικά από τους νέους.

Η συγγραφέας έχει πραγματική έγνοια για την ανθρώπινη κατάσταση κοιτώντας και αφουγκραζόμενη στο μεσοαστικό σπιτικό δύο μορφωμένων ανθρώπων. Ο εγωκεντρικός σύζυγος διδάσκει σε σεμινάριο ανθρώπινες σχέσεις. Όμως ενώ κάποτε έπεισε την Ελένη να τον παντρευτεί, σταδιακά χάνει την ενσυναίσθησή του στην οικογένειά του. Βλέπουμε ότι υπάρχουν δρόμοι συνύπαρξης με πυξίδα την αγάπη που στην αρχή πηγάζει μόνο από την Ελένη και τον μικρό Ανδρέα... και σιγά σιγά η καθημερινότητα αλλάζει και αναδύεται προοπτική για αλλαγή σ' αυτή την κοιτίδα που δημιουργεί το μέλλον.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το μυθιστόρημα της Ηρώς Σκάρου Τροία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος.