Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελένη Στασινού για το "Ο χορός των κρυστάλλων"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Σ.: Στην Περούτζα σαν πήγα για τις εκδηλώσεις του Insula Europea γνώρισα δυο εξαίσιους ανθρώπους. Τον Καθ. Πανεπιστημίου και φανατικό Ελληνιστή Ντονάτο Λοσκάλζο και την Ελληνίδα Άννα Δρακοπούλου που με βοήθησε στην παρουσίαση και στην μετάφραση. Έχοντας αρχίσει ένα μυθιστόρημα ένα χρόνο πριν, και γνωρίζοντας τους, αποφάσισα πως θα πρέπει το νέο έργο να αφιερωθεί σε αυτούς τους δύο σπάνιους ανθρώπους. Ως τέτοιο, θα έπρεπε να αφηγείται ηρωικές πράξεις απλών ανθρώπων. Εφόσον εκείνοι από το μετερίζι του ο καθένας αντισκέκονται στην φθορά, την στενομυαλιά και τα στερεότυπα. Έτσι πήρα μια περιοχή της Ιταλίας που αντιστάθηκε για τα ιδανικά της και τοποθέτησα την ιστορία μου, που φυσικά... έγινε αγνώριστη συγκριτικά με το αρχικό σχέδιο...

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Σ.: Συνήθως γράφω σε pc και στο γραφείο μου. Κάποτε όμως τυχαίνει να χειρογράφω, εάν βρεθώ εκτός... και έρθει εκείνη η διάθεση η έντονη που άλλοι λένε έμπνευση.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Σ.: Από το 2009 περίπου, παράλληλα με την Γυναίκα των Δελφών που βρισκόταν σε στάδιο επιμέλειας, μέχρι το Φθινόπωρο του 2013.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Σ.: Ιστορικό-ερωτικό μυθιστόρημα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Σ.: Οι περιπέτειες μιας μικρής αριστοκράτισσας του Παλέρμο και η ενηλικίωση και ωρίμανσή της μέσα από τα επαναστατικά γεγονότα τριών ταραγμένων χρόνων, με οδηγούς τον έρωτα και την αμφισβήτηση...

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Σ.: Αγάπησα τον τόπο που ανακάλυπτα. Αγάπησα τους ανθρώπους που δημιούργησα και που μου ήσαν παράξενα οικείοι... Αγάπησα την φτώχεια τους και την αντίστασή τους. Αγάπησα το κουράγιο να κερδίσουν τη ζωή τους. Διαβάζοντας την ιστορία τους, κατανόησα άλλη μια φορά πόσων παραγόντων αποτέλεσμα είναι ο χαρακτήρας ενός λαού. Και γι αυτό αγάπησα για άλλη μια φορά την Γνώση!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Σ.: Αγαπημένος μου ήρωας είναι ο νεαρός Χέρο, διότι έφτανε σε μικρές απανωτές υπερβάσεις, με ευελιξία εφήβου, και σοφία μεγάλου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Σ.: Στον απλό αναγνώστη θα προσφέρει εικόνες και μυρωδιές που θα τον ταξιδέψουν. Ειδύλλια που θα τον ξεκουράσουν, έρωτες που θα τον ξαφνιάσουν. Πόθους που θα τον κάνουν να σκεφτεί «συμβαίνουν τέτοια πράγματα;»
Στον βιβλιοφάγο θα προσφέρει επιπλέον μια βιβλιογραφία για περαιτέρω ανίχνευση διαφόρων θεμάτων.
Στον βιβλιόφιλο θα προσφέρει υποσημείωσεις και παραπομπές που θα τον «στείλουν» σε επεξηγήσεις εξειδικευμένες, όρους εν χρήσει ή ξεχασμένους, τοπιογραφία της περιοχής, λεπτομέρειες πολιτικές, έθιμα και ήθη, ίντριγκες, δοξασίες, τελετουργικά.
Θα είναι αυτό το είδος του αναγνώστη που θα μπορέσει να κάνει σύγκριση των τότε Ιστορικών στοιχείων με τη σύγχρονη ιστορική στιγμή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Σ.: Φροντίζω να απωθώ τις αγωνίες. Το καταφέρνω μόνο με έναν τρόπο. Εργάζομαι διαρκώς...

Φοβάστε...
Ε.Σ.: Αν ξυπνήσω στη μέση της νύχτας, στην απόλυτη σιωπή, τότε δεν είμαι οπλισμένη. Γι αυτό φροντίζω να αποκαμώνομαι από κούραση ώστε να έχω βαθύ ύπνο.

Αγαπάτε...
Ε.Σ.: Αγαπάω. Βαθιά. Πιστά. Αν με προδώσουν όμως...

Ελπίζετε...
Ε.Σ.: Σε τίποτα. Πιστεύω στα χέρια, στο μυαλό, στην αντίσταση. Ό,τι χρειαζόμαστε το κατέχουμε. Με αυτό αλλάζουμε τα πάντα! Τα ευχολόγια είναι για όσους δεν προτίθενται να παλέψουν.

Θέλετε...
Ε.Σ.: Ό,τι θέλω εργάζομαι ώστε να το πετύχω. Καθαρά, χωρίς αγκωνιές, χωρίς παραχωρήσεις. Χωρίς φανφάρες. Είμαι γεννημένη εργάτρια, που δεν πιστεύει σε «παράδεισο»!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Σ.: Όποιοι δεν θέλουν να «σκοτώσουν» τον χρόνο τους...

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Σ.: Γιατί θα θυμηθούμε πως ήταν να είμαστε έφηβοι, γιατί θα θυμηθούμε πως ήταν σαν είχαμε ιδανικά, γιατί θα αναρωτηθούμε πως η ζωή μας πήρε αυτήν την ρότα και όχι κάποια άλλη και εν τέλει γιατί η επίγευση είναι ελπιδοφόρα...

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Σ.: Δεν πρέπει για τους αντίθετους ακριβώς λόγους.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Σ.: Με το που θα εκδοθεί (στον μήνα που έρχεται) θα υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία σε όλη την χώρα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Σ.: Το κόκκινο.

Ποια μουσική;
Ε.Σ.: Σιτσιλιάνικη μουσική του δρόμου...

Ποιο άρωμα;
Ε.Σ.: Όποιο μυρίζει γη και νερό.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Σ.: Θυμός.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Σ.: Επανάσταση!

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Σ.: Χτίστης...

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Σ.: Ανελλιπώς κανέναν. Πριν την συγγραφή κάθε βιβλίου όμως συγκεντρώνω μια σεβαστή βιβλιογραφία που αφορά το θέμα και ασχολούμαι μόνο με αυτήν.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Σ.: Η σχέση είναι αμφίδρομα παρανοϊκή. Εννοώ πως δεν υπάρχει ισομερές αντιστάθμισμα. Πάνω που νομίζεις πως εσύ κατευθύνεις όλα καταρρίπτονται από τις φασματικές φυσιογνωμίες των ηρώων που... απαιτούν.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Σ.: Στο μέτρο που η δική σου μανία δεν έχει επίπτωση στην ζωή και την ελευθερία του άλλου, όχι!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Σ.: Η ΙΕΡΑ ΜΗΝΙΣ
Εξώφυλλα βιβλίων της Ελένης Στασινού και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό της αρχείο. Στην έγχρωμη εικόνα το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Ο χορός των κρυστάλλων".
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη