Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Σωτηρία Κυρμανίδου και "Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Σ.Κ.: Θα σας μιλήσω για το βιβλίο μου « Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ» που είναι δυο παραμύθια μαζί. Το ένα μιλά για τη θεραπευτική ιππασία και το άλλο για την κυκλοφοριακή αγωγή. Δυο αληθινές ιστορίες εξ αφορμής και της δουλειάς μου και των ερεθισμάτων από αυτήν. Ο σκοπός είναι πάντα να ενημερώνω, χωρίς να φοβίζω. Έτσι γεννήθηκε και τούτο το βιβλίο μου.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Κ.: Μέχρι πριν λίγο καιρό, έγραφα ακόμη στο χέρι. Τελευταία γράφω στον υπολογιστή.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Κ.: Δεν μου παίρνει πολύ. Συνήθως δεν είναι πολύ εκτενείς οι ιστορίες μου για να μην κουράζουν και να μην συγχέουν τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, τα νοήματα. Θέλω να έχουν ξεκάθαρα μηνύματα.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Κ.: Εργαλείο. Πληροφορεί και στοχεύει στην πρόληψη.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Σ.Κ.: Σας ανέφερα και αρχικά και προτρέπω να το διαβάσουν οι λάτρεις του παραμυθιού.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Κ.: Όλα, το νόημα, την εικονογράφηση και την επαγγελματική, αλλά και την ερασιτεχνική.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Σ.Κ.: Εννοείτε στο συγκεκριμένο βιβλίο; Οι ήρωες και στα δυο παραμύθια είναι αξιολάτρευτοι και μακάρι να αγαπηθούν και να εμπνεύσουν όλους και να μιμηθούν το καλό.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Κ.: Γνώση, ξεκούραση, προβληματισμό, ενημέρωση και όπως ανέφερα στοχεύει στην πρόληψη που είναι πολύ σημαντικό.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Κ.: Η ανασφάλεια των νέων και το «καψάλισμα» των ονείρων τους.

Φοβάστε...
Σ.Κ.: Γενικά διαχειρίζομαι τα δύσκολα, φοβάμαι όταν δεν έχω τον έλεγχο και τη συκοφαντία.

Αγαπάτε...
Σ.Κ.: Ναι βεβαίως… χωρίς την αγάπη δεν προχωράει η ζωή.

Ελπίζετε...
Σ.Κ.: Φυσικά. Όλοι μας έχουμε φωλιασμένη την ελπίδα και τώρα που σαν χώρα θρηνούμε, η ελπίδα είναι εκεί.

Θέλετε...
Σ.Κ.: Βεβαίως… Υγεία και χαρά στα παιδιά πρωτίστως.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Κ.: Εξαρτάται από τι προτεραιότητες βάζει ο κάθε αναγνώστης. Μέχρι τώρα δείχνουν τα παιδιά ότι το αγάπησαν, τον κυρ δρόμο τον απέδωσαν θεατρικά, αρκετοί μαθητές πολλών σχολείων, διαφορετικών πόλεων.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Κ.: Γιατί το βιβλίο προσφέρει γνώση, σε ταξιδεύει, σε κάνει και σκέφτεσαι, πλουτίζει το λεξιλόγιο...

Γιατί δεν πρέπει;
Σ.Κ.: Ακυρώνεται η ερώτηση από το πάθος και την ένταση της προηγουμένης.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Κ.: Τα βιβλία μου είναι αυτοεκδόσεις. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να μου στείλει μήνυμα εδώ ή διαμέσου σας και του στέλνεται αντικαταβολή.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Κ.: Είμαι στη βάση δεδομένων της βιλιονέτ και στην αναζήτηση, αν κάποιος βάλει το όνομά μου, οι πληροφορίες είναι αρκετές, έχω ομάδα ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΧΠΑΤΖΙΔΟΥ και φυσικά στο facebook: sotiria kyrmanidou.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Κ.: Το μπλέ.

Ποια μουσική;
Σ.Κ.: Μπαλάντες, αγαπώ πολύ τα κρητικά.

Ποιο άρωμα;
Σ.Κ.: Της γαρδένιας, του γιασεμιού και του μωρού την ευωδιά.

Ποιο συναίσθημα;
Σ.Κ.: Ο πόνος.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Κ.: Να που έγινε βιβλίο και το καμαρώνω.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Σ.Κ.: Ο τίτλος είναι πολύ «βαρύς» και αποφεύγω να καταχρώμαι της αναφοράς του. Είμαι Κοινωνική Λειτουργός, συνταξιούχος και ακόμη διακονώ τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται και ζητούν να τους ακούσω.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Σ.Κ.: Μάρω Βαμβουνάκη, Αλκυόνη Παπαδάκη, Σμαρούλα Παντελή και άλλους.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Κ.: Πιστεύω πώς ο κάθε ένας που γράφει, καταθέτει την ψυχή του, τα βιώματά του. Δεν προσπάθησα ποτέ να γράψω κατά παραγγελία. Αποτυπώνω, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και το πλημμύρισμα δεν συγκρατείται. Τα κείμενά μου έχουν λυρισμό, γιατί ξεκίνησα με την ποίηση, τρυφερότητα και ελπίδα.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Κ.: Επειδή εδώ μιλάμε για το παραμύθι, πρέπει να προσέχω πολύ τα μηνύματα και τους χαρακτήρες. Τους ελέγχω εγώ, αλλά αφήνω και τη φύση να εμπλέκεται.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Κ.: Και τα δυο. Και η συνεργασία τους να είναι αγαστή.
Δεν γράφουμε από ανάγκη προβολής ή εντυπωσιασμού. Γράφουμε γιατί θέλουμε να αφήσουμε διαχρονικά ένα στίγμα ωφέλιμο στους γύρω μας.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Κ.: Η έκφραση συναισθημάτων και η ομολογία τους από τους αναγνώστες.

Τι την αποτυχία;
Σ.Κ.: Να μην έχει να πει κάποιος κάτι ωφέλιμο από την ανάγνωσή του.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Σ.Κ.: Μόνον εάν δεν ελέγχεται η ποιότητα των αναγνωσμάτων, όταν μιλάμε για μικρά παιδιά, που δείχνουν ένα παρορμητισμό, ίσως και μιμητισμό, προκειμένου να εντυπωσιάσουν.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Κ.: Νοσταλγία.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.
Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές της στο Σιδηρόκαστρο. Στη συνέχεια σπούδασε Κοινωνική Εργασία στην Αθήνα. Διορίστηκε και υπηρέτησε ως Κοινωνική Λειτουργός στο ΠΙΚΠΑ-ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου, ενώ από το 1989 εργάσθηκε στην οικογένεια της Ειδικής Αγωγής (Ειδικό Δημ. Σχολείο Σερρών-Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Σερρών) μέχρι τον Ιούνιο του 2010, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Το 2000 απέκτησε το πτυχίο της ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ Θεσσαλονίκης. Διεξήγαγε κοινωνική έρευνα, προκειμένου να αρχίσει τη λειτουργία του το ΚΑΠΗ Σιδηροκάστρου. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε Κοινωνική Υπηρεσία στο Δήμο Σιδηροκάστρου, όπου προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της επί δυόμιση χρόνια.
Έχει συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και συστηματικά με τη ΝΕΛΕ Σερρών ως επιμορφώτρια. Με πρόγραμμα του ΙΔΕΚΕ πραγματοποίησε συμβουλευτική με ομάδες γονέων. Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός, μια δεκαετία και πλέον στο «ΡΑΔΙΟ-ΚΙΒΩΤΟΣ», www.imsn.gr της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης με δύο εβδομαδιαίες εκπομπές, ως εθελόντρια («Συντροφεύοντας» και «Φυλλομετρώντας και αναπολώντας»).
Έχει τιμηθεί για το κοινωνικό και συγγραφικό της έργο. Συνεργάσθηκε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας, ως εκπαιδεύτρια φοιτητών. Κείμενα και ποιήματά της καθώς και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Προσκεκλημένη για λογοτεχνικά θέματα και για να εκθέσει το συγγραφικό της έργο φιλοξενήθηκε σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για το έργο της γράφτηκαν, δημοσιεύτηκαν κριτικές από συγγραφείς, ποιητές και ανθρώπους των γραμμάτων. ΄Ελαβε συγχαρητήριες επιστολές από επιφανείς προσωπικότητες. (Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, Επίσκοπος Αλβανίας, κ.Αναστάσιος Κική Δημουλά, κ.α.) Συμμετείχε ως μέλος κριτικής επιτροπής και προήδρευσε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Είναι μέλος της Ένωσης λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
Διακρίθηκε με το δεύτερο βραβείο ποίησης από την Ένωση Συγγραφέων Νομού Σερρών σε διαγωνισμό της το 2004 με το ποίημα «Ελαφρύτερο».
Επίσης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών με το τρίτο βραβείο ποίησης το 2008, με το ποίημα «ΑΓΑΠΗ» και με το δεύτερο βραβείο το 2009, για το διήγημα "Θρηνωδούσα πόλις". Έλαβε τιμητική διάκριση από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, επίσης για πεζό κείμενο. To 2011, συμμετέχοντας στους Δελφικούς αγώνες ποίησης, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, έλαβε τιμητική διάκριση. Έχει δύο παιδιά, τον Αβραάμ, καθηγητή Πληροφορικής και την Ελένη, Κοινωνική Λειτουργό, με μεταπτυχιακές σπουδές και οι δυο.
Έχει εκδώσει 25 βιβλία, 5 ποιητικές συλλογές, αρκετά παραμύθια, με θέματα την αναπηρία, την ψυχική υγεία και άλλα θέματα κοινωνικού προβληματισμού, εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικές εκδοτικές προσπάθειες.
Όλα τα παραπάνω επισκιάζει το μικρό, γλυκό της αστεράκι, ο Δημήτρης.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη