Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Σμαραγδή Μητροπούλου "Πριν ο ήλιος δύσει"

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Σ.Μ.: Η ιδέα σχηματίστηκε στο μυαλό μου με αφορμή μια άσκηση σε ένα σεμινάριο θεατρικής γραφής, που περιλάμβανε έναν διάλογο κι έναν μονόλογο. Αυτό υπήρξε και ο αρχικός πυρήνας.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Μ.: Έγραψα το συγκεκριμένο βιβλίο στο πατρικό μου σπίτι στη Μεθώνη στη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Μ.: Περίπου δύο μήνες. Βέβαια μετά ακολούθησαν και κάποιες διορθώσεις.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Μ.: Συγκινητικό και ανθρώπινο…

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Σ.Μ.: Μια γυναίκα που τη βασανίζει το παρελθόν… ένα αθώο παιδί… ένας νέος άνθρωπος που αναζητά την αγάπη και την αποδοχή… η διαδρομή μιας ζωής… ένα άνοιγμα ψυχής… μια εξομολόγηση… την ώρα που ο ουρανός γεμίζει κόκκινα χρώματα… την ώρα του δειλινού… ΠΡΙΝ Ο ΗΛΙΟΣ ΔΥΣΕΙ.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Μ.: Τη διαδρομή ζωής του κεντρικού ήρωα… μέσα από την οποία βλέπουμε το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις του με τον περίγυρό του.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Σ.Μ.: Ο πατήρ-Λάιονελ, γιατί διαθέτει τεράστια αποθέματα υπομονής, κατανόησης και αγάπης.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Μ.: Συγκίνηση. Ευκαιρία για κάποια ίσως αυτοκριτική…

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Μ.: Έχω μικρές, καθημερινές αγωνίες, όπως όλοι οι άνθρωποι.

Φοβάστε...
Σ.Μ.: Πολλές φορές στο παρελθόν φοβήθηκα εμένα και τις ανασφάλειές μου.

Αγαπάτε...
Σ.Μ.: Τη ζωή… τους ανθρώπους γύρω μου… εμένα...

Ελπίζετε...
Σ.Μ.: Πως αύριο είναι πάντα μια καινούργια μέρα (το κλέβω από τη Σκάρλετ Ο’ Χάρα).[1]

Θέλετε...
Σ.Μ.: Να μπορώ να είμαι πάντα ο εαυτός μου. 

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Μ.: Δεν ξέρω αν θα το λατρέψουν… πιστεύω όμως πως θα μιλήσει στην καρδιά τους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Μ.: Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τη λέξη «πρέπει»… ωστόσο θα’ λεγα ένας λόγος που αξίζει να διαβαστεί αυτό το βιβλίο είναι για να δούμε πώς η σχέση μητέρας-παιδιού μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη μετέπειτα ζωή μας. 

Γιατί δεν πρέπει;
Σ.Μ.: Ίσως επειδή βγάζει και κάποια επώδυνα συναισθήματα… αυτό για όποιον δεν μπορεί να αντέξει και να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Μ.: Στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ, στο βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ, και φυσικά μπορείτε να το αποκτήσετε με παραγγελία από το βιβλιοπωλείο της περιοχής σας.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Μ.: Κάθε χρόνο, με μια βαλίτσα ρούχα κι όνειρα βρίσκομαι και σε διαφορετικό μέρος λόγω δουλειάς (είμαι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός). Ωστόσο, μπορείτε να με βρείτε στο facebook ως Smaragdi Mitropoulou και στο email smaragdi02@gmail.com

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Μ.: Τα χρώματα του δειλινού.

Ποια μουσική;
Σ.Μ.: Ήλιε που χάθηκες.

Ποιο άρωμα;
Σ.Μ.: Το άρωμα ενός αποξηραμένου γιασεμιού.

Ποιο συναίσθημα;
Σ.Μ.: Της αγάπης... που κάποιες φορές τη διεκδικούμε με λάθος τρόπο και ακραίες συμπεριφορές.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Μ.: Ταινία ή θεατρική παράσταση.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Σ.Μ.: Γλάρος για να βρίσκομαι εκεί που σμίγουν ουρανός και θάλασσα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Σ.Μ.: Έχω διαβάσει και κλασικούς και νεότερους συγγραφείς. Κάποια εποχή -θυμάμαι- διάβαζα ανελλιπώς το «Όσα παίρνει ο άνεμος».[1]

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Μ.: Ναγκίμπ Μαχφούζ, Ζιλμπέρ Σινούε και Ιλδεφόνσο Φαλκόνες. Εκείνο δε το βιβλίο που όχι μόνο με άγγιξε, αλλά με συγκλόνισε είναι «Η Παναγιά της Θάλασσας».

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Μ.: Κάποιες φορές προσπάθησα να ορίσω εγώ τη ζωή και την τύχη των ηρώων μου στις ιστορίες που γράφω. Αλλά εκείνοι υπήρξαν «ατίθασα παιδιά» και πήραν το παιχνίδι στα δικά τους χέρια.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Μ.: Χρειάζεται φαντασία και συναίσθημα πρώτα απ’ όλα, και φυσικά οι εμπειρίες μας, αλλά και των γύρω μας, μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό υπόβαθρο για μια ιστορία ή ένα βιβλίο. Θυμάμαι κάποτε σε μια βιβλιοπαρουσίαση μια αγαπημένη συγγραφέας είχε πει χαρακτηριστικά ότι «οι συγγραφείς είναι/είμαστε κλέφτες ζωών».

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Μ.: Η αγάπη του αναγνωστικού κοινού. Τα υπόλοιπα έπονται.

Τι την αποτυχία;
Σ.Μ.: Δεν πιστεύω σ’ αυτό που λέμε «αποτυχία». Για μένα κάθε βιβλίο έχει κάτι να πει και να δώσει στον αναγνώστη.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Σ.Μ.: Όχι, δε νομίζω.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Μ.: Μια θάλασσα όνειρα κι αναμνήσεις.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Όστρια προσφέρουν το βιβλίο της Σμαραγδής Μητροπούλου σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση και να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου 2015 και το βιβλίο θα αποσταλεί στον τυχερό ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

[1]Η Σκάρλετ Ο' Χάρα είναι η ηρωίδα της Μάργκαρετ Μίτσελ στο μυθιστόρημά της "Όσα παίρνει ο άνεμος". Τίτλος πρωτότυπου Gone with the wind.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη