Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ιωάννα Γκανέτσα και Ο έρωτας δε θέλει τίτλο

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ι.Γ.: Το βιβλίο «Ο έρωτας δε θέλει τίτλο» είναι μια συλλογή 45 κειμένων με κεντρικό άξονα -τι άλλο- τον έρωτα, κάποια εκ των οποίων είχαν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε διάφορα sites. Θέλησα, λοιπόν, κάποια στιγμή να τα συγκεντρώσω σε ένα βιβλίο προσθέτοντας παράλληλα κάποια αδημοσίευτα κείμενα και να τα θέσω στην κρίση του αναγνωστικού κοινού που προτιμά τον παραδοσιακό (και αγαπημένο) τρόπο ανάγνωσης.

Που γράψατε το βιβλίο σας και πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ι.Γ.: Τα κείμενα γράφτηκαν σε περίοδο δύο περίπου ετών οπότε μπορώ με σιγουριά να δηλώσω πως έχω γράψει σε διάφορα μέρη, πλην της αγαπημένης μου γωνιάς στο σπίτι μου, βεβαίως, όπου έγραψα τα περισσότερα εξ’ αυτών. Θα αναφέρω δύο που η αίσθηση τους με ακολουθεί ακόμη. Τη φορά που έγραψα καθισμένη πάνω σε έναν παλιό καναπέ, στον επάνω όροφο του γνωστού βιβλιοπωλείου Shakespeare and Company, στην αριστερή όχθη του Σιγκούνα στο Παρίσι (όπου μάλιστα υπήρξα ιδιαιτέρως τυχερή διότι εκείνη την ημέρα ένα νεαρό παιδί είχε όρεξη να δοκιμάσει ένα παλιό πιάνο που υπήρχε εκεί και χωρίς να το ξέρει συνόδευε τις λέξεις μου με τη μουσική του), αλλά και τη φορά που επέλεξα μια vintage πολυθρόνα, δίπλα σε μια μίνι βιβλιοθήκη, σε ένα πολύ όμορφο ξενοδοχείο στο Oslo. Ήταν από τις φορές που οι συνθήκες προσκαλούσαν την έμπνευση να καθίσει αναπαυτικά και να απολαύσει την αβίαστη αποτύπωση των σκέψεων σε λέξεις!

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ι.Γ.: Μικρές ιστορίες - μεγάλες στιγμές.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ι.Γ.: Θα σου δώσω την περιγραφή του οπισθόφυλλου που νομίζω πως τα λέει όλα. «Ο έρωτας δε χρειάζεται τίτλους. Δεν έχει ανάγκη από επιθετικούς προσδιορισμούς όπως "έντονος", "εξαιρετικός", "απόλυτος". Είναι έρωτας, τέλος. Είναι συναίσθημα των άκρων, αλλά ατόφιο, καθαρό.
Και ένα βιβλίο που μιλά για τον έρωτα δε χρειάζεται να τον περιγράψει καν. Η αποφθεγματική διατύπωση δένεται με τη λογοτεχνική γλώσσα και το παραινετικό ύφος.
Η συγγραφέας με ένα ανθολόγιο λογοτεχνικών άρθρων και διηγημάτων καλεί τον αναγνώστη να τολμήσει, να ζήσει τον έρωτα, να δώσει και να πάρει, να βασανιστεί, να παθιαστεί, όλα στο απόλυτο. Γιατί ο έρωτας είναι το απόλυτο της ζωής».

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ι.Γ.: Την αλήθεια του. Το γεγονός πως μιλά για τον έρωτα σε πραγματικές συνθήκες και καταστάσεις.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ι.Γ.: Είναι επιλογή μου στα μικρής έκτασης κείμενα μου να μην δίνω στους ήρωες μου ονόματα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο λόγος είναι πως θέλω οι αναγνώστες να επικεντρώνονται στα συναισθήματα και τις σκέψεις που γεννιούνται κατά την ανάγνωση και να ταυτίζονται ευκολότερα με όσα τους εκφράζουν. Σε αυτό το βιβλίο δεν έχει σημασία το ποιός της ιστορίας. Κυριαρχούν το συναίσθημα και ο έρωτας, ο οποίος αλλάζει μορφή ανάλογα την ιστορία.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ι.Γ.: Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενδοσκόπηση, να βρει κομμάτια του εαυτού του, να θυμηθεί δυνατούς έρωτες, να αναβιώσει στιγμές, να χαϊδέψει πληγές και να αγκαλιάσει παλιές και καινούργιες αγάπες. Στόχος μου είναι το βιβλίο να καταφέρει να δημιουργήσει σε όποιον το πιάσει στα χέρια του μια γλυκιά ερωτική αίσθηση και τη διάθεση να (ξανά)πιστέψει στη δύναμη του συναισθήματος. Γιατί η ζωή ζει με έρωτα και ο έρωτας είναι ζωή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ι.Γ.: Το μέλλον των παιδιών μου και των παιδιών του κόσμου.

Φοβάστε...
Ι.Γ.: Όσο μπορώ λιγότερο.

Αγαπάτε...
Ι.Γ.: Με πάθος. 

Ελπίζετε...
Ι.Γ.: …πως η ομορφιά του κόσμου θα είναι πάντα περισσότερη από την ασχήμια του.

Θέλετε...
Ι.Γ.: Τη ζωή στη ζωή μου.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ι.Γ.: Όσοι αγαπούν τον έρωτα χωρίς να τον αποθεώνουν.

Γιατί πρέπει/δεν πρέπει να το διαβάσουμε;
Ι.Γ.: Δεν υπάρχει πρέπει σε όσα κάνουμε από επιλογή. Το να θέλει ή να μην θέλει κάποιος είναι αρκετό.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ι.Γ.: Είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας, στο e-shop.gr με αποστολή ή παραλαβή από τα καταστήματα τους (σε όσες περιοχές υπάρχουν) καθώς και σε όλα τα sites πώλησης βιβλίων.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ι.Γ.: Στον προσωπικό λογαριασμό μου και τη σελίδα του βιβλίου στο facebook καθώς και στο e-mail ioannagkan@hotmail.com.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ι.Γ.: Το κόκκινο. Ξεκάθαρα. Ο έρωτας δεν είναι ροζ, τουλάχιστον όχι στα δικά μου μάτια και τη δική μου γραφή.

Ποια μουσική;
Ι.Γ.: Της καρδιάς.

Ποιο άρωμα;
Ι.Γ.: Της ζωής.

Ποιο συναίσθημα;
Ι.Γ.: Του έρωτα. 

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ι.Γ.: Ταξίδι.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ι.Γ.: Όλα τα υπόλοιπα που είμαι και ακόμη περισσότερα.
Είμαι άνθρωπος που απεχθάνεται τη στασιμότητα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ι.Γ.: Εκείνον που διαβάζοντας αποσπάσματα της δουλειάς του νιώθω πως έχει κάτι να μου πει.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ι.Γ.: Τα βιβλία με επηρεάζουν την περίοδο που τα διαβάζω με τη μορφή συναισθημάτων και σκέψεων και κάποια πολύ καλά εξ’ αυτών και λίγο καιρό μετά. Μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα, τον πρώτο λόγο σε όλα έχουν η προσωπική μου αντίληψη και αισθητική.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ι.Γ.: Τα παιχνίδια του μυαλού (και όχι μόνο) είναι πολύ γοητευτικότερα και ενδιαφέροντα όταν υπάρχουν ανατροπές, οπότε αφήνομαι στη μαγεία της στιγμής της συγγραφής.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ι.Γ.: Χρειάζεται κατ’ αρχήν να γράφει επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Επειδή αν δεν αποτυπώσει τις σκέψεις του, εκείνες χορεύουν ασταμάτητα μέσα στο κεφάλι του. Χρειάζεται πάθος γι’ αυτό που κάνει. Από εκεί και πέρα, ό,τι παραπάνω έχει κάποιος είναι καλό.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο; Τι την αποτυχία;
Ι.Γ.: Όλα και τίποτα. Είναι η στιγμή που είτε έρχεται είτε όχι. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Καθένας οφείλει στον εαυτό του να προσπαθεί για το καλύτερο και να κυνηγά το όνειρο.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ι.Γ.: Ποτέ! Διαβάζουμε όπου, όπως και όποτε μπορούμε.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ι.Γ.: «Η ζωή δε θέλει τίτλο, θέλει στιγμές!»
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.


Ένα βιβλίο για τον έρωτα σε όλες τις μορφές του. Η Ιωάννα Γκανέτσα μιλάει για τον μονόπλευρο έρωτα, για τον παθιασμένο, για τον απαγορευμένο, τον ανεκπλήρωτο, τον πρώτο, τον μεγάλο, τον αθέατο... Παράλληλα με τις δικές της ανησυχίες, διατυπώσεις και περιπατήσεις προσφέρει στον αναγνώστη ένα βήμα αναζήτησης και λήψης αποφάσεων, μια διαδικασία αναρώτησης ή ένα κίνητρο τόλμης... για να προχωρήσει, για να παθιαστεί, για να ξεμπερδέψει ή να τολμήσει... Να ζήσει τον έρωτά του, στην τελική.
Εκδόσεις Bookstars

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη