Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Κάκια Ξύδη και το Φυσάει

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Κ.Ξ.: Η ιστορία αυτού του βιβλίου χάνεται στο βάθος του χρόνου της ζωής μου. Πολλά διηγήματα-κεφάλαια γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια και δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Είναι αυθεντικά κομμάτια τα οποία γράφτηκαν κάτω από συναισθηματική φόρτιση. Η ιδέα να γίνουν βιβλίο ήρθε πολύ αργότερα όταν αυτές οι ιστορίες έγιναν πολλές, συμπλήρωσα και άλλες, εμπλουτίστηκε με ανέκδοτα ποιήματά μου και έτσι έχουμε το Φυσάει στα χέρια μας.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Κ.Ξ.: Αυτό το βιβλίο έχει γραφεί παντού. Ξεκινώντας από τον τόπο γέννησής μου τη Σελλασία Σπάρτης, συνεχίζοντας στο πρώτο μου σπίτι στα Πατήσια, στην Κύθνο, στο τωρινό μου σπίτι, στο τρένο, στο αυτοκίνητο, στο λεωφορείο.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Κ.Ξ.: Η πρώτη γραμμή γι’ αυτό το βιβλίο γράφτηκε πριν από είκοσι επτά χρόνια και η τελευταία ένα μήνα πριν εκδοθεί.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Κ.Ξ.: Καταιγισμό συναισθημάτων.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Κ.Ξ.: Το Φυσάει δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο. Απευθύνεται σε δυνατούς αναγνώστες που θα σηκώσουν απαλά την ιστορία του στα χέρια τους και θα γίνουν ένα μαζί της. Είναι μια σειρά διηγημάτων που διαβάζονται αυτοτελώς, αλλά δεν σας το συνιστώ. Πρέπει να τα διαβάσετε με τη σειρά γιατί είναι αλληλένδετα και αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορίας. Μιας ιστορίας που έχει απομονώσει μικρές, ίσως καθημερινές, στιγμές και τις έχει μεγεθύνει, τις έχει φωτίσει, για να μας δώσει σε κάθε νέο κεφάλαιο τη συνέχεια της υπόθεσης που εκτυλίσσεται. Είναι ένα βιβλίο που μοιράζεται τα χαρακτηριστικά ενός μυθιστορήματος και κρατάει την πρωτοτυπία των διηγημάτων και της ποίησης που διαδέχονται το ένα το άλλο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Κ.Ξ.: Το ότι έδωσα αβίαστα την ψυχή μου. Ότι τόλμησα και έβγαλα κάτι τόσο αληθινό που πολλές φορές σοκάρει.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Κ.Ξ.: Το βιβλίο αυτό δεν έχει ήρωες. Δεν έχει περιγραφές προσώπων. Οι ήρωες είναι ο άντρας, η γυναίκα και ο έρωτας. Μπορώ να σας πω όμως ποιο είναι το αγαπημένο μου διήγημα και αυτό είναι το αλληγορικό «Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ πολύ».

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Κ.Ξ.: Μια νέα αναγνωστική εμπειρία. Είναι η άλλη πρόταση. Αν έχουν βαρεθεί να διαβάζουν συνηθισμένες ιστορίες, με αυτό το βιβλίο θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάτι διαφορετικό. Είναι μια πρόκληση. Επίσης θα μπορούσα να αποκαλέσω το βιβλίο διαδραστικό, μιας και ο αναγνώστης θα πρέπει να συμπληρώσει το παζλ της ιστορίας με την φαντασία του, ανάλογα με τα δικά του βιώματα. Νομίζω ότι μόλις τελειώσει το βιβλίο, ένα πικρό χαμόγελο θα ανθίσει στα χείλη του και θα νιώσει πιο πλούσιος συναισθηματικά.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Κ.Ξ.: Μην πέσει σε βέβηλα χέρια, μην εκτεθεί σε αδηφάγα μάτια, μην αποτελέσει αντικείμενο χλευασμού.

Φοβάστε...
Κ.Ξ.: «Φορέσαμε κατάσαρκα του ψεύδους την ηχώ, λησμονώντας πόσο τα αληθινά ζυγίζουν».

Αγαπάτε...
Κ.Ξ.: «Το άκουσμα του αέρα, ήχος διαπεραστικός, αλλόκοτος. Περνάει ανάμεσα από τα φύλλα της ελιάς και κελαρύζει, από τις βελόνες των πεύκων και γογγύζει, από τα φυλλαράκια των κυκλάμινων και τουρτουρίζει».

Ελπίζετε...
Κ.Ξ.: «Εκείνο το καταραμένο φωτάκι στο βάθος του ορίζοντα δεν λέει να σβήσει. Συνεχίζει να αχνοφέγγει. Η ανάγκη για ελπίδα δεν έχει τέλος. Μ’ έχει εξαντλήσει, αλλά δυστυχώς, δεν σβήνει όταν το θέλουμε εμείς. Σβήνει όταν έρθει η ώρα. Σβήνει σιγά σιγά, όπως άναψε, από μόνο του».

Θέλετε...
Κ.Ξ.: «Απόψε θέλω όλα τα παράπονα στα πόδια σου ικέτιδα να ρίξω, τίποτα να μην αφήσω να μείνει ανεξήγητο, χαμένο στους λαβυρίνθους της σκέψης μου, να κλέψω τα φιλιά και τα χάδια, της νιότης τα ξεσπάσματα, απομεινάρια της ζωής να ρουφήξω, μέχρι την ώρα της απόγνωσης που στο σήμερα θα με φέρει πάλι».

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Κ.Ξ.: Αυτοί που έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Όσοι έχουν ζήσει τον έρωτα σε όλο του το μεγαλείο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Κ.Ξ.: Γιατί θα μας μιλήσει στην καρδιά με τις αλήθειες του και θα αναλογιστούμε δικές μας παρόμοιες καταστάσεις.

Γιατί δεν πρέπει;
Κ.Ξ.: Γιατί θα μας συγκινήσει.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Κ.Ξ.: Το βιβλίο «Φυσάει» κυκλοφορεί από τις νέες εκδόσεις Πνοή και μπορείτε να το παραγγείλετε στο 2102230206 ή στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας. Υπάρχει και σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Αναλυτικά θα βρείτε τα όλα σημεία πώλησής του στη σελίδα Εκδόσεις Πνοή στο FB.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Κ.Ξ.: Στο facebook ως Κάκια Ξύδη (Kakia Xidi) και Κάκια Εξακουστή Ξύδη, στο ιστολόγιο xidikakia.blogspot.com, στο site www.ekdoseispnoi.gr και σε όλες τις παρουσιάσεις δικές μου, του εκδοτικού μας οίκου Πνοή ή φίλων συγγραφέων που πηγαίνω καθημερινά.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Κ.Ξ.: Το λευκό.

Ποια μουσική;
Κ.Ξ.: Άνοιξη του Vivaldi.

Ποιο άρωμα;
Κ.Ξ.: Γιασεμιού με σανταλόξυλο.

Ποιο συναίσθημα;
Κ.Ξ.: Πάθος.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Κ.Ξ.: Θεατρικός μονόλογος.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Κ.Ξ.: Ψυχολόγος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Κ.Ξ.: Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που μου αρέσουν. Ένας από αυτούς που ξεχωρίζω είναι ο Νίκος Διακογιάννης του οποίου τα βιβλία με έχουν εντυπωσιάσει.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Κ.Ξ.: Σίγουρα υπάρχουν κάποιες επιρροές, όμως με τον καιρό ό,τι διάβασες και σου άρεσε το κάνεις δικό σου, μέρος του εαυτού σου και δεν θυμάσαι καν τι σε οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Κ.Ξ.: Οι ήρωες πολλές φορές αυτονομούνται και με αναγκάζουν να αλλάξω τη ροή της ιστορίας για χάρη τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Κ.Ξ.: Απόφαση, θέληση και θάρρος.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Κ.Ξ.: Ο συγγραφέας.

Τι την αποτυχία;
Κ.Ξ.: Η αδιαφορία.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Κ.Ξ.: Ναι, μπορεί να γίνει εθισμός, αλλά νομίζω ότι είναι ο πιο ακίνδυνος από όλους.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Κ.Ξ.: Φυσάει.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Πνοή προσφέρουν το βιβλίο της Κάκιας Ξύδη σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και κάθε σχετική πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματισθεί για τις 5 Αυγούστου 2016 και ο τυχερός θα παραλάβει το δώρο του από τα γραφεία των εκδόσεων Πνοή, Καλλινίκου 1, Πλατεία Κολιάτσου, 2102230206, Δευτέρα ως Παρασκευή 8:00 με 21:00.
k
Καλή τύχη!

Στο οπισθόφυλλο γράφει...
Φυσάει! Φυσάει πολύ δυνατά. Μετεωρίζομαι στην άκρη του ονείρου μου και χάνομαι μέσα του. Εγώ το δημιούργησα και μόνη μου θα το φτάσω μέχρι το τέλος. Στάλα στάλα, γεμίζω όλο και πιο πολύ από τις ευλογημένες στιγμές που έζησα. Στάμνα κρυστάλλινη κάτω από την πηγή του Θεού. Περιμένω καρτερικά. Μέχρι που μια θαυμαστή πληρότητα με κυριεύει. Είτε καλή είτε κακή, αυτή είναι η ζωή μου. Αρκετή για να γεμίσει τη στάμνα μου, ικανή να με ολοκληρώσει. Απαλλαγμένη από τα «γιατί» και τα «πρέπει», με τη μία και μοναδική της αλήθεια.
Φυσάω!
Είμαι ο αγέρας που με χτυπάει, με ξεγυμνώνει, με ταξιδεύει, με ξυπνάει, με λυτρώνει.

Δείτε το βιβλίο στις εκδόσεις Πνοή

Περισσότερα από/για την Κάκια Ξύδη:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη