Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ανθούσα Κορτσίνογλου, Η Λέξα και το άνοιγμα του Νεραϊδόκοσμου

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Α.Κ.: Δεν μπόρεσα να το σταματήσω… Ήταν παιδικό όνειρο. Στράφηκα στο γράψιμο και στο διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων από μικρό κορίτσι… Εκεί έβρισκα ευχαρίστηση. Μεγαλώνοντας, η ανεξήγητη ροπή χανόταν, εμφανιζόταν, έπαιζε παιχνίδια μαζί μου. Σε ακολουθεί. Ωριμάζει μέσα σου και όταν έρθει η ώρα, δεν εναντιώνεσαι.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Κ.: Το βιβλίο "γράφτηκε" στο μυαλό μου, έπειτα αποτυπώθηκε στο χαρτί και ύστερα δακτυλογραφήθηκε στον υπολογιστή! Μέρα νύχτα δούλευε το μυαλό την ιστορία! Μετρημένες σελίδες αποτυπώθηκαν στο χαρτί, αφού οι λέξεις με πρόφθαναν. "Η Λέξα και το Άνοιγμα του Νεραϊδόκοσμου" γράφτηκε με μια ανάσα στον υπολογιστή.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Κ.: Ο συγγραφέας και η τελεία… Σκακιστική κίνηση. Έγραφα ένα χρόνο, ολοκληρώθηκε σε ενάμιση!

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Α.Κ.: Μεγάλο Παραμύθι.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Κ.: Το μυθιστόρημα "Η Λέξα και το Άνοιγμα του Νεραϊδόκοσμου" το διαβάζουν μικροί και μεγάλοι φίλοι! Βασίζεται σε τέσσερις κορμούς: Φαντασία, περιπέτεια, χιούμορ, συναίσθημα. Η ηρωίδα μου, η Λέξα, είναι νεραϊδοέφηβη Πριγκίπισσα του Βόρειου Βασιλείου της Fairyland και του κόσμου των Παραμυθιών! Τη λατρεύω που λατρεύει τα τυροπιτάκια! Τη θαυμάζω που ακούει τη φωνή του ονείρου! Ίσως γιατί διακινδυνεύει τη βολή της… Εξαπατήθηκε, προδόθηκε, φυλακίστηκε, πληγώθηκε… Παρ’ όλα αυτά, συντέλεσε το "Άνοιγμα του Νεραϊδόκοσμου"!

 Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Κ.: Τη ζωντάνια του! Οι ήρωες ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου. Δε με άγχωσαν ούτε με κούρασαν. Διασκέδασα! Μακάρι κάθε απόπειρα γραφής μου, να θυμίζει "Λέξα"…

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Κ.: Η Λέξα, νεράιδα της καρδιάς μου! Ποιος μένει αδιάφορος μπροστά σε μια ισχυρή προσωπικότητα; Υποθέτω, κανείς. Η δυναμική παρουσία της στις δραματικές εξελίξεις, ο έξυπνος τρόπος αντιμετώπισης διλημμάτων, η δροσιά της, τα ιδανικά της… Αυτή η νεραϊδούλα ξέρει τί κάνει, έχει ήθος! Το διαπιστώνεις ακόμη και σ’ ένα ανιαρό ξεφύλλισμα του βιβλίου!

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Κ.: Προσφέρει χίλια δυο πράγματα! Κάτι από τα παλιά, κάτι από τα νέα. Βλέπω τη γιαγιά να διαβάζει παραμύθια στα εγγόνια της, δίπλα στο τζάκι… Βλέπω, επίσης, τις αναμνήσεις παιδικών χρόνων να τριγυρίζουν! Η Λέξα ζει τις εφηβικές ανησυχίες και δεν αρνείται την ταύτισή της με τους εφήβους. Η "μαγεία" της υπόθεσης βρίσκεται εδώ…

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Κ.: Στον πρόλογο του βιβλίου μου, ξεκαθαρίζω το λόγο για τον οποίο γράφω… Είναι "η γύρη της απονιάς". Η μεγαλύτερη αγωνία μου απαντήθηκε.

Φοβάστε...
Α.Κ.: Ένα αύριο δίχως αύριο.

Αγαπάτε...
Α.Κ.: Τον αυθορμητισμό των ανθρώπων. Το πηγαίο αίσθημα.

Ελπίζετε...
Α.Κ.: Στους λίγους και εκλεκτούς.

Θέλετε...
Α.Κ.: Κύμα νέων να διαβάζουν και να γράφουν!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Κ.: Οι αναγνώστες, έτσι απλά!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Κ.: Για μια μοντέρνα εκδοχή ενός μεγάλου παραμυθιού!

Γιατί δεν πρέπει;
Α.Κ.: Εφόσον γράφτηκε, διαβάζεται.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Κ.: Το βιβλίο μου "Η Λέξα και το Άνοιγμα του Νεραϊδόκοσμου" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωρίωνας, Αγίου Δημητρίου 12, κέντρο Θεσσαλονίκης, τηλ.:2310534760, fax:2310534760, www.orionasbooks.gr, e-mail:info@orionasbooks.gr.
Επίσης, στέλνοντας e-mail:anthousa.kortsinoglou@hotmail.com.
Κατόπιν παραγγελίας, στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς και σύντομα θα βρίσκεται στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία της χώρας.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Κ.: Θα με βρείτε στην προσωπική σελίδα μου στο facebook, στο twitter
Δέχομαι e-mail στο: anthousa.kortsinoglou@hotmail.com

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Κ.: Το χρώμα του εξωφύλλου. Βαθύ μπλε.

Ποια μουσική;
Α.Κ.: Μουσική σιμιγδαλένιας υφής!

Ποιο άρωμα;
Α.Κ.: Το διακριτικό άρωμα της Άνοιξης, σε τρεις σταγόνες αναστάτωσης βανίλιας, κανέλας και χρυσοκίτρινων λουλουδιών λάντος!

Ποιο συναίσθημα;
Α.Κ.: Αδιαπραγμάτευτη καλοσύνη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Κ.: Ιδέα για ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Κ.: Οτιδήποτε σχετίζεται με την εμπνευσμένη Τέχνη.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Κ.: Μαγεύομαι με Παπαδιαμάντη, βυθίζομαι με Ντοστογιέφσκι.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Κ.: Ο συγγραφέας έμμεσα επηρεάζεται. Τον γαλουχεί η παράδοση. Αν και μαθητεύει αιώνια, τραβά το δρόμο του.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Κ.: Στην αρχή είσαι εσύ όλα τα πρόσωπα μαζί! Είσαι η καλή νεράιδα, είσαι ο κακός μάγος. Είσαι ο ήρωας που θα αγαπήσουν και θα μισήσουν παράλληλα. Οι τύχες τους στα χέρια σου… Προς το παρόν! Έρχεται η στιγμή που σου βγάζουν φωνή και σου κουνούν το δάχτυλο λες και είναι αγανακτισμένοι ηθοποιοί με το σενάριο! Τότε σε ορίζουν. Επειδή τους έδωσες πνοή και αντιδρούν στις διάφορες καταστάσεις, αντιδρούν όπως θέλουν αυτοί, αντιδρά ο ψυχισμός τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Κ.: Φλόγα. Δηλαδή, φαντασία, βούληση, επιμονή, υπομονή στο γράψε, σβήσε, σκίσε και… εμπειρία! Η φαντασία στεφανώνει τον ελεύθερο εσωτερικά άνθρωπο. Αξιοζήλευτο όχημα, τάλαντο… Καθώς γράφεις, πιάνεις τον εαυτό σου να γυρνάει πίσω ακούσια, στις ζυμώσεις… Ο συγγραφέας κουβαλά μια εμπειρία μέθεξης. Αφουγκράστηκε πρώτα το θρόισμα των φύλλων, συγκινήθηκε στο άκουσμα ενός τυχαίου τραγουδιού στο ραδιόφωνο… Ένιωσε! Αν δε νιώσεις, δε γράφεις! Και για να γίνει καλύτερος, νιώθοντας συστηματικά, με το πέρασμα των χρόνων αποκτά εμπειρία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Κ.: Η επιτυχία ενός βιβλίου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Η ενδιαφέρουσα πλοκή, οι ακαταμάχητοι ήρωες, το ταιριαστό εξώφυλλο, το σωστό μάρκετινγκ, το οποίο περιλαμβάνει τη διαφήμιση και, φυσικά, ο συνεχής ζήλος συγγραφέα-εκδοτικού οίκου, χαρακτηρίζουν την "κορυφή". Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι παραπάνω παράγοντες. Υπάρχουν άλλοι τόσοι! Η επιτυχία είναι υποκειμενική και άστατη. Έχει και αυτή τα σκαμπανεβάσματά της σαν τον καιρό… Δεν ξέρω αν πρέπει να τη φοβάσαι ή να τη χαίρεσαι. Σίγουρα, όμως, να τη σέβεσαι.

Τι την αποτυχία;
Α.Κ.: Μου φαίνεται αδιανόητη η αποτυχία… Γιατί ένα βιβλίο να χαρακτηρίζεται ως "αποτυχημένο"; Σκέφτηκε ποτέ συγγραφέας πως το βιβλίο του θα αποτύχει πριν καλά καλά το γράψει; Προσφέρεις και πώς να το αγνοήσεις! Έστω και το χιλιοειπωμένο "λιθαράκι" στον πολιτισμό, έστω αυτή μονάχα η έκφραση, είναι πέρα για πέρα αληθινή! Η έκδοση ενός βιβλίου στις μέρες μας μοιάζει με άθλο! Ιδίως όταν πρόκειται για το δικό σου βιβλίο. Μήπως, λοιπόν, μάταια αναλώνεσαι σε δυσάρεστες και αποθαρρυντικές σκέψεις; Οι βιβλιοθήκες μας δεν κάνουν διακρίσεις.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Κ.: Εξαρτάται. Μη φτάσουμε να είμαστε νεόπλουτοι μαθήσεως! Η επίδειξη γνώσεων συγγενεύει του ξεπεσμού. Επιπλέον, τα αποφθέγματα των σοφών ανδρών υπέστησαν τη μεγαλύτερη κατάχρηση! Δύσκολα τα αμφισβητείς και καταλήγεις να δογματίζεις. Διαβάζουμε βιβλία αφοσιωμένοι στον αγνό σκοπό. Ξορκίζουμε την αμάθεια.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Κ.: "Νηνεμία". Τίτλος-αίνιγμα.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Το μυθιστόρημα της Ανθούσας Κορτσίνογλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωρίωνας

Κερδίστε το!
Η Ανθούσα Κορτσίνογλου και οι εκδόσεις Ωρίωνας προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματισθεί για τις 8 Σεπτεμβρίου 2016 και αν ο τυχερός κατοικεί στην Θεσσαλονίκη θα παραλάβει το βιβλίο του από τις εκδόσεις Ωρίωνας, Αγίου Δημητρίου 12, Κέντρο Θεσσαλονίκης, 2310534760 ενώ θα του αποσταλεί ταχυδρομικά από τη συγγραφέα αν βρίσκεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
k
Καλή τύχη!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη