Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης και Το κάστρο των σκιών


Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Α.Σ.: Μια στιγμή, μέσα στο χρόνο συζήτησης με την γυναίκα μου για την αγάπη, έρωτα και προδοσία στην πραγματικότητα και στο facebook.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Α.Σ.: Δεν πρέπει να το πω, αλλά ας μείνει μεταξύ μας.
Περισσότερο στη δουλειά.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Α.Σ.: Στη ψυχή δυο χρόνια, στα γραπτά οκτώ μήνες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Α.Σ.: Η ζωή σε δυο σύμπαντα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Α.Σ.: Ο συγγραφέας Δημήτρης Σ. εντοπίζεται νεκρός στην Εθνική, με το σώμα του να κείτεται άψυχο στο οδόστρωμα και το πρόσωπό του εντελώς στραπατσαρισμένο και αγνώριστο απ’ το σφοδρό χτύπημα. Τα πρώτα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αυτοκτονία και πάνω που ο προϊστάμενος της ανάκρισης σκέφτεται να κλείσει τον φάκελο, ο υφιστάμενός του, που αυτός τον βαπτίζει με το ψευδώνυμο Εξωγήινος, βάζει στο τραπέζι συνταρακτικά ευρήματα της δικής του μυστικής έρευνας για την εικονική ζωή του συγγραφέα στην περίφημη ιστοσελίδα του κυβερνοχώρου www.facebook.com
Ενώ αφήνει πίσω του την υλική του υπόσταση, ο Δημήτρης εξελίσσεται στον πιο πειστικό πνευματικό του συνεργάτη στη διαδικασία της ανάκρισης. το ιδεατό με το πραγματικό. Τι συμβαίνει ανάμεσα στα δύο αυτά σύμπαντα του Δημήτρη (το ιδεατό με το πραγματικό); Αποτέλεσμα της μεταξύ τους σύγκρουσης είναι η αυτοχειρία, το ατύχημα ή ο εκ προμελέτης φόνος από κάποιον άλλον; Και το πλέον αινιγματικό ερώτημα, που αναδύεται αβίαστα και αποκαλύπτεται μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου: Ποιος Δημήτρης εντοπίζεται νεκρός στο οδόστρωμα της Εθνικής;

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Α.Σ.: Τον συγγραφέα, την γυναίκα του και τον Εξωγήινο.

 Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Α.Σ.: Ο Οδυσσέας. Γιατί είναι Οδυσσέας.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Α.Σ.: Νέα εμπειρία στην αγάπη, στον έρωτα και στην αμαρτία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Α.Σ.: Να προσφέρω στην οικογένεια και στον κόσμο περισσότερη σιγουριά για την ζωή.

Φοβάστε...
Ε.Α.Σ.: Τον εαυτό μου.

Αγαπάτε...
Ε.Α.Σ.: Την οικογένεια μου.

Ελπίζετε...
Ε.Α.Σ.: Στη ζωή.

Θέλετε...
Ε.Α.Σ.: Την ζωή.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Α.Σ.: Όλοι αυτοί που θέλουν να αγαπήσουν και να ερωτευτούν και αυτοί που νιώθουν αμαρτία στο σώμα και στην ψυχή.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Α.Σ.: Να προλάβετε το κακό, πριν γίνει χειρότερο.

 Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Α.Σ.: Αν κοστίζει το βιβλίο περισσότερο από μια μερίδα φαγητό της ημέρας.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Α.Σ.:  Στις Εκδόσεις ΜΟΛΥΒΙ.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Α.Σ.: Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στο 6957749212, στο mondandresal@hotmail.com και στο facebook.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Α.Σ.: Γαλάζιο.

Ποια μουσική;
Ε.Α.Σ.: Ό,τι δημιουργείται με το πιάνο.

Ποιο άρωμα;
Ε.Α.Σ.: Άρωμα του δάσους.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Α.Σ.: Ευγνωμοσύνη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Α.Σ.: Ψυχοθεραπεία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Α.Σ.: Αυτός που είμαι στο παράλληλο σύμπαν.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Α.Σ.: Αρχαίοι Έλληνες, Σαίξπηρ, Γκι Δε Μοπασάν, Τσαρλς Ντίκενς, Βίκτορ Ουγκό, Αλεξάντερ Δουμάς, Γκούσταβ Φλόμπερ, Φραντς Κάφκα, Ισμαήλ Κανταρέ, κ.λ.π.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Α.Σ.: Όχι.

 Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Α.Σ.: Ναι, σίγουρα μπορούν, γιατί δεν μπορώ να τους σταματήσω στη πράξη που είναι πρωταγωνιστές.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Α.Σ.: Το ένα δημιουργεί το άλλο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Α.Σ.: Όταν μιλάει καλλιτεχνικά και φιλοσοφικά για το παρελθόν, παρόν και το μέλλον, με το δικό του μοναδικό τρόπο δημιουργίας.

Τι την αποτυχία;
Ε.Α.Σ.: Μάθημα για να μην επαναληφθεί δεύτερη φορά.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Α.Σ.: Όχι!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Α.Σ.: Εγώ στα Δύο.


Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Το μυθιστόρημα του Εντμόντ-Ανδρέα Σαλβάρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μολύβι.

Συνεχίστε την ανάγνωση... γιατί οι ερωτήσεις δεν τελείωσαν ενώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο (και ένα απόσπασμα) όπως και για τον συγγραφέα.

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Ε.Α.Σ.: Η ζωή πίσω από την επιφάνεια.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Ε.Α.Σ.: Η αμαρτία.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Ε.Α.Σ.: Να μη αφήνει χωρίς διάβασμα ούτε μια λέξη.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Ε.Α.Σ.: Παντού όπου ζει η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει τέτοιο χρονικό όριο.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Ε.Α.Σ.: Εγώ φιλοτεχνώ την εικόνα μου πέρα απ’ τη βρομιά που μπορεί να τη σπιλώσει. Ζω και ενεργώ βάσει αυτής της εικόνας και μόνο σ’ αυτή ανήκει ο άλλος μου κόσμος. Τέτοιες εικόνες, σπάνια, πολύ σπάνια, μπορεί να ταυτιστούν με την πραγματική εικόνα, γι’ αυτό και εγώ την αποφεύγω.
Εξαπατώ τον εαυτό μου;
Δεν υπάρχει εξαπάτηση στον κόσμο των εικόνων, διότι αυτές αν δεν εκπορεύονται απ’ τον πραγματικό κόσμο, εκπορεύονται απ’ την πραγματικότητα της αλήθειας της ψυχής μου.
Μες την εκπορευόμενη απ’ το εγώ σου δυσπιστία, πίστεψε τουλάχιστον αυτό που σου λέω στο τέλος της απολογίας μου.
Δεν υπάρχει εικόνα να με απομακρύνει απ’ την αγάπη μου για σένα, εκτός εάν με απομακρύνεις εσύ απ’ την αγάπη σου.



Ο Αλβανο-Έλληνας συγγραφέας Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1957 στην πόλη της Κορυτσάς. Μετά το Λύκειο στη γενέτειρά του, συνέχισε τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Οικονομική Σχολή των Τιράνων απ’ όπου και αποφοίτησε το 1982. Δωδεκάχρονος ακόμη, αλλά ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε έτσι απ’ την πρώιμη εφηβεία του το συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο της λογοτεχνίας, με τα πρώτα ποιήματά του, που στα φοιτητικά του χρόνια εμπλουτίστηκε με την πεζογραφία αλλά και την έντονη αρθρογραφία του πάνω σε θέματα οικονομικού και φιλοσοφικού χαρακτήρα της εποχής.
Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα εκδημοκρατισμού της μετακομμουνιστικής Αλβανίας της δεκαετίας του ’90, όπου ξεχώρισε για τη διεισδυτική ματιά και τον ανατρεπτικό ριζοσπαστικό χαρακτήρα της συγγραφικής δημοσιολογίας του. Με τα τραγικά γεγονότα και την πυραμιδική κατάρρευση του ’97 στη χώρα του μεταναστεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου διαβιεί μέχρι σήμερα με τη σύζυγό του και τα δυο του παιδιά. Παρά της αντιξοότητες της επιβίωσης δεν έπαψε στιγμή να γράφει και το 2006 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με βιώματα και μνήμες απ' τη χώρα του υπό τον τίτλο «Παρ’ όλα αυτά... ζούμε» που έτυχε θερμής υποδοχής απ’ τους αναγνώστες και την κριτική. Ακολούθησαν τέσσερις ποιητικές συλλογές «Κάπου... Κάποιον... Κάποιος», «Πώς καταντήσαμε έτσι!», «Μην ακολουθείτε την σκιά», «Μου μίλησε η σιωπή», μια εκδοτική πλημμυρίδα με αποκορύφωμά της το πετυχημένο παρόν μυθιστόρημα, το 2012, «Facebook-koobecaF» (ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ).
Την ίδια χρονιά η Ενωση των Αλβανών Συγγραφέων, η «Λέσχη Ντρίτα», με έδρα την Αθήνα, τον τιμάει για το εν λόγω βιβλίο με το βραβείο «Ισμαήλ Κανταρέ». Το μυθιστόρημα εγκωμιάζεται απ’ την κριτική και τον τύπο για το ιδιαίτερο σύγχρονο στιλ, την ευρηματική υπόθεσή του και το καθολικό του μήνυμα σαρκωμένα μέσα από μια στοχαστική γραφίδα που συνδυάζει υπέροχα την πρόζα με την ποίηση.
Ο Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης αναδεικνύεται ως μια ιδιαίτερη φωνή των αλβανικών γραμμάτων και τώρα, με την πρώτη του μετάφραση στην ελληνική, τολμάει να αναμετρηθεί με τον απαιτητικό Έλληνα αναγνώστη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη