1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki - Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες όπως ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο για επιβεβαίωση καταχώρησης του κειμένου τους, διευκρινήσεις ή ελλειπή στοιχεία. Ως ημερομηνία υποβολής μετράει η ημερομηνία αποστολής του πρώτου email, που φέρει το επισυναπτόμενο έργο, ασχέτως αν η επιβεβαίωση καθυστερήσει κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασιών ή διευκρινήσεων όπου απαιτούνται *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Κάποιες κληρώσεις παίρνουν λίγες μέρες παράταση και άλλες μεταφέρονται σε άλλο χρόνο. Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αφιερωμένο στον γιο μου * Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει * Πέρα από τις οκτάβες * Ωκεανός * Ψίθυροι εραστών * Η κληρονομιά του αίματος * Λίλιθ και Λασθινία ** Θέατρο: Άκουσε τα κύματα * Ταξίδεψα για να σε βρω ** Διηγήματα: Η κερκόπορτα και άλλα διηγήματα * Η γυναίκα που αγάπησα * ΟνειΡεύματα * Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί * Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα * Σκοτεινά φεγγάρια ** Ποίηση: Εξελισσόμενη εφηβεία * Το φθαρμένο μολύβι * Ως εδώ βυθίζομαι * Ευδόκιμο μέλι ** Παιδικά: Τρία παραμύθια όλο τραγούδια * Τύχη... Ουρανοκατέβατη ** Δοκίμιο: Συμβολή στην ιστορία της Κασσάνδρας ** Άλλα: Αμφιβάλλω, άρα υπάρχω * Αλφισμός

Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Ο Γρηγόρης Τριγλίδης και τα Όνειρα ξεχασμένα

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Γ.Τ.: Πριν μερικά χρόνια είχα μια ατυχία στη ζωή μου. Έμεινα τετραπληγικός μέσα σε τέσσερις (4) ημέρες. Οι γιατροί διέγνωσαν μια αυτοάνοση ασθένεια. Μέσα σε μερικά χρόνια το βελτίωσα σε τετραπάρεση. Οι γιατροί μου δεν πίστευαν ότι θα σηκωθώ από το κρεβάτι, το θεώρησαν θαύμα. Δεν θα ξεχάσω που με τοποθέτησαν σε ένα μηχάνημα και ψάχνανε να δουν μέχρι που είναι τα ζωντανά νεύρα και δεν έβρισκαν τίποτα. Το θεώρησα πολύ σημαντικό να προβληθώ με κάποιο τρόπο γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν πιστεύουμε σε κάτι που μπορεί να μας δώσει ελπίδα, πρέπει να θυμηθούμε πως και στις μέρες μας γίνονται θαύματα. Από την άλλη, σαν άνθρωπος μου αρέσουν οι προκλήσεις, κι έτσι αποφάσισα να γράψω.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Γ.Τ.: Το ξεκίνησα σε ένα χωριό, στο Κίτρος Πιερίας. Ένα μέρος πανέμορφο μες στη φύση. Γάτες περνούν σαν κλέφτες τις αυλές, σκύλοι που σε τακτά χρονικά διαστήματα γαβγίζουν, κότες, λουλούδια να χρωματίζουν τους κήπους, μέλισσες, τι να πρωτοθυμηθώ; Σ’ ένα τόσο όμορφο περιβάλλον δεν ήταν δυνατόν να μην έχω οίστρο. Έτσι δεν είναι;

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Γ.Τ.: Η συγγραφή του κορμού με πήρε τρεις μέρες, αλλά για να το φτάσω ως εδώ έπρεπε να το διαβάσω πάρα πολλές φορές. Μου πήρε ένα χρόνο για να το φτάσω στο σημείο που είναι. Στον εκδοτικό μου οίκο «Ίτανος» με τον οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία χάρη στην συμπαθέστατη κυρία Κάλια Δετοράκη, με βοήθησε η φιλόλογος κυρία Δέσποινα Μαρκατάτου.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Γ.Τ.: Μυθιστόρημα κοινωνικό, με μια γεμάτη πινελιά μυστηρίου. Και σε μερικά σημεία βιωματικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Γ.Τ.: Ναι φυσικά. Ο Δημήτρης έπαθε ένα εργατικό ατύχημα με τον πατέρα του. Νοσηλεύεται για έξι χρόνια στην εντατική. Εκεί η μητέρα του, που τον προσέχει όλο αυτό τον καιρό, έχει χάσει τον άντρα της, δεν έχει κανένα κοντά. Οι γιατροί αποφασίζουν να τον βγάλουν από τα μηχανήματα που τον κρατούν στην ζωή. Η μητέρα του όμως είναι εκεί, πέφτει με κλάματα πάνω του και τον παρακαλάει να σηκωθεί.
Στην συνέχεια πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι όλα αυτά τα όνειρα στα οποία αναφέρομαι. Πολλές φορές ίσως κι εμείς βλέπουμε αντίστοιχα... μόνο που δεν τα θυμόμαστε... Γιατί;

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Γ.Τ.: Το αγαπώ όλο, όπως είναι γιατί το αισθάνομαι παιδί μου. Την ιστορία, τα όνειρα, το εξώφυλλο, την μυρωδιά του, όλα, τα πάντα!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Γ.Τ.: Δεν έχω ξεχωρίσει κάποιον, γιατί ένας άνθρωπος έχει αισθήματα, τους θεωρώ μέσα μου ζωντανούς, σαν να είναι κάπου εκεί έξω. Δεν θέλω να τους ξεχωρίσω. Τους αγαπώ όλους.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Γ.Τ.: Θα πω για το μήνυμα που θέλω να περάσω και θα αφήσω στην κρίση κάθε βιβλιοφάγου ή μη, αν το κατάφερα. Στην ζωή μας ποτέ μα ποτέ δεν γνωρίζουμε πώς η ζωή θα τα φέρει. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να ελπίζουμε ως την τελευταία στιγμή. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται απλώς σε μια περίπτωση που θα μπορούσε να έχει συμβεί. Αλλά δεν παύει να είναι απλώς μία...

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Γ.Τ.: Τα παιδιά μου. Στο κάτω κάτω ό,τι κάνω για αυτά γίνονται.

Φοβάστε...
Γ.Τ.: Φυσικά φοβάμαι, πράγματα χειροπιαστά, αυτά που απασχολούν όλους μας καθημερινά.

Αγαπάτε...
Γ.Τ.: Ναι, αγαπώ τα παιδιά μου, τον εαυτό μου, τους ανθρώπους, την φύση, τα προβλήματα γιατί μας δίνουν νόημα στην ζωή και πολλά άλλα...

Ελπίζετε...
Γ.Τ.: Ελπίζω σε έναν κόσμο με κατανόηση, συμπόνια, ειρήνη. Δύσκολο το ξέρω. Αλλά καλό είναι να ελπίζουμε έως την τελευταία στιγμή. Και εδώ να πω κάτι ακόμα, δεν μιλώ για τυφλές ελπίδες. Μιλώ γι' αυτές που επενδύονται με τον χιτώνα της αυτοπεποίθησης, φορούν το γιλέκο της πίστης χωρίς βήμα πίσω σε αυτό που θέλει ο κάθε άνθρωπος. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι η προσευχή.

Θέλετε...
Γ.Τ.: Μια ήρεμη κοινωνική μα και οικογενειακή ζωή.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Γ.Τ.: Μακάρι όλοι· περισσότερο θ' αγγίξει όσους έχουν ανθρώπους βαριά άρρωστους σε κλινικές ή είναι οι ίδιοι μέσα σε νοσοκομείο. Αν και θέλω να δουν εμένα σαν παράδειγμα ελπίδας.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Γ.Τ.: Γενικώς για τον ίδιο λόγο που πρέπει να διαβάζουμε το οποιοδήποτε βιβλίο. Είναι μια αγαπημένη ασχολία που μας γεμίζει γνώσεις, μας κάνει να ζήσουμε τόσες εμπειρίες, κάνουμε μαζί της τόσα ταξίδια!

Γιατί δεν πρέπει;
Γ.Τ.: Πιστεύω πως δεν μπορεί ν' αρέσει σε όλους γενικά ένα βιβλίο. Είναι καθαρά τί προτιμάει ο αναγνώστης, κάτι που είναι απολύτως σεβαστό. Αυτός θα κρίνει και θ' αποφασίσει.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Γ.Τ.: Το βιβλίο είναι αυτοέκδοση, μπορεί κανείς να το βρει από το site του εκδοτικού ή να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσα από την σελίδα μου στο Facebook για να τους το στείλω και φυσικά στις παρουσιάσεις που θα κάνω.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Γ.Τ.: Εμένα θα με βρείτε στη παραπάνω σελίδα ή στο προφίλ μου. Πραγματικά θα χαρώ πολύ να μιλήσω με αναγνώστες και να γίνουμε φίλοι, γιατί όχι;

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Γ.Τ.: Σίγουρα και χωρίς δεύτερη σκέψη το πορτοκαλί του ήλιου, όταν ξεπροβάλει η μορφή του πίσω από κάποια κορυφογραμμή! Εκεί, αυτό το χρώμα της εκάστοτε λυκαυγής είναι το ιδανικό.
Καλό είναι εδώ να γίνει αναφορά στην Μαρία Τ. Πετράκη για την καλλιτεχνική επιμέλεια, μια και ευθύνεται γι' αυτό το καταπληκτικό εξώφυλλο.

Ποια μουσική;
Γ.Τ.: Με προβλημάτισες τώρα, πολύ καλή ερώτηση. Μια ελπιδοφόρα μελωδία σίγουρα, κάτι που να αναφέρεται στην ανιδιοτελή αγάπη.

Ποιο άρωμα;
Γ.Τ.: Αν μπεις σε έναν κήπο με λουλούδια να ευωδιάζουν στην ατμόσφαιρα, να εναλλάσσονται κάτω από τα ρουθούνια τόσες μυρωδιές, ποια θα ξεχωρίσεις; Μου βάζεις δύσκολα, αλλά θα απαντήσω. Ίσως τη μυρωδιά της μάνας, αυτό το μοναδικό άρωμα που αναβλύζει στο δέρμα της, που μόνο ένα παιδί μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα σε χιλιάδες γυναίκες και ας είναι τυφλό.
Το πιο όμορφο λουλούδι!

Ποιο συναίσθημα;
Γ.Τ.: Μα την αγάπη!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Γ.Τ.: Ίσως μια αγκαλιά σε κάποιον που την έχει πολύ ανάγκη.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Γ.Τ.: Τα τελευταία χρόνια έχω ως γνώμονα την καρδιά μου, δεν διστάζω να την ακολουθήσω, πάω και όπου με βγάλει. Αυτή αποφασίζει λοιπόν.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Γ.Τ.: Ν. Καζαντζάκη.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Γ.Τ.: Πολλά είναι, θα πω ό,τι θυμάμαι. Βίος και πολιτεία του Α. Ζορμπά, Καπετάν Μιχάλης, Τελευταίος πειρασμός, Πολλά ποιήματα του Ν. Καββαδία, Γκυστάβ Φλωμπέρ, Ρόιελ Τόλκιν, δεν ξέρω μου έρχονται πολλά και δε θέλω να αδικήσω κανέναν.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Γ.Τ.: Όπως έχω ξαναπεί σε μια παρόμοια ερώτηση, είμαι Καπετάνιος στο πλοίο για να δώσω τα νοήματα μα κι επιβάτης σε κάποια καμπίνα του βλέποντας από το φινιστρίνι τα κύματα στις φουρτούνες, και ανεβαίνοντας στη πρύμνη του, όταν ο καιρός το επιτρέπει, να κοιτώ τους αφρούς των κυμάτων που αφήνει πίσω...

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Γ.Τ.: Με μια λέξη ψυχή. Πολλοί γράφουν μα δεν τόλμησαν να τα εκδώσουν.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Γ.Τ.: Αυτό είναι η κρίση του αναγνώστη, αυτός μπορεί να κάνει ένα βιβλίο επιτυχία ή αποτυχία.

Τι την αποτυχία;
Γ.Τ.: Το απάντησα πιο πάνω.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Γ.Τ.: Κοιτάξτε, δεν είναι κακό να διαβάζει κανείς πολύ, προσωπικά βρίσκω στην καθημερινότητα το βιβλίο με τις περισσότερες σελίδες. Ας μη ξεχνάμε να του ρίχνουμε μια ματιά.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Γ.Τ.: Μου αρέσει να ζω... Μου αρέσει να ελπίζω...
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Τριγλίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίτανος. Δείτε το εδώ!

Κερδίστε το!
Ο Γρηγόρης Τριγλίδης προσφέρει το βιβλίο του σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματισθεί για τις 7 Νοεμβρίου 2017 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον συγγραφέα.
k
Καλή τύχη!

15 σχόλια:

 1. Βιβλίο το καλύτερο δώρο.
  Ευχαριστούμε πολύ
  Πάντα με επιτυχίες καλές δουλειές με χαμόγελα πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος21 Μαΐου, 2017

  Κατερίνα Μωραϊτη.Πολύ ωραίο δώρο.Σας ευχαριστούμε πολύ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος22 Μαΐου, 2017

  το καλυτερο δωρο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπέροχο δώρο.Σας ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ για όλα! Για τα όμορφα μηνύματά σας, τις συμμετοχές σας στα δώρα που δείχνουν πόσο σας αρέσουν... για όλα.
  Σήμερα έγινε η κλήρωση του μυθιστορήματος του Γρηγόρη Τριγλίδη. Δείτε τις σχετικές πληροφορίες στη σελίδα των δώρων (στα Χρήσιμα) και ρίξτε μια ματιά στο υποσέλιδο όπου θα βρείτε όλα τα μπανεράκια με τις τρέχουσες δωροθεσίες.
  Συνεχίζουμε... όλο το χρόνο με απίθανα δώρα για όλους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ευχαριστουμε πολυ! Θελω πολυ να το κερδισω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Υπέροχο δώρο. Σας ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Έγινε και η δεύτερη κλήρωση του μυθιστορήματος Όνειρα ξεχασμένα.
  Δείτε τις σχετικές πληροφορίες και τους τυχερούς των κληρώσεων στη σελίδα των δώρων 2017 (στα Χρήσιμα)
  Σας ευχαριστώ πολύ πολύ όλους για τις συμμετοχές σας, τα μηνύματά σας, την αγάπη σας, τις σημειώσεις σας... και όλα τα άλλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Λίλιθ και Λασθινία, Μιχάλης ΓριβέαςΣκοτεινά φεγγάρια, Γιώργος ΔόλγυραςΕυτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα, Χρυσούλα ΔιπλάρηΨίθυροι εραστώνΑφιερωμένο στον γιο μου, John EmmansΕυδόκιμο μέλι, Νεφέλη ΣμίχεληΑμφιβάλλω, άρα υπάρχω, Δημήτρης Μουστάκας
Αλφισμός, Χ.ΒακιρτζήΤαξίδεψα για να σε βρω, Ν.Βαρδάκας και Φ.ΤσαγανάκηΘ.Θεοδωρής, Πέρα από τις οκτάβεςΣυμβολή στην ιστορία της ΚασσάνδραςΗ κερκόπορτα και άλλα διηγήματα, Μ.ΒλάχουΩκεανός, Μ.ΚατρακηςΤύχη... ουρανοκατέβατη, Δ.Κανλή
ΟνειΡεύματα, Καποπούλου και ΠαπακώσταςΗ κληρονομιά του αίματος, Νικόλαος ΝτέτσικαςΗ γυναίκα που αγάπησα, Μαρία Ιωάννου
Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, Κ. ΙωακειμίδηςΤο φθαρμένο μολύβι, Ευγενία ΣιδέρηΩς εδώ βυθίζομαι, Αναστάσιος ΜεγαλοοικονόμουΟ Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί, Γ.Δίγκας