Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Χρήστος Χριστόπουλος και οι Νολάιδερς: Οι χαράκτες του πεπρωμένου

Νολάιδερς
Οντότητες μυστηριώδεις που
Λίγοι έχουν βρεθεί μπροστά τους
Άγγελοι που φυλάνε την
Ισορροπία ανάμεσα στους
Δαίμονες και τους ανθρώπους
Εμπνέουν κι επεμβαίνουν
Ρίχνοντας φως εκεί που το
Σκοτάδι απειλεί[1]
Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Χ.Χ.: Ξεκίνησε όπως οι περισσότερες ιστορίες μου, από μια εικόνα που σχηματίστηκε στο μυαλό μου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η μυστική πολιτεία της Νομάντε, χτισμένη πάνω σε έναν βράχο, κρυφή και απρόσιτη από στεριά και θάλασσα. Από εκεί άρχισε να χτίζεται ο υπόλοιπος κόσμος της Έστερ όπου και διαδραματίζεται το βιβλίο.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Χ.Χ.: Στο σπίτι, στις διακοπές, στη δουλειά, όπου έβρισκα ευκαιρία τις στιγμές που γέμιζε το κεφάλι μου με ιδέες και σκηνές.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Χ.Χ.: Αν και γράφηκε σε τρεις διαφορετικές περιόδους, ο συνολικός χρόνος που χρειάστηκα για να το ολοκληρώσω ήταν περίπου τέσσερις μήνες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Χ.Χ.: Ένα επικό παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης και την αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Χ.Χ.: Είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται στον φανταστικό κόσμο μιας αλλοτινής εποχής. Ο μονάρχης Λέρεμοθ με την καθοδήγηση της μάγισσας Κάρνελ, στέλνει τα στρατεύματά του να συγκεντρώσουν από τα υπόλοιπα βασίλεια όλα τα παιδιά έως δώδεκα ετών, με σκοπό να τα θυσιάσουν, για να ανοίξουν μία πύλη στους δαίμονες που καραδοκούν να εισέλθουν. Εμπόδιο στα σχέδιά τους θα σταθούν ο Σάινοτ, η Οντέλ, και η Ντενάγια μαζί με τους συντρόφους τους, που ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία θα καταλήξουν στο βασίλειο της Μοργκάελα όπου θα δοθεί η τελική μάχη. Φύλακες άγγελοι σε αυτή τους την προσπάθεια θα είναι οι Νολάιδερς, ουράνια πλάσματα που επεμβαίνουν στον κόσμο των ανθρώπων για να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ καλού και κακού.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Χ.Χ.: Τους ήρωές του. Δέθηκα μαζί τους, ταυτίστηκα με κάποιους, αγάπησα, ερωτεύτηκα, στενοχωρήθηκα, βίωσα τις περιπέτειές τους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Χ.Χ.: Όλους τους αγαπώ, καλούς και κακούς, αλλά ίσως μία ελαφριά συμπάθεια παραπάνω τρέφω προς τη Σαβίλ.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Χ.Χ.: Μία ευχάριστη ανάγνωση πιστεύω, καθώς και τροφή για σκέψη μέσα από τους συμβολισμούς του.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Χ.Χ.: Να μην πάθουν κάτι εκείνοι που αγαπώ.

Φοβάστε...
Χ.Χ.: Τη μοναξιά. Και τα ζόμπι.

Αγαπάτε...
Χ.Χ.: Τη ζωή.

Ελπίζετε...
Χ.Χ.: Πως όλα θα γίνουν καλύτερα.

Θέλετε...
Χ.Χ.: Να καταφέρω να πραγματοποιήσω αρκετά από όσα έχω στο μυαλό μου.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Χ.Χ.: Οι ρομαντικοί και οι ονειροπόλοι που αρέσκονται σε περιπετειώδεις ιστορίες φαντασίας.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Χ.Χ.: Δεν τα πάω καλά με τα πρέπει.

Γιατί δεν πρέπει;
Χ.Χ.: Ισχύει κι εδώ η προηγούμενη απάντηση.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Χ.Χ.: Μπορείτε να το βρείτε στα περισσότερα βιβλιοπωλεία, όπως και να το παραγγείλετε από τα online καταστήματα.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Χ.Χ.: Στο facebook και στο kiriosx@gmail.com

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Χ.Χ.: Θα έλεγα το μωβ με όλες τις διαφορετικές αποχρώσεις του.

Ποια μουσική;
Χ.Χ.: Στο μυαλό μου είναι συνδυασμένο με μελωδίες παιγμένες στην άρπα.

Ποιο άρωμα;
Χ.Χ.: Θα μύριζε σαν λεμονοδάσος.

Ποιο συναίσθημα;
Χ.Χ.: Η αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Χ.Χ.: Ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Χ.Χ.: Γελωτοποιός. Ή μάγος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Χ.Χ.: Τον Κλάιβ Μπάρκερ.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Χ.Χ.: Είναι αρκετοί οι συγγραφείς αλλά και δημιουργοί γενικότερα από τους οποίους έχω επηρεαστεί. Κάποιοι από αυτούς είναι ο προαναφερθείς, Κλάιβ Μπάρκερ, ο Νιλ Γκάιμαν, οι αδερφοί Γκριμ, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Αίσωπος, ο Ίρβιν Γουέλς, ο Τιμ Μπάρτον, ο Κουέντιν Ταραντίνο και άλλοι.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Χ.Χ.: Φυσικά μπορούν και οι ίδιοι να με κατευθύνουν. Πολλές είναι οι φορές που οι ήρωές μου ακολουθούν το δικό τους δρόμο κι εγώ απλά είμαι εκεί για να καταγράφω την πορεία τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Χ.Χ.: Η φαντασία είναι απαραίτητη θαρρώ, αλλά και η εμπειρία είναι πολύτιμη.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Χ.Χ.: Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω κάτι τέτοιο, ο καθένας έχει διαφορετικό ορισμό της επιτυχίας. Επιτυχία προσωπικά θεωρώ την απήχηση που έχει ένα βιβλίο στους αναγνώστες και πόσο μπορεί να μιλήσει στο μυαλό και την ψυχή τους.

Τι την αποτυχία;
Χ.Χ.: Αποτυχημένο θα ήταν ίσως ένα βιβλίο που δε θα άρεσε στους αναγνώστες, αλλά ούτε και στον ίδιο τον συγγραφέα του.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Χ.Χ.: Ίσως, αλλά είναι από τις ελάχιστες καταχρήσεις που δεν είναι βλαβερές.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Χ.Χ.: Αναμνήσεις από καιρούς που θα’ρθουν.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Έμοιαζε να βρίσκεται σε όνειρο, μα η καταστροφική κατάληξη της μονομαχίας στον ποταμό Τέλεν δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. Το σμήνος από τα βέλη των στρατιωτών της Μοργκάελα έκοψε το νήμα της ζωής της Σαβίλ σωριάζοντάς τη στη λάσπη. Η ψυχή όμως δε χάνεται.
Ακόμη κι αν το σώμα παραδοθεί στη θνησιμότητα, το πνεύμα συνεχίζει το αέναο ταξίδι του. Αιωνιότητα. Μπορούσε να την αισθανθεί μέσα από τη νέα διάσταση στην οποία είχε περιέλθει ως Νολάιδερ πλέον. Η πριγκίπισσα Σαβίλ ήταν πάντα ανατρεπτική, ακολουθώντας την καρδιά της και δοκιμάζοντας τις αντοχές των ανθρώπων γύρω της. Ο έρωτας για τη ζωή, της προσέδιδε εκείνη τη χαρακτηριστική φλόγα στο βλέμμα.
Τώρα όμως ένιωθε επιπλέον τη δύναμη της Μυστικής Τέχνης σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια να την περιβάλλει. Ήξερε πια, πως πλάσματα σαν εκείνη ήταν που θα έπρεπε να παλέψουν με το έρεβος, το οποίο κάθε τόσο απειλούσε να σκεπάσει τον κόσμο.[2]
Χρήστος Χριστόπουλος
Το μυθιστόρημα φαντασίας του Χρήστου Χριστόπουλου, Νολάιδερς: Οι χαράκτες του πεπρωμένου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιπτάμενο Κάστρο.

Κερδίστε το!
Ο Χρήστος Χριστόπουλος προσφέρει το βιβλίο του σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, δώστε προσοχή στα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους των κληρώσεων και κάθε σχετική πληροφορία εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου 2017 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον Χρήστο Χριστόπουλο. Θα φέρει δε και ιδιόχειρη αφιέρωση!
k
Καλή τύχη!

[1] Ο Χρήστος Χριστόπουλος συμπληρώνει την ακροστιχίδα του τίτλου του μυθιστορήματός του. Η ακροστιχίδα είναι ένα παλαιό ποιητικό παιχνίδι στο οποίο τα αρχικά γράμματα των στίχων αν διαβαστούν από πάνω προς τα κάτω δίνουν μια λέξη ή φράση. Στην δική μου εκδοχή τα αρχικά γράμματα δίνουν τον τίτλο του έργου εκείνου που γράφει το παζλ και, εφόσον είναι ελεύθερος να συμπληρώσει τα αρχιγράμματα με όποιον τρόπο θέλει (μονολεκτικά, ποιητικά, περιγραφικά, κ.ο.κ. ακόμα και μονοσύλλαβα) ονόμασα την στήλη Ακρότιτλο. Περισσότερα σαν και αυτό θα δείτε εδώ.
[2] Στο Πλοκόλεξο (εκ του πλοκή και λέξεις ή κάπως έτσι τέλος πάντων -ο καθένας ας το δεχτεί με τον τρόπο του- ή Πλεκόλεξο(;) -αμφινταλαντευόμενη ανάμεσα στο πλέκω-πλέξιμο και στην πλοκή) οι δημιουργοί γράφουν ένα ελεύθερο κείμενο/άρθρο για το έργο τους χρησιμοποιώντας δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Στο τέλος, αν θέλουν, αντικαθιστούν μία από όλες αυτές με μια δική τους για τον επόμενο. Περισσότερα σαν κι αυτό θα βρείτε στην αντίστοιχη ετικέτα.
Απαντήστε κι εσείς στο Πλοκόλεξο ή στο Ακρότιτλο κλικάροντας εδώ

Ο Χρήστος Χριστόπουλος σημειώνει: Στο πλοκόλεξο αντικαθιστώ τη λέξη λάσπη με το έρεβος.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη