Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Έλενα Χ. Στανιού και Ο πίνακας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Σ.: Από την επαφή με την καθημερινότητα και τα σύγχρονα προβλήματα. Ήθελα να δείξω ότι και η τραγικότητα μπορεί να αποτελεί μέρος της ζωής του ανθρώπου, αλλά, τελικά, πολλά πράγματα μπορεί να είναι μέσα στο μυαλό μας.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Σ.: Στο σπίτι μου, στο Βόλο.

Πόσο χρόνο σάς πήρε η συγγραφή;
Ε.Σ.: Πάνω από ένα χρόνο, γιατί οι γύρω υποχρεώσεις μου είναι πολλές.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Σ.: Ως μία μελέτη της ψυχής και του υποσυνείδητου.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Σ.: Η πρωταγωνίστρια του έργου, η φιλόλογος Μαρία Ανδρέου, παλεύει μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, χωρίς να φαίνεται ότι το γνωρίζει. Στ’ αλήθεια, δεν μπορεί να καταλάβει για μεγάλο διάστημα, τι είναι αλήθεια και τι όχι. Για κείνη, όλα όσα βιώνει είναι μία τραγική πραγματικότητα, η πραγματικότητα της απώλειας του παιδιού της.
Μαζί της πάσχει και ο αναγνώστης και προσπαθεί να βρει, αν αυτό είναι δυνατόν, μια αχτίδα φωτός, για να πάρει μια ανάσα. Και η αχτίδα φαίνεται να έρχεται σιγά σιγά μέσα από το πρόσωπο του ψυχιάτρου της, Κωνσταντίνου Παπαποστόλου, που κάνει ό,τι μπορεί να τη βοηθήσει.
Τα παιχνίδια του μυαλού, τελικά, μπορεί να είναι πάρα πολλά, γιατί το υποσυνείδητο έχει τεράστια δύναμη.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Σ.: Τα πάντα! Από την πρώτη λέξη ως την τελευταία, πραγματικά το χάρηκα πάρα πολύ! Ιδιαίτερα ευχαριστήθηκα το τραγούδι «Όνειρο μέσα σ’ όνειρο» από Τα Διάφανα Κρίνα!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Σ.: Φυσικά η Μαρία! Είναι μια μάνα, σύζυγος, γυναίκα που παλεύει με όλα όσα της έτυχαν να σταθεί στα πόδια της. Δεν είναι καθόλου εύκολο και οι στιγμές αδυναμίας είναι πολλές. Όμως είναι εκεί για όλους. Η Μαρία Ανδρέου δεν είναι απλά ένας χάρτινος ήρωας, είναι η γνωστή μας, η φίλη μας, είμαστε όλοι εμείς.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Σ.: Συγκίνηση, αναπόληση, λύπη, αγωνία, χαρά, ανακούφιση, έκπληξη, ανατροπές! Ποικίλα ανθρώπινα και καθημερινά συναισθήματα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Σ.: Να είναι καλά τα παιδιά μου.

Φοβάστε...
Ε.Σ.: Τα αεροπλάνα.

Αγαπάτε...
Ε.Σ.: Τα παιδιά, τον άντρα μου, τους γονείς μου, την αδερφή μου, όλους όσοι με περιστοιχίζουν, τη δουλειά μου, το γράψιμο, το διάβασμα, την ειλικρίνεια.

Ελπίζετε...
Ε.Σ.: ...ότι όλα θα πάνε καλά...

Θέλετε...
Ε.Σ.: Υγεία για όλον τον κόσμο.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Σ.: Νομίζω όσοι το διαβάσουν!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Σ.: Για να νιώσουμε το υπέροχο συναίσθημα της ανακούφισης με την κάθαρση που έρχεται στο τέλος. Την έχουμε τόσο ανάγκη!

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Σ.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στον εκδοτικό μου οίκο Αέναον.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Σ.: Στο facebook με το όνομά μου Έλενα Στανιού και στο e-mail μου elstaniou@hotmail.com

Ποιο χρώμα τού ταιριάζει;
Ε.Σ.: Το κόκκινο.

Ποια μουσική;
Ε.Σ.: Από τα Διάφανα Κρίνα.

Ποιο άρωμα;
Ε.Σ.: Το L’ air du temps, της Nina Riccy.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Σ.: Η αγάπη και η έκπληξη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Σ.: Η ζωή μας και η καθημερινότητά μας.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Σ.: Είμαι ήδη νηπιαγωγός και δεν θα το άλλαζα με τίποτε άλλο.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Σ.: Αγκάθα Κρίστι.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Σ.: Από όλα τα βιβλία που έχω διαβάσει και από όλους τους συγγραφείς παίρνω πράγματα. Γιατί όλα τα βιβλία έχουν να σου προσφέρουν. Αυτό πάντως που θυμάμαι από χρόνια να με έχει επηρεάσει είναι το βιβλίο Στον καιρό του Βουλγαροκτόνου, της Πηνελόπης Δέλτα και η Ιστορία χωρίς τέλος, του Μίχαελ Έντε.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Σ.: Οι ήρωές μου, αρκεί να είναι αισιόδοξοι!

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Σ.: Οργανωμένη σκέψη, αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους και φαντασία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Σ.: Η αγάπη και ο σεβασμός προς τον αναγνώστη του. Πόσο θα μπορέσει να αγγίξει το κοινό του, με την καλοστημένη πλοκή, το λεξιλόγιο, τα έντονα συναισθήματα.

Τι την αποτυχία;
Ε.Σ.: Η έλλειψη της παραμικρής σπίθας ελπίδας.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Σ.: Όχι, δε νομίζω. Εμένα τουλάχιστον δεν με πείραξε!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Σ.: Απλά... «Στιγμές»...

Σας ευχαριστώ πολύ!
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας το Ριντ Φερστ

Το μυθιστόρημα της Έλενας Στανιού, Ο πίνακας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αέναον. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

Στο οπισθόφυλλο λέει:
Η Μαρία Ανδρέου είναι μία καθηγήτρια Φιλόλογος, που βρίσκεται στον ψυχίατρο, στην προσπάθειά της να μαλακώσει τον πόνο από τον θάνατο του γιου της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αφού περνάει από πολλές βασανιστικές καταστάσεις, συνειδητοποιεί ότι όλα είναι ένα άσχημο όνειρο. Όμως, ακόμη κι όταν ξυπνάει, πάλι με κάποιον τρόπο καταλαβαίνει πως δε ζει στη δική της καθημερινότητα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αλήθεια και τι όχι. Για εκείνη, όλα όσα βιώνει είναι μία τραγική πραγματικότητα. Μα τελικά, είναι όλα έτσι όπως φαίνονται; Και ποιος είναι ο ρόλος ενός πίνακα ζωγραφικής με έντονα χρώματα, που της δημιουργεί άσχημα συναισθήματα;
Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ψυχολογικές διαστάσεις, το οποίο κινείται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, με φόντο δύο πίνακες ζωγραφικής και τη μουσική από Τα Διάφανα Κρίνα, σε στίχους –στο πρωτότυπο– του Edgar Allan Poe, το Όνειρο μέσα σε όνειρο.

Η Έλενα Στανιού γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Είναι Διδάκτορας Παιδικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δουλεύει ως Νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση από το 1999. Μιλάει δύο γλώσσες, Γαλλικά και Αγγλικά, έχει μεταπτυχιακό στην παιδική λογοτεχνία, ενώ έχουν δημοσιευθεί άρθρα της στα περιοδικά Διαδρομές, Κείμενα, Τα Εκπαιδευτικά, Bookbird, τις εφημερίδες Θεσσαλία και Ταχυδρόμο και μία ιστορία στο Παράθυρο στην Εκπαίδευση του παιδιού. Έχει πάρει μέρος σε δράσεις για το παιδικό βιβλίο, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις και σεμινάρια για την παιδική λογοτεχνία, γενικά, και σεμιναριακά μαθήματα στους φοιτητές του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2009 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός και Ήρα Εκδοτική. Είναι μέλος του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Αφήγησης), του ΚΕΒΙΜΑΣΥ (Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων) και του ΚΕΠΒ (Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).
Εργογραφία:
1. Μικρή ιστορία για παιδιά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σειρά Βατόμουρο, ηλικία 7+, με τίτλο «Το Πρωτοχρονιάτικο δώρο του Άρη», το 2009. Υποψήφιο για τα Βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2010-Βραβείο Πηνελόπης Μαξίμου για βιβλίο προσχολικής/πρωτοσχολικής ηλικίας.
2. Μικρή ιστορία για παιδιά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σειρά Βατόμουρο, ηλικία 7+, με τίτλο «Το μικρό ρυμουλκό», το 2011. Υποψήφιο για τα Βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2012-Βραβείο Πηνελόπης Μαξίμου σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας.
3. Μικρή ιστορία για παιδιά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σειρά Βατόμουρο, ηλικία 7-8, με τίτλο «Πολίν», το 2013. Υποψήφιο για τα Βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2014- Βραβείο Φανής Αποστολίδου σε συγγραφέα μυθιστορήματος ή εκτενούς παραμυθιού. Υποψήφιο για τα Βραβεία Public 2014.
4. Παιδικό μυθιστόρημα από την Ήρα εκδοτική, ηλικία 8-11, με τίτλο «Το μπαούλο στη σοφίτα», το 2013.
5. Μικρή ιστορία για παιδιά από την Ήρα εκδοτική, ηλικία 6-12, με τίτλο «Τα γενέθλια της Κυβέλης», το 2014. Υποψήφιο για τα Βραβεία Public 2015.
6. Μικρή ιστορία για παιδιά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σειρά Βατόμουρο, ηλικία 7-8, με τίτλο «Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας», το 2016. Υποψήφιο για το βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά. Υποψήφιο για τα Βραβεία Public 2017.
7. Μικρή ιστορία για παιδιά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σειρά Βατόμουρο, ηλικία 7-8, με τίτλο «Το μικρό ρυμουλκό σε νέο λιμάνι», (έκδοση Οκτώβριος 2017). Υποψήφιο για το βραβείο "Πηνελόπης Μαξίμου" σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη