Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ουδείς εκών κακός * Η πτώση * Η Βεσσαραβία μου: Εργασία για το σπίτι * Άλκηστη * Η γκαλερί των νεκρών * Συνοδός κορυφής * Το σπίτι μόνο * Ψωμί καθάριο * Ζήτα το! * Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ * Όταν το «σαν» μπήκε στη ζωή μας * Της αλός νεύμα ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Περιγραφές του ανεκπλήρωτου ** Άλλα: Περί ιατρικής Κέλσου ** Νουβέλα: Μπαρτάκοβα... η δωδεκάχρονη πόρνη * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού ** Διηγήματα: Οι επισκέπτες * Συνέβη στη Θεσσαλονίκη ** ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: She sleeps to the sound of knives, The boatman on the downs

Όταν σωπαίνει το φως

Ένα ταξίδι στο χρόνο είναι το νέο μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου και συγκεκριμένα στην Κρήτη του 16ου αιώνα ενώ αργότερα η δράση μεταφέρεται και στην Γαληνοτάτη, τη μαγευτική Βενετία. Ταξίδι σε άλλες εποχές και σε πληθυσμούς με πολύ διαφορετικές δομές και συνήθειες από τις δικές μας, με ζωντανές εικόνες, ατμοσφαιρικές περιγραφές, μοναδική πλοκή και καταιγιστικές εξελίξεις... εκτός των άλλων.

Είχα καιρό να ενθουσιαστώ με βιβλίο και τούτο το κατάφερε για πλήθος λόγων: επειδή είναι εποχής, επειδή απόλαυσα την ανάγνωση από την πρώτη αράδα ως την τελευταία λέξη, γιατί περιέχει πολλή Τέχνη και δη ζωγραφική, γιατί προσφέρει ιδιαίτερο χρώμα, ανατροπές και εκπλήξεις, όλες εκείνες τις όμορφες και μοναδικές λέξεις της Δήμητρας... επειδή διαθέτει νεύρο, γρήγορη ιστόρηση... διότι μου προκάλεσε απανωτά σοκ κι επειδή αν δεν ήταν σύγχρονο μυθιστόρημα θα ήταν αρχαία ελληνική τραγωδία.

Στην υπόθεση, βρισκόμαστε τη βενετοκρατούμενη Κρήτη και το Αμάρι όπου μια σειρά αποτρόπαιων φονικών συγκλονίζουν τους κατοίκους ενώ δολοφονείται ο σκληρός τοπικός άρχοντας και οι Τούρκοι πυρπολούν το Ρέθυμνο. Ο καινούριος Βενετός άρχοντας θα ερωτευτεί τη χήρα αρχόντισσα και ο γάμος τους θα γίνει η αφορμή για το ταξίδι στη Γαληνοτάτη του 1573 όπου ο πλούτος και η δύναμη της ανώτατης τάξης θαμπώνουν, οι διασκεδάσεις, οι βεγγέρες κι οι γιορτές αφθονούν, οι τέχνες ανθίζουν και το καρναβάλι κερδίζει τις εντυπώσεις στην τόσο υγρή, μυστηριακή Βενετία με την μοναδική πολεοδομία της. Η απέραντη ευτυχία θα συνεχιστεί και μετά την επιστροφή στην Κρήτη όμως θα διαταραχτεί μοιραία από μυστικά, σκευωρίες, βεντέτες και νέους φόνους.

Κι επειδή, όπως είναι σαφές, δε μπορώ να σας μιλήσω για τους ήρωες για την εξέλιξη της ιστορίας, θα περιοριστώ στο να αναφερθώ στο απόσταγμά της: οι κακές μας πράξεις είναι αυτές που μας βυθίζουν στο σκοτάδι και, αν μη τι άλλο, όταν θα το διαβάσετε θα κάνετε τη σύνδεση με τον τίτλο του που εμένα προσωπικά δε μου έκανε αυτό το κλικ -και το αναφέρω γιατί ενδέχεται έτσι να λειτουργήσει και με άλλους βιβλιόφιλους- όμως τώρα πια δε θα μπορούσα να φανταστώ κάτι άλλο στη θέση του.

Το βιβλίο διαθέτει πλήθος συναισθημάτων από την υπέρτατη ευτυχία ως την μέγιστη ανθρώπινη δυστυχία αγγίζοντας χορδές άκρατης βίας και φρίκης όπως και απέραντης γαλήνης ή τρυφερότητας και αφορά μια συγκλονιστική ιστορία. Θα γοητευτείτε και θα ανατριχιάσετε, θα λατρέψετε και θα μισήσετε, θα ταξιδέψετε, θα μαγευτείτε.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, Όταν σωπαίνει το φως, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος. Διαβάστε κι ένα απόσπασμα!

Η αγάπη της συγγραφέως για την τέχνη εκφράζεται και μέσα από την μόνιμη στήλη που διατηρεί σε τούτο τον ιστότοπο.
Περισσότερα από/για την Δήμητρα Παπαναστασοπούλου:
Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου Όταν σωπαίνει το φως
Ανεξέλεγκτο πάθος
Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου Από ξύλο και ασήμι

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η Βεσσαραβία μου: Εργασία για το σπίτι, Νικολάε ΝταμπίζαΤο σπίτι μόνο, Κοραή ΔαμάτηΗ γκαλερί των νεκρών, Κρις ΚάρτερΤης αλός νεύμα, Κωνσταντίας Σκανδάλου-ΚορδολαίμηΨωμί καθάριο, Παναγιώτας ΣμυρλήΠεριγραφές του ανεκπλήρωτου, Δημήτρη ΜπαλτάΣαν λουκούμι τριαντάφυλλο, Οικογένεια Καραντίνα, Μικροί και μεγάλοι αναγραμματισμοί και Γυναίκα σημαίνει πόνος
Περί ιατρικής ΚέλσουΣτην άλλη πλευρά του κρεβατιού, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣυνοδός κορυφής, Μαίρης ΒανδώρουΟι επισκέπτες, Πέτρου ΕυαγγελόπουλουShe sleeps to the sound of knives και The boatman on the downsΜπαρτάκοβα... η δωδεκάχρονη πόρνη, Ελευθερίας ΚαραδήμουΌταν το «σαν» μπήκε στη ζωή μας, Μιχαήλ Ράλλη
Σκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΣκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ, Δημήτρη ΜαμαλούκαΆλκηστη, Μαρίας ΚέιτζΣυνέβη στη Θεσσαλονίκη (συλλογικό)Η πτώση, Νίκου ΤσουρλάκηΖήτα το!, Μαρίας Καραμπίνη-Ανθούλη