Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Αννέτα Μαρκογιαννάκη και Η κουκουβάγια η τετραγωνομάτα

Τι σας ώθησε  να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Α.Μ.: Στην προσπάθεια μου να τραβήξω την προσοχή  των παιδιών μου από την οθόνη της τηλεόρασης και του τάμπλετ ξεκινήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι ένα παιχνίδι με ζωγραφιές και ιστορίες όπου κάποιος την ξεκινά και ο άλλος την συνεχίζει. Έτσι λοιπόν εντελώς απροσδόκητα μου ήρθε μια εντυπωσιακή έμπνευση που με εξέπληξε! Ξεκίνησα να γράφω ασταμάτητα και έμοιαζε πλέον σαν οι ήρωες του βιβλίου να γράφουν το βιβλίο και όχι εγώ!
Αφετέρου ως Ψυχολόγος εισέπραττα συχνά την αγωνία και τον προβληματισμό των γονέων, ρωτώντας  με «τί να κάνω, πως να ξεκολλήσω το παιδί μου από το τάμπλετ και το κινητό;» Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν πολύ βοηθητικό το να μπουν τα ίδια τα παιδιά στη διαδικασία να προβληματιστούν και να σκεφτούν, μπαίνοντας στη θέση του μικρού Τάκη, του ήρωα του βιβλίου που λίγο έλειψε να γίνει κι αυτός ιντερνε-Τάκης και τετραγωνομα-Τάκης.
Αλήθεια είναι ότι η αγάπη μου τόσο για τα παιδιά όλου του κόσμου, όσο και για τους γονείς, αποτέλεσε  κινητήριο δύναμη και ώθηση για να εκδοθεί αυτό το βιβλίο.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Α.Μ.: Αγάπη!

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Α.Μ.: Να αφεθεί, να «ταξιδέψει», να νιώσει, να αφουγκραστεί το μέσα του, καθώς όλες οι λύσεις και οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας και κανένας άλλος δεν ξέρει καλύτερα από εμάς τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε, τι επιθυμούμε, τι μας κάνει καλό και τι μας βλάπτει.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν  ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Α.Μ.: Στη χώρα του Μπεκερέ. Θα διαρκούσε αμέτρητα «εδώ και τώρα», αμέτρητες στιγμές, δίχως άγχος, δίχως πλασματικές ανάγκες, δίχως μοναξιά, δίχως τετράγωνους τοίχους, δίχως τετράγωνα «κουτάκια» του μυαλού και προκαταλήψεις, τα πάντα με στρογγυλεμένες άκρες, με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας  στις σχέσεις των ανθρώπων με αγάπη και άνευ όρων αποδοχή.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Α.Μ.: Αυτό που κοιτάς, αυτό θα γίνεις, εκεί θα πας...

Καλή ανάγνωση εύχομαι σε όλους, μικρούς και μεγάλους!  Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση σαν σκεφτώ ότι κομμάτια της καρδιάς μου τυπωμένα σε χαρτί ταξιδεύουν πάνω στα φτερά της Βάγιας της  κουκουβάγιας και φτάνουν στα χέρια ενός παιδιού, ενός γονιού, θείου, νονού, παππού, δασκάλου...
Αυτά τα χέρια θα ήθελα σήμερα να χαιρετίσω και να στείλω τις καλύτερες ευχές μου  για  καλές γιορτές με υγεία και ό,τι  άλλο ο κάθε άνθρωπος επιθυμεί.

Κουκουβάγια
τετραγωνΟμάτα
εΥαισθησία
Κίνδυνος εξάρτησης
Οικογένεια
χιοΎμορ
Βιβλίο – Βάγια
πΑνσέληνος
αΓάπη
Ισορροπημένη χρήση του ίντερνετ
φιλίΑ[1]

Το βιβλίο της Αννέτας Μαρκογιαννάκη, Η κουκουβάγια η τετραγωνομάτα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕλληνοεκδοτικήΠερισσότερα θα βρείτε εδώ.
Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά

[1] Η Αννέτα Μαρκογιαννάκη συμπληρώνει την ακροστιχίδα του τίτλου του βιβλίου της. Η ακροστιχίδα είναι ένα παλαιό ποιητικό παιχνίδι στο οποίο τα αρχικά γράμματα των στίχων αν διαβαστούν από πάνω προς τα κάτω δίνουν μια λέξη ή φράση. Στην δική μου εκδοχή τα αρχικά γράμματα δίνουν τον τίτλο του έργου εκείνου που γράφει το παζλ και, εφόσον είναι ελεύθερος να συμπληρώσει τα αρχιγράμματα με όποιον τρόπο θέλει (μονολεκτικά, ποιητικά, περιγραφικά, κ.ο.κ. ακόμα και μονοσύλλαβα) ονόμασα την στήλη Ακρότιτλο. Περισσότερα σαν κι αυτό εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη