Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Τρύφων Καρατζάς

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου 1935 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1958, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, υπηρέτησε ως εκφωνητής στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων και αργότερα προσελήφθη στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση για 14 χρόνια. Πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 2019.
Η θεατρική του πορεία αριθμεί τουλάχιστον 60 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας. Η φωτογραφία (του σημαντικού φωτογράφου του θεάτρου και όχι μόνο Elite) είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Αθάνατη πολυαγαπημένη» (του Γιώργου Ρούσσου, θέατρο Όρβο, 1965-1966).
Ξεκίνησε από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την καθοδήγηση του Δημήτρη Ροντήρη, συνέχισε με το Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, συνεργάστηκε για δέκα χρόνια με τον Κώστα Μουσούρη και στη συνέχεια η φυσιογνωμία του και η ποικιλία του ταλέντου του τον βοήθησαν αν εμφανίζεται σε δραματικά κυρίως έργα, με τελευταία του εμφάνιση στο έργο 12 Ένορκοι (θέατρο Αλκμήνη, 2018). Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Μαντώ Μαυρογένους» (του Γιώργου Ρούσσου, θέατρο Ακροπόλ, 1959-1960).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 8 ταινίες, με πρώτη τις «Ερωτικές ιστορίες» (1959) όπου μάλιστα δεν αναγράφεται στους τίτλους αρχής! Τριάντα χρόνια μετά την τελευταία του συμμετοχή («Σκιές στην άμμο», 1970) επανεμφανίστηκε στο «Κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο» (2001) και το 2013 στη «Μαντζουράνα».
Τον βρήκα όμως και σε μία βιντεοταινία, τη «Βία και γοητεία» (1989).
Σε αντίθεση με τον κινηματογράφο, οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση ήταν πάμπολλες. «Ο σπαγγοραμμένος» (ΕΙΡΤ, άνοιξη 1971), «Βασίλισσα Αμαλία» (ΕΙΡΤ, 1975-1976), «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» (ΕΡΤ2, άνοιξη 1987), «Χάι ροκ» (MEGA, 1992-1994), «Λαβ σόρρυ» (MEGA, 1994-1995), «Στο φως του φεγγαριού» (MEGA, 2004-2005) και πάρα πολλές άλλες, με τελευταία την «Ονειροπαγίδα» (ΑΝΤ1, 2010-2011) ως πρωταγωνιστής και την «Διά ταύτα» (ALPHA, άνοιξη 2014) ως γκεστ συμμετοχή. Επίσης εμφανίστηκε σε πολλές παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας», κυρίως την περίοδο 1976-1983 αλλά και αργότερα. Το 1980 διαφήμισε στην τηλεόραση τις ασφάλειες Interamerican. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα από το περιοδικό Ντομινό (25/5/1978).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η  η φωτογραφία είναι από το ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο που βρήκα για τον ηθοποιό στο Τέχνες Plus. Αυτό το άρθρο με βοήθησε να γράψω και για τη θεατρική καριέρα του ηθοποιού.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Το εξώφυλλο της βιντεοκασέτας το βρήκα στο Διαδίκτυο.
Οι φωτογραφίες των θεατρικών προγραμμάτων και το δημοσίευμα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και από τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη