Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Μια νύχτα ακόμη

Ο Κώστας Κρομμύδας παρουσίασε στο αναγνωστικό κοινό ακόμα ένα μυθιστόρημα, το έβδομο κατά σειρά, με τίτλο «Μια νύχτα ακόμη». Όπως και όλα τα προηγούμενα, έτσι και το «Μια νύχτα ακόμη» είναι ένα βιβλίο με θεματολογία, τρόπο γραφής και ύφος που πρώτη φορά συναντάμε σε βιβλίο του συγγραφέα.

Πρωταγωνίστρια και αφηγήτρια της ιστορίας είναι η Ισμήνη. Μία νέα και ιδιαίτερα πολυάσχολη δικηγόρος, την οποία γνωρίζουμε καθώς ετοιμάζεται να ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου με τον αγαπημένο της. Μία έντονη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του μυστηρίου θα την οδηγήσει στο νοσοκομείο, όπου δύο μέρες αργότερα πληροφορείται ότι πάσχει από μία δύσκολη μορφή καρκίνου και της απομένουν μόλις λίγοι μήνες ζωής.
Ο κόσμος της Ισμήνης γκρεμίζεται. Τόσο εκείνη όσο και οι πιο δικοί της άνθρωποι κάθονται συντετριμμένοι ενώπιον των γεγονότων που δείχνουν να τρέχουν, όντας αδύναμοι να τα αντιμετωπίσουν. Από τη μία προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι της συμβαίνει, κι από την άλλη να πάρει τη σημαντικότερη έως τώρα απόφαση της ζωής της. Καλείται να αποφασίσει πώς θέλει να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της.
Κόντρα σε όλους και σε όλα, η Ισμήνη αποφασίζει να φύγει. Αποφεύγει τις χρονοβόρες και οδυνηρές θεραπείες που, στην καλύτερη, θα παρατείνουν κατά λίγους μήνες τη ζωή της και ξεκινά ένα ταξίδι δίχως γυρισμό με σκοπό να γνωρίσει και να δει όσα μέρη ονειρευόταν. Με τα λίγα απαραίτητα στις αποσκευές της και περισσή διάθεση να ζήσει, ξεκινάει μόνη ένα ταξίδι χωρίς προγράμματα και χρονοδιαγράμματα. Πλέον μόνος οδηγός της είναι η επιθυμία της να δει, να γνωρίσει και να ζήσει. Μέρη, ανθρώπους, κουλτούρες, όσα περισσότερα προλαβαίνει. Και μέσα από αυτό το ταξίδι θα καταφέρει να δώσει νόημα και αξία στη ζωή της με τρόπο που κανείς δεν θα τολμούσε να φανταστεί ή να ελπίσει.

Το νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα είναι ένα βιβλίο γεμάτο εσωτερική αναζήτηση, αλλαγή κοσμοθεωρίας, γεμάτο σκέψεις και μηνύματα για τον αναγνώστη. Μέσα από την ανάγνωση του βλέπουμε τον σημερινό τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις, που ουσιαστικά μας στερεί την ίδια τη ζωή. Βλέπουμε πως όσα νομίζουμε ότι έχουμε χτίσει ή ότι έχουν αξία μπορούν να γκρεμιστούν σε μία μόνο στιγμή αφήνοντας μας στο μηδέν. Βλέπουμε όμως και πόσο σημαντική είναι η δύναμη και η θέληση για ζωή που, την κρίσιμη στιγμή, μπορεί να αλλάξει ριζικά τα μέχρι τότε δεδομένα και να θέσει νέες βάσεις για μια συνέχεια που, ακόμα κι αν είναι σύντομη, αξίζει να την ζήσεις.
Όπως και σε όλα τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, δεν θα μπορούσε να λείπει το στοιχείο του έρωτα. Ενός έρωτα πραγματικού, ειλικρινούς, άδολου. Του έρωτα που είναι κινητήριος δύναμη, που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Μέσα από αυτόν τον έρωτα η Ισμήνη θα γεμίσει εμπειρίες, συναισθήματα πρωτόγνωρα, θα δει τη ζωή κάτω από μία τελείως διαφορετική σκοπιά. Αυτός ο έρωτας θα την αναζωογονήσει, θα της δημιουργήσει όμως και τα μεγάλα διλήμματα που καλείται να αντιμετωπίσει.
Αν και το τέλος φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο, εντούτοις ολοκληρώνοντας το βιβλίο δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις. Σίγουρα θα δακρύσεις κιόλας, αλλά αυτά τα δάκρυα θα είναι γεμάτα ελπίδα, γεμάτα λύτρωση. Γιατί το γνωστό ρητό «και η ζωή συνεχίζεται» έρχεται να αποτελέσει την πιο ελπιδοφόρα κατακλείδα κι όχι να σε αναγκάσει να δεχτείς το μοιραίο και το τέλος.

Η ροή του κειμένου είναι γρήγορη. Διαβάζεται εύκολα, χωρίς να σε κουράζει. Στο σύνολο του το βιβλίο έχει την κατάλληλη έκταση για να πει όλα όσα θέλει ο συγγραφέας, χωρίς να πλατειάσει ή να σε κάνει να αισθανθείς ότι κάτι λείπει. Ολόκληρο το βιβλίο είναι γεμάτο έντονα χρώματα, μεθυστικά αρώματα και μοναδικά ταξίδια σε γεύσεις και τοπία. Όλοι οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται είναι ανθρώπινοι, με τα πάθη και τα λάθη τους. Υπάρχουν όμως ανάμεσα τους κι εκείνοι, όπως είναι η Ισμήνη, που θα σε κάνουν να τους θαυμάσεις και θα τους δώσεις μία λίγο πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου.

Το να μπορεί ένας άνθρωπος να αγγίζει τις ψυχές των άλλων, να δημιουργεί συναισθήματα βαθιά, να σε κάνει κομμάτι της ιστορίας του και να σε διδάσκει μέσα από αυτή είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο. Κι ο Κώστας Κρομμύδας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι αυτό το ταλέντο το έχει και το ξετυλίγει, εξελίσσοντας το παράλληλα, σε κάθε νέο βιβλίο που προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό. Το «Μια νύχτα ακόμη» είναι σίγουρα ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και που έχει να προσφέρει παραπάνω από απλή ψυχαγωγία. Προσφέρει αυτογνωσία και μια νέα οπτική ζωής, μια νέα κοσμοθεωρία.

Θα μπορούσα ίσως να γράψω πολλά ακόμα για αυτό το βιβλίο, αλλά εδώ νιώθω πως ήρθε η ώρα να κλείσω αυτήν την παρουσίαση. Άλλωστε, το ίδιο το έργο έχει να πει και να δώσει πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσα εγώ να περιγράψω δίχως να προδώσω την πλοκή του. Είμαι σίγουρη ότι θα αγαπηθεί όπως τα προηγούμενα, ίσως και λιγάκι παραπάνω. Κι εύχομαι ολόψυχα στον εξαιρετικό, προσιτό, φιλικό και αγαπημένο πια Κώστα Κρομμύδα μία καλή πορεία για το «Μια νύχτα ακόμη» και πολλά ακόμα ποιοτικά βιβλία που να φέρουν την υπογραφή του.
Περισσότερα της Αλεξίας Λαμπρουπούλου
Το μυθιστόρημα, Μια νύχτα ακόμη, του Κώστα Κρομμύδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στο οπισθόφυλλο λέει:
Υπάρχουν ταξίδια που ξεκινούν με μια βαλίτσα στο χέρι. Άλλα, έπειτα από έναν χωρισμό. Κάποια, όταν μια δουλειά σε αναγκάζει να φύγεις χωρίς να αφήσεις τίποτα πίσω σου… 
Υπάρχουν ορισμένα που έμειναν χαραγμένα στην ψυχή μας επειδή μας πόνεσαν, επειδή μας ανάγκασαν να πληγώσουμε κι εμείς ανθρώπους που πιθανόν να αγαπούσαμε.
Αλλά υπάρχουν κι εκείνα που τα διαφεντεύει ένας παράφορος έρωτας, που μας κάνουν να ξεχνάμε πώς είναι να ζούμε αλλά και να νιώθουμε τον πόνο όταν αυτός είναι χωρίς ανταπόκριση…
Πολύ αργά θα καταλάβεις ότι τα καλύτερα ταξίδια είναι αυτά που δεν έκανες ποτέ. Που δεν τα τόλμησες, που δεν τα γεύτηκες.
Το δικό μου ξεκίνησε τη μέρα που μου ανακοίνωσαν ότι μου είχαν απομείνει μερικοί μήνες ζωής. Και ήταν το πιο όμορφο που έχω κάνει…

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη