Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Για ένα παιδί

Ο Γιώργος Γιαντάς, ήδη γνωστός και αγαπητός συγγραφέας τίτλων όπως Mindland, Ο θίασος της Μαριάννας Μαλτέ, Αύριο και Βαβέλ, επιστρέφει στα λογοτεχνικά με ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, αυτή τη φορά, το «Για ένα παιδί».

Στην υπόθεση: διαβάζουμε τις παράλληλες ιστορίες δύο ζευγαριών -ταυτόχρονα με τις υποϊστορίες άλλων ζευγαριών ή μη. Άνθρωποι που χαίρονται, στενοχωριούνται, διεκδικούν, μοιράζονται, μένουν πιστοί ή απιστούν... Ζωές καθημερινού ρεαλισμού, οικείες σε όλους μας, είτε επειδή τις βιώνουμε/βιώσαμε είτε επειδή τις εντοπίζουμε έτσι κι αλλιώς τριγύρω μας.

Το κέντρο βάρους των ιστορήσεων είναι διπλό: από τη μια το θέμα της υπογονιμότητας και από την άλλη της συζυγικής απιστίας. Κατά το πρώτο σκέλος παρακολουθούμε το πρόβλημα ενώ διακρίνουμε την αντίθεση ανάμεσα στα ζευγάρια που ένα παιδί ως νέο μέλος της οικογένειας είναι κάτι απλό και δεδομένο ενώ για άλλους αποτελεί ολόκληρο αγώνα και κατά το δεύτερο κομμάτι βλέπουμε σε αντιπαραβολή τις αποχρώσεις πίστης-απιστίας, για μία φορά ή κατ' εξακολούθηση. Θίγονται κι αναδεικνύονται θέματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια που έχουν και μεγαλώνουν παιδιά αλλά και τα προβλήματα εκείνων που θέλουν να αποκτήσουν, και μάλιστα σε πολυεπίπεδη ματιά αφού γνωρίζουμε και άτεκνους και ζευγάρια με παιδιά αλλά και εγκυμονούντα.

Οι τίτλοι των κεφαλαίων είναι γραμμένοι με μια χειρόγραφης υφής γραμματοσειρά, το ίδιο και τα αρχιγράμματα αυτών· επιλογή που συνδράμει αισθητικά και εκπέμπει μια ηθελημένη παιδικότητα. Μεταφορές όπως φωνακλάδικα κοτσιδάκια προσφέρουν επίσης στο ίδιο χρώμα και η όμορφη αφηγηματικότητα του συγγραφέα εξυπηρετεί άψογα την εμπειρία.

Θεωρώ σίγουρο ότι πολλοί αναγνώστες θα βιαστούν να το χαρακτηρίσουν υποτονικό ή προβλέψιμο· χαρακτηρισμοί που θα αποδειχτούν λάθος αν διαβάσει κανείς όλο το βιβλίο. Ο Γιώργος Γιαντάς ανταποκρίνεται επάξια στο κοινωνικό χαρακτήρα της μυθιστορίας του, «προβλέπει» την απλότητα των αστών με ό,τι φέρνει η καθημερινότητά τους: δουλειά, άγχη, προβληματισμοί και στον αντίποδα οι επιθυμίες και οι πειρασμοί τους. Σκιαγραφεί λεπτομερώς την αγωνία των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ως προς το ψυχολογικό μέρος (άγχος, αμηχανία, νεύρα, ντροπή...) και ως προς το πρακτικό (έξοδα, τρέξιμο...) όπως επίσης και την επιβαρυμένη καθημερινότητα εκείνων που μεγαλώνουν παιδιά (πήξιμο, υποχρεώσεις, τρέξιμο, φροντίδα, άγχη...) και όλα αυτά με ρεαλιστική απεικόνιση, χωρίς υπερβολές, υπερευαισθησίες και δράματα χάριν φιλαναγνωστικής συγκίνησης, χωρίς λογοτεχνισμούς χάριν συναισθηματικής φόρτισης, μένοντας απλός, ανθρώπινος και γήινος· όπως πρέπει να «στέκεται» κανείς μπροστά στην πραγματικότητα, γιατί έτσι αντιμετωπίζονται όλες οι συνθήκες εδώ. Επιπλέον, περνά τα μήνυματά του άμεσα κι ευανάγνωστα ενώ μαθαίνεις και πράγματα ιατρικής φύσης.

Διάφορες φιλοσοφημένες φράσεις τραβούν την προσοχή και χρωματίζουν το σύνολο, όπως όταν γράφει ότι κάθε ζωή τραβά το δρόμο της, όπως και μετά από ένα θάνατο, έτσι και μετά την ηδονή. Με κέρδισε πολύ με την πρόταση: Η παλικαριά ενός άντρα έγκειται στο να μπορεί να κάνει μία, μονάχα μία, γυναίκα ευτυχισμένη, εκεί λίγο πριν το τέλος ενώ γενικότερα στο δεύτερο μισό του βιβλίου και όσο προχωράς προς «την αυλαία», οι εξελίξεις είναι όλο και πιο ενδιαφέρουσες.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα ψυχογράφημα αστικών προσώπων με τους οποίους μπορείς να ταυτιστείς, μέσα από εικόνες της καθημερινότητάς τους και διαλόγους με το περιβάλλον τους: οικογένεια, φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι, κ.ο.κ., μια πανέμορφη ιστόρηση που ολοκληρώνεται αρκετά συγκινητικά κι εφόσον σου έχει δείξει το μόνο σταθερό δεδομένο -τελικά- που είναι η ευτυχία (και η αναζήτηση αυτής), έχουν κλείσει όλες οι επιμέρους ιστορίες και σε έχει προβληματίσει ή σε έχει οδηγήσει να πάρεις θέση για τις επιλογές των χαρακτήρων. Κι αν ισχύει ότι οι υποχρεώσεις είναι οι «χαρτόκουτες» της καθημερινότητας εξίσου ισχύει και ότι η αγάπη γεννιέται μέσα από το βάρος της δυσκολίας.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα του Γιώργου Γιαντά, Για ένα παιδί, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
Ευχαριστώ τον συγγραφέα για τη διάθεση του βιβλίου.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη