Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ * Όταν το «σαν» μπήκε στη ζωή μας * Της αλός νεύμα * Τα κύματα * Αγάπη μου, έχασα το παιδί μας! * Αγάπησέ με αν τολμάς * Καβαλάρης θάνατος * Αιχμάλωτοι * Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει θάνατος * Ίχνος στον καθρέφτη * Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα * Αδαμάντινα τείχη: Φιανκέτο * Ματωμένος Δούναβης ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Φως όπως μανταρίνι * Κατάβασις * Θαλασσινό μονόπρακτο στο Αιγαίο ** Διάφορα άλλα: Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού * Χορός στα ποτήρια * Ιβ & Βη * Η αγάπη είναι η απάντηση ** Διηγήματα: Συνέβη στη Θεσσαλονίκη ** Παιδικά: Ο τυφώνας: Μια ιστορία για τη δυσλεξία * Τα βάσανα του Τεό και της Λέας

Ο Γιώργος Γιαντάς για το Mindland

Μετά την ευγενική του προσφορά, όταν προσέφερε το βιβλίο του "Mindland" στους φίλους και αναγνώστες της σελίδας λίγες μέρες πριν, μου αφιέρωσε μερικές στιγμές του χρόνου του απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις.
Ο Γιώργος Γιαντάς είναι ένας ήσυχος και ήρεμος άνθρωπος-συγγραφέας που, χωρίς να φαίνεται ή να μιλάει πολύ, εκφράζεται μέσα από τα βιβλία του και αφήνει αυτά να πουν τα περισσότερα για εκείνον.
Η Mindland είναι ένας "τόπος" χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή. Πόσο μακριά είναι αυτός ο εικονικός κόσμος από τη σύγχρονη πραγματικότητα και την επίδραση των κοινωνικών δικτύων στις ζωές μας;

Γ.Γ.: Η Μindland είναι μακριά από την πραγματικότητα κι ας ελπίσουμε πως η απόσταση αυτή θα διατηρηθεί. Ωστόσο, δε μπορούμε να μην επισημάνουμε το πόσο έχει διαφοροποιηθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων σε σχέση με το παρελθόν. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς, αναλώνουμε αρκετό από το χρόνο μας στο "πλασματικό" περιβάλλον του διαδικτύου, πράγμα που αποτελεί μια κοινά αποδεκτή αλήθεια.
Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς την αληθινή φιλία, χωρίς άγγιγμα, χωρίς πραγματική επαφή;

Γ.Γ.: Οπωσδήποτε όχι. Θεωρώ πως το να ισχυριστεί κάποιος πως συμβαδίζει η ύπαρξη του με την απουσία των παραπάνω, δεν είναι καθόλου υγιές.


Ποια η σχέση σας με τα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα με τον διαδικτυακό ηλεκτρονικό κόσμο;

Γ.Γ.: Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο συχνά για ενημέρωση, επικοινωνία και σε ορισμένες περιπτώσεις αναζητώ και τη "διαφορετική εκδοχή" μιας κραυγαλέας είδησης. Από εκεί κι έπειτα, τα κοινωνικά δίκτυα συμβάλλουν στο να βρίσκομαι "κοντά" σε φίλους από το χώρο της λογοτεχνίας και να ενημερώνομαι. Να που υπάρχουν λοιπόν και θετικά στοιχεία σε αυτό που ονομάζουμε κυβερνοχώρο.
Από που αντλείτε έμπνευση;

Γ.Γ.: Δεν είναι κάτι που πλέον μπορώ να προσδιορίσω. Ίσως από την ηρεμία. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν υπάρχει κάτι που να με απασχολεί έντονα.


Να περιμένουμε ένα νέο μυθιστόρημα από εσάς; Γράφετε κάτι αυτόν τον καιρό; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Γ.Γ.: Υπάρχει κάτι που έχω ολοκληρώσει. Όμως είναι νωρίς να πω οτιδήποτε, αφού ακόμη δεν έχουν παρέλθει ολόκληρα δύο χρόνια, κατά τα οποία κυκλοφόρησαν αντίστοιχα δύο μυθιστορήματα μου.
Όταν συναντάτε τους αναγνώστες σας, τι μοιράζεστε μαζί τους σε σχέση με τα βιβλία σας; Πόσο απαραίτητη είναι -αν είναι- αυτή η επαφή του συγγραφέα με τους αναγνώστες του;

Γ.Γ.: Πρωτίστως το κοινό ενδιαφέρον για μια ιδέα που έγινε βιβλίο και που την ώρα εκείνη, συνήθως βρίσκεται ανάμεσα μας. Από εκεί απορρέει και μια ηθική ικανοποίηση. Αν πραγματικά έχεις γράψει αυτό που αισθάνεσαι δε νομίζω πως περισσεύει κάτι να πεις. Κάθε επαφή και συνάντηση είναι και μια ουσιαστική, επιπρόσθετη επικοινωνία, απαραίτητη ιδιαίτερα αν αποτελεί το έναυσμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου.


Το προηγούμενο μυθιστόρημά σας, το "Ως την τελευταία πνοή", έλαβε πολύ καλές κριτικές και άρεσε πολύ στο σύνολο των αναγνωστών του, συμπεριλαμβανομένων άλλων συγγραφέων/λογοτεχνών. Σας επηρεάζουν οι κριτικές; Σε ποιο βαθμό; Σας προκαλούν άγχος για το "ύψος του πήχη" που θέτουν με τον τρόπο τους οι καλές κριτικές και η αγάπη του κόσμου για το έργο σας;

Γ.Γ.: Με ενδιαφέρουν οι κριτικές που έχουν "αξιόπιστη προέλευση". Εννοώ όσες προέρχονται από τη σκοπιά της ειλικρινούς αξιολόγησης προς το λογοτεχνικό περιεχόμενο και τις προσεγγίσεις του. Χαίρομαι φυσικά να διαβάζω θετικά σχόλια, όμως δε θα έλεγα πως υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο άγχος, ούτε είναι δυνατό μια ορισμένη γραφή να αρέσει σε όλους. Δεν ανησυχώ για το ''ύψος του πήχη'' γιατί πρωτίστως γράφω από την ανάγκη να εκφραστώ και όχι για βιοπορισμό.
Τα βιβλία του Γιώργου Γιαντά, "Ως την τελευταία πνοή" και "Mindland".
Όλες οι φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.
Δείτε επίσης:


Γ.Γ.: Τζένη σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και χαίρομαι που γνωριστήκαμε και από κοντά, γιατί είσαι ένας ευγενικός και αξιόλογος άνθρωπος.

Κι εγώ ευχαριστώ. Πολύ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος, Γουον-πιένγκ ΣονΚαβαλάρης θάνατος, Άρη ΠαχήΧορός στα ποτήρια, Γεωργίας ΤάτσηΤης αλός νεύμα, Κωνσταντίας Σκανδάλου-ΚορδολαίμηΤα κύματα, Βιρτζίνια ΓουλφΑγάπη μου, έχασα το παιδί μας! Θοδωρή ΠολίτηΟ τυφώνας: Μια ιστορία για τη δυσλελία, Όλγας Κέγκου
Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα, Μ. Φιλιππάτου και Η αγάπη είναι η απάντηση, Γ. ΑρβανίτηΣτην άλλη πλευρά του κρεβατιού, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΑιχμάλωτοι, Κωνσταντίνου ΣαγκριώτηΊχνος στον καθρέφτη, Ελευθερίας ΜεταξάΑγάπησέ με αν τολμάς, Ηλιάνας ΚλειτσογιάννηΙβ και Βη, Ευθύμιου ΣακκάΜατωμένος Δούναβης, Παρασκευής Καριώτου
Σκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤα βάσανα του Τεό και της Λέας, MuzoΘαλασσινό μονόπρακτο στο Αιγαίο, Πασχαλίας ΑστερινούΚατάβασις, Θεοδόση ΠαπαδημητρόπουλουΜια φορά κι έναν καιρό, Άρης από το ΑρίSTARχος, Η λύτρωση της αθεΐας: Εξορκίζοντας του μάγους και 10 παράθυρα ανοιχτά
Φως όπως μανταρίνι, Έφης ΝικολαΐδουΑδαμάντινα τείχη: Φιανκέτο, Ελένης Σίντου