Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η καθαρίστρια

Παρακολούθησα την παράσταση «Η Καθαρίστρια» του Αντώνη Τσιπιανίτη, σε ένα θέατρο που έχει μια αίσθηση από την παλιά Αθήνα, μικρό ζεστό και φιλόξενο, κάπου μέσα στην Πλάκα.

Στη σκηνή επάνω υπήρχε μια πολυθρόνα αντίκα, ένα τραπεζάκι δίπλα και λίγο πιο πέρα ένα τρόλεϊ με ποτά και ποτήρια. Μπροστά μας έρχεται η Πελαγία (Μαρίνα Γεωργοπούλου) και κάθεται στην πολυθρόνα ακουμπώντας τα πόδια της πάνω στο σκαμνάκι που έχει μπροστά της. Φοράει μια ρόμπα γαλάζια που μας κάνει ξεκάθαρο ότι είναι καθαρίστρια και βγάζοντας έναν αναστεναγμό ανακούφισης που επιτέλους θα ξεκουραστούν τα πόδια της, ξεκινά τον μονόλογό της.

Μας μιλά για τη ζωή της, για τη μητέρα της που ήταν και εκείνη καθαρίστρια και που πίστεψε ότι αυτό είναι και το δικό της μέλλον γιατί η ζωή της τα έφερε δύσκολα και έπρεπε να βοηθήσει την οικογένειά της. Εργαζόταν σε μια εταιρεία με γαλακτοκομικά προϊόντα και ερωτεύτηκε τον διευθυντή. Όμως πάντα σκέφτεται: «Ποια είμαι εγώ που θα γυρίσει ένας άντρας να με κοιτάξει;. Τι έχω που μπορεί να το προσέξει κάποιος;». Λιώνει για αυτόν τον αδιέξοδο έρωτα και η παιδική της φίλη που είναι και εκείνη καθαρίστρια την παίρνει μαζί της σε μια εκδοτική εταιρεία. Εκεί επαναστατεί. Αποφασίζει ότι αξίζει κάτι περισσότερο από αυτό που η ζωή την έχει κατατάξει και παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.
Όλα όσα της συμβαίνουν από εκεί και πέρα μας προκαλούν γέλιο και θλίψη μαζί. Πότε έτσι, πότε αλλιώς. Τα μηνύματα που μας δίνει είναι πάρα πολλά. Το βασικότερο είναι ότι η ζωή χωρίζει τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες. Στους ΝΑΙ (σε αυτούς δηλαδή που όταν θέλουν κάτι το καταφέρνουν εύκολα και η ζωή τους φέρεται γλυκά) και στους ΟΧΙ (σε αυτούς δηλαδή που όταν θέλουν κάτι, βρίσκουν συνεχώς εμπόδια και μάχονται σκληρά για να γευτούν λίγη ευτυχία). Για να καταφέρει να ζήσει μια καλύτερη ζωή ακολουθεί την φίλη της που καταστρώνει ένα σχέδιο. Για να πετύχουν την ευτυχία θα πρέπει να βρουν κάποιον με οικονομική άνεση.

Μια φράση χαρακτηριστική που μας έκανε να γελάσουμε είναι: «Όπως με τα ντολμαδάκια, έτσι και εμείς. Θα γίνουμε δυο αμπελόφυλλα και αλίμονο στον κιμά που θα βρεθεί μπροστά μας».

Η ερμηνεία της Κυρίας Γεωργοπούλου είναι καταπληκτική. Ζωντανεύει τόσο μοναδικά την Πελαγία και μας ταξιδεύει σε μια συνεχόμενη εναλλαγή συναισθημάτων. Τα λόγια της, οι εκφράσεις του προσώπου της και η φωνή της μας παρέσυραν σε αυτόν τον σαρωτικό μονόλογο. Εξαιρετική παράσταση.

Έφυγα από το θέατρο με μια γλυκόπικρη αίσθηση. Στη διαδρομή για το σπίτι είχα στο μυαλό τις αστείες ατάκες και χαμογελούσα. Λίγο πριν κοιμηθώ όμως σκεφτόμουν αυτά τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ.
Όλη η αρθρογραφία της Ιωάννας Πορτοκάλη
Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μπουρνιάς
Ερμηνεύει η Μαρίνα Γεωργοπούλου

Κάθε Τετάρτη στις 21:15 και Κυριακή στις 17:15 στο θέατρο Μπέλλος, Κέκροπος 1, Πλάκα, 2103229889

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη