Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Μαρίκα Κοτοπούλη - Το αγρίμι

Δήμητρα Παπαδήμα στην παράσταση «Μαρία Κοτοπούλη - Το αγρίμι»

Παρακολούθησα την παράσταση «Μαρίκα Κοτοπούλη - Το αγρίμι» της Δήμητρας Παπαδήμα στο θέατρο Άλφα. Το κείμενο δικό της. Η σκηνοθεσία δικής της μαζί με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου καθώς και οι ερμηνείες.
Η Κα Παπαδήμα προσπάθησε και τα κατάφερε νομίζω πολύ καλά να προσεγγίσει τον άνθρωπο Μαρίκα Κοτοπούλη γράφοντας για αυτήν βασιζόμενη σε στοιχεία γνωστά και άγνωστα από τη ζωή της.

Επάνω στη σκηνή υπήρχε στημένο ένα καμαρίνι. Εμφανίστηκε μπροστά μας η Μαρίκα Κοτοπούλη (Δήμητρα Παπαδήμα) και ξεκίνησε τον μονόλογό της. Αγριεμένη, ατίθαση. Μας είπε ότι γεννήθηκε από γονείς ηθοποιούς, σε μια περιοδεία, σχεδόν πάνω στη σκηνή καθώς τη μητέρα της την έπιασαν οι πόνοι την στιγμή που ερμήνευε πάνω στην σκηνή. Ο πρώτος της ρόλος ήταν σε ηλικία πέντε ετών και έκτοτε εμφανιζόταν στο πλευρό των γονιών της σε διάφορα έργα. Το ρεπερτόριο που υπηρέτησε ήταν το κλασικό όμως έπαιξε και τραγωδίες.

Κοιτούσε πολύ υπεροπτικά. Ερμήνευε στην καθομιλουμένη κάτι που ήταν μεγάλο σκάνδαλο για εκείνη την εποχή που στο θέατρο αυστηρά τηρούσαν την καθαρεύουσα. Όλες οι γυναίκες την σχολίαζαν για την εμφάνισή της (δεν ήταν ιδιαίτερα όμορφη) και για την αθυροστομία της. Όπως την σχολίαζαν οι γυναίκες που πήγαιναν να δουν παράστασή της, έτσι τις σχολίαζε και εκείνη. «Ποιες νομίζετε ότι είστε; Μίζερη η ζωή που κάνετε. Κλεισμένες στα χρυσά κλουβιά που φτιάξατε. Ζηλεύετε εμένα που είμαι ελεύθερη.»

Δήμητρα Παπαδήμα στην παράσταση «Μαρία Κοτοπούλη - Το αγρίμι»

Η Κα Παπαδήμα πιο πολύ στηρίχτηκε στην ερωτική ζωή της Κοτοπούλη που υπήρξε θυελλώδης. Γνωρίζουμε ήδη από τη βιογραφία ότι υπήρξαν φήμες ότι είχε ερωτικές σχέσεις και με άνδρες αλλά και με γυναίκες ηθοποιούς, όμως η Κα Παπαδήμα δεν άφησε ούτε έναν υπαινιγμό για αυτό το θέμα. Μόνο ότι γενικά η ερωτική ζωή της ήταν πλούσια. Επίσης υπήρξαν και έντονες φήμες ότι έκανε χρήση ουσιών, κάτι που μας το παρουσίασε και πάνω στη σκηνή. Ο μεγαλύτερος έρωτας ήταν με τον Ίωνα Δραγούμη που εκείνη την εποχή ήταν και το πιο μεγάλο σκάνδαλο.

Η Κα Παπαδήμα λοιπόν «κατάπιε» αν μπορώ να το πω έτσι, αυτή την άγρια προσωπικότητα και έγινε ένα με εκείνη. Την έφερε μπροστά μας. Οι κινήσεις του σώματός της, οι εκφράσεις του προσώπου της, τα λόγια, τα δάκρυα και ο οδυρμός που την έκανε να σωριάζεται στο πάτωμα αρκετές φορές μας συγκλόνισε. Όταν τελείωσε η παράσταση και στάθηκε μπροστά μας, το θέατρο σείστηκε από το χειροκρότημα. Εκείνη ήταν τόσο παραδομένη στο ρόλο που παραπατούσε από την εξάντληση της ερμηνείας. Ο Κος Μποσταντζόγλου ανέβηκε στη σκηνή, την αγκάλιασε τρυφερά και της έδωσε ένα ζεστό φιλί. Σαν να της έδινε μια ακόμα ανάσα για να σταθεί όρθια. Ήταν υπέροχοι.

Είναι μια παράσταση συγκλονιστική. Δεν θέλω να σας πω περισσότερα. Να πάτε να τη δείτε και πραγματικά θα γνωρίσετε την Μαρίκα Κοτοπούλη. Εκείνη την αντισυμβατική, άγρια, δυναμική αλλά και τόσο ευαίσθητη και επιρρεπής σε άσχημες διαδρομές.



Συντελούν
Κείμενο: Δήμητρα Παπαδήμα
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδήμα, Γιάννης Μποσταντζόγλου 
Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου 
Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος
Μουσική Επένδυση: Χρήστος Στεργίου
Φωτό - Τρέιλερ: Κώστας Κιμούλης 
Ερμηνεία: Δήμητρα Παπαδήμα
Μαζί της ο Γιάννης Μποσταντζόγλου 
Δ/νση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Παπαδήμα
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ.ΘΕΑΤΡΟ Ε.Ε

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη