Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Το αρχοντικό στη Λιθιά

Το τελευταίο βιβλίο της κυρίας Βεζύρογλου, που φέρει τον τίτλο «Το αρχοντικό στη Λιθιά», αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Ένα μυθιστόρημα δομημένο σε δύο άξονες παράλληλα που εναλλάσσονται και περιπλέκονται, αλλού θυμίζει βιβλίο εποχής κι αλλού σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου. Ας δούμε όμως πρώτα λίγα πράγματα για την πλοκή του βιβλίου.

Η Αγγελική είναι μια νέα φιλόλογος της Αγγλικής γλώσσας, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στη φροντίδα της πάσχουσας από άνοια μητέρας της. Σε μια αναλαμπή συνείδησης η μητέρα της τής αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός αδερφού από προηγούμενο γάμο, γεγονός που αγνοούσε εντελώς, και της ζητάει να τον βρει. Η Αγγελική πείθεται για την αλήθεια των λόγων της μητέρας της και, όσο και αν η μεγαλύτερη αδερφή της διαφωνεί, εκείνη με αφορμή μια θέση εργασίας, εγκαθίσταται στο χωριό καταγωγής της μητέρας της με σκοπό την ανακάλυψη του χαμένου αδερφού.
Εκεί, στη Λιθιά, θα γνωρίσει ξανά τον έρωτα στο πρόσωπο του εργοδότη της, του Άρη. Μια σύντομη και παθιασμένη σχέση θα την αποπροσανατολίσει για ένα μικρό διάστημα από τον σκοπό της. Όταν όμως οι ανασφάλειες και τα φαντάσματα του παρελθόντος κλονίσουν την σχέση τους, θα έρθουν κι οι αποκαλύψεις για την προηγούμενη ζωή της μητέρας της να δυσκολέψουν και να περιπλέξουν περισσότερο τις καταστάσεις.
Παράλληλα με την ιστορία αγάπης της Αγγελικής και του Άρη, στην επαρχιακή πόλη όπου ζει η Αγγελική συμβαίνουν παράξενοι φόνοι απλών και καθημερινών ανθρώπων, που μοιάζουν εντελώς ασύνδετοι μεταξύ τους. Οι αστυνομικές αρχές ανακαλύπτουν σιγά σιγά τους δράστες, αλλά ακόμη και τότε ένα μεγάλο πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα κίνητρα αυτών των πράξεων. Μια ολόκληρη πόλη είναι αναστατωμένη, οι τοπικές εφημερίδες κατηγορούν τις αρχές για ανικανότητα κι ο Σωτήρης, ο υπεύθυνος αστυνομικός και σύζυγος της αδερφής της Αγγελικής, καταβάλει κάθε προσπάθεια να βρει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε αυτές τις ιστορίες και να προλάβει ένα επόμενο πιθανό θύμα. Κάπου εκεί εμπλέκεται στην ιστορία το στοιχείο του μεταφυσικού, που έρχεται να περιπλέξει περισσότερο τα γεγονότα και να συνδέσει τους δύο άξονες της πλοκής του μυθιστορήματος.

Όσο διαβάζεις το κομμάτι εκείνο του βιβλίου που αφορά το ειδύλλιο και τη σχέση που σταδιακά αναπτύσσεται ανάμεσα στην Αγγελική και τον Άρη, η εμπειρία της ανάγνωσης του είναι ανάλογη εκείνης που σου προσφέρουν κλασικά έργα της ρομαντικής λογοτεχνίας εποχής. Ήταν το κομμάτι της ανάγνωσης που μου άρεσε περισσότερο και που μπορούσε να με συνεπάρει ολοκληρωτικά.
Στα αποσπάσματα του βιβλίου που αφορούν το αστυνομικό κομμάτι της ιστορίας, αρχικά μπορώ να πω ότι μου άρεσαν. Είχαν όλη την αγωνία και το μυστήριο που ακολουθούν ένα έγκλημα στην προσπάθεια εξιχνίασης του. Το στοιχείο του μεταφυσικού, αν και ομολογουμένως αρκετά πρωτότυπο, ήταν εκείνο που από κάποια στιγμή και μετά έχασε κάθε αληθοφάνεια στην περιγραφή του και που τελικά, αν και για τον αναγνώστη δίνονται οι απαντήσεις όσον αφορά στην πλοκή και τους χαρακτήρες αφήνει κενά και ερωτηματικά.
Πέρα όμως από αυτήν την, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, αδυναμία στην πλοκή, μιλάμε για ένα πολύ καλό βιβλίο. Με γρήγορη ροή στην ιστορία, καθόλου κουραστικό, γεμάτο πλούσιες περιγραφές, ήχους, εικόνες, μυρωδιές και χρώματα. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι απόλυτα κατανοητή, κατάλληλη και εναρμονισμένη με τα όσα επιθυμεί να περιγράψει. Η επιμέλεια του κειμένου είναι εξαιρετική και το εξώφυλλο επάξιο της ποιότητας που μας έχει συνηθίσει ο εκδοτικός. Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι ήταν ένα πολύ καλό βιβλίο. Ευχαριστήθηκα την ανάγνωση του ειλικρινά και το προτείνω.

Κλείνοντας την παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Βεζύρογλου, της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το πόνημα της και μια καλή και ανερχόμενη πορεία στο χώρο της συγγραφής.
Περισσότερα της Αλεξίας Λαμπρουπούλου
Το μυθιστόρημα της Ελένης Βεζύρογλου, Το αρχοντικό στη Λιθιά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη