Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Διαγωνισμοί καλοκαιριού

Προκήρυξη Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού για το 2020, από την Ε.Λ.Σ.Η. (Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου) που μετά την επιτυχημένη πορεία των δεκατριών προηγούμενων ποιητικών διαγωνισμών, προκηρύσσει τον 14ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, με θέμα τη ρύση του Ρήγα Φεραίου: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».
OΡΟΙ: Τα ποιήματα που θα υποβληθούν να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και οι διαγωνιζόμενοι/-ες να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν: Έλληνες, Έλληνες ομογενείς και Έλληνες κάτοικοι αλλοδαπής. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έχουν βραβευθεί και δεν παρήλθε μία τριετία μετά τη βράβευσή τους. Οι συμμετέχοντες/-ουσες καλούνται να υποβάλουν στο διαγωνισμό ένα (1) ποίημα, του οποίου η έκταση δεν θα ξεπερνά τους 30 στίχους. Το διαγωνιζόμενο ποίημα δεν θα πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευτεί, ή να έχει βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό. Το ποίημα θα πρέπει να αποσταλεί  μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020, σε τρία δακτυλογραφημένα αντίγραφα, στα οποία θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου. Τα αντίγραφα θα αποσταλούν μέσα σε φάκελο, στου οποίου, στη θέση του αποστολέα θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο. Εντός του μεγάλου φακέλου και σε μικρότερο φάκελο σφραγισμένο (στον οποίο θα αναγράφεται εξωτερικά μόνο το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου), θα περιέχονται δακτυλογραφημένα τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ψευδώνυμο, τίτλος ποιήματος, όνομα, επώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, καθώς και e-mail)
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Η επιλογή των ποιημάτων θα γίνει από τριμελή επιτροπή που θα ορίσει το ΔΣ της ΕΛΣΗ και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2020. Θα απονεμηθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι. Η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων θα πραγματοποιηθεί στο Νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας, στα Ιωάννινα, το τελευταίο Σάββατο του μηνός Αυγούστου, στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της ΕΛΣΗ: «Λυρική Παμβώτις». Η ταχυδρομική διεύθυνση στην οποία θα αποσταλεί ο φάκελος είναι:  Υπόψιν κ. Σπύρου  Εργολάβου Ι. Γούναρη 7, ΤΚ 45444. Ιωάννινα (με την ένδειξη: Για τον Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό του 2020, της ΕΛΣΗ)


1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πεζογραφίας «Παύλος Αυθίνος»
Το Εργαστήρι Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Εικαστικών Πόρτο Ράφτη προκηρύσσει τον 1ο  Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στηρίζοντας τον θαυμαστό κόσμο της συγγραφής και προτρέποντας τα παιδιά να εκμεταλλευτούν δημιουργικά τον χρόνο τους και να μας ταξιδέψουν στον κόσμο των λέξεων και της φαντασίας. Θέμα διαγωνισμού: Ελληνική και Παγκόσμια Μυθολογία. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να γράψουν τα παιδιά το δικό τους διήγημα φαντασίας εμπνευσμένο από ήρωες ελληνικής, αλλά και παγκόσμιας μυθολογίας με λογοτεχνικό ύφος. Να πλέξουν μία ιστορία βασισμένη σε κάποιον ήρωα όπως τον Ηρακλή, τον Θησέα, τον Οδυσσέα, αλλά και νύμφες, γίγαντες, δράκους, πνεύματα κ.ά. και να μας ταξιδέψουν στις περιπέτειές τους, εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων!
Κατηγορίες Διαγωνισμού: 1) Παραμύθι για παιδιά Δημοτικού. 2) Διήγημα Φαντασίας για παιδιά Γυμνασίου. 3) Διήγημα Φαντασίας για παιδιά Λυκείου. 
Υποβολή συμμετοχής-Όροι διαγωνισμού: Τα έργα που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα από παιδιά μέχρι 18 ετών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα που γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Τα παιδιά που φοιτούν στο Εργαστήρι Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Εικαστικών δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Το κάθε έργο θα πρέπει να είναι δημιούργημα ενός και μόνο συγγραφέα. Τα παραμύθια θα πρέπει έχουν έκταση μέχρι 800 λέξεις. Τα διηγήματα φαντασίας θα πρέπει να έχουν έκταση μέχρι 1500 λέξεις. Τα έργα που θα υποβληθούν πρέπει να είναι αδημοσίευτα. Η βράβευση σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό νοείται ως δημοσίευση. Ο διαγωνισμός άνοιξε και θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιουνίου. Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής τα διηγήματα δε θα γίνονται δεκτά. Τα διηγήματα θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση logotexnia.theatro@gmail.com με τίτλο email: Για τον 1ο  διαγωνισμό Πεζογραφίας. Στο σώμα του email θα αποστέλλονται τα κείμενα δακτυλογραφημένα σε αρχείο word με τίτλο διηγήματος, ψευδώνυμο μίας λέξεως και κατηγορία. Επίσης θα υπάρχει και ένα δεύτερο αρχείο στο οποίο μέσα θα αναγράφονται τα στοιχεία του παιδιού που συμμετέχει (ονοματεπώνυμο, ψευδώνυμο, τίτλος διηγήματος, κατηγορία που ανήκει, τηλέφωνο επικοινωνίας, email επικοινωνίας) καθώς και ένα κείμενο από τον γονέα που θα αναγράφει ότι επιτρέπει τη συμμετοχή του παιδιού του στον διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως το τέλος Ιουλίου 2020, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και είναι οριστικά. Η μη συμμόρφωση με τα παραπάνω, συνεπάγεται αυτόματα αποκλεισμό από τη διαδικασία. Η υποβολή συμμετοχής συνεπάγεται την αποδοχή των όρων του Διαγωνισμού. Θα απονεμηθούν 3 Βραβεία, 3 Έπαινοι και 3 τιμητικές διακρίσεις σε κάθε κατηγορία, εφόσον τα γραπτά ανταποκρίνονται στο λογοτεχνικό ύφος του κάθε είδους που θα συνοδεύονται από: Α’ Βραβείο: Υποτροφία ενός έτους στο Εργαστήρι Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Εικαστικών του Πόρτο Ράφτη στο τμήμα Λογοτεχνίας (Η φοίτηση μπορεί να γίνει δια ζώσης ή εξ αποστάσεως) Β’ Βραβείο: Βιβλία παιδικής/ εφηβικής λογοτεχνίας. Γ’ Βραβείο: Βιβλία παιδικής/ εφηβικής λογοτεχνίας. Έπαινοι και Τιμητικές Διακρίσεις: Βιβλία παιδικής/ εφηβικής λογοτεχνίας. Σε όλους τους συμμετάσχοντες θα απονεμηθεί έπαινος συμμετοχής. Τα email των διαγωνιζόμενων που δε θα διακριθούν, θα διαγραφούν οριστικά σύμφωνα με τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων. Τα διακριθέντα διηγήματα θα συμπεριληφθούν σε μελλοντική έκδοση ανθολογίου των μαθητών του Εργαστηρίου Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Εικαστικών του Πόρτο Ράφτη. Ο διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στον Παύλο Αυθίνο, έναν εξαιρετικό άνθρωπο που υπήρξε στήριγμα και οδηγός για πολλούς συνανθρώπους του. Περισσότερες πληροφορίες στο email: logotexnia.theatro@gmail.com


Λογοτεχνικός διαγωνισμός διηγήματος The Weird Side Tales II
Έπειτα από τον πρώτο πολύ επιτυχημένο λογοτεχνικό διαγωνισμό, η σελίδα μας, The Weird Side Daily, είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει τον δεύτερο λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος “The Weird Side Tales II”. Η τελική συλλογή διηγημάτων που θα προκύψει, πρόκειται να κυκλοφορήσει σε έναν προσεγμένο τόμο, με την ιδιαίτερη φροντίδα των εκδόσεων Πηγή. Το θέμα του διαγωνισμού είναι διττό και μπορείτε να κινηθείτε σε όποια από τις δύο κατηγορίες εσείς επιθυμείτε, στέλνοντας ένα μόνο διήγημα. Οι κατηγορίες που έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε είναι οι εξής:
-Στο σκοτάδι… Το σκοτάδι είναι ικανό να πυροδοτήσει αρχέγονους φόβους, ακόμα και σε έναν άνθρωπο του 21ου αιώνα. Η ικανότητα του να τρυπώνει στις πιο σκοτεινές γωνιές του ασυνείδητου ξυπνώντας παιδικές ανασφάλειες και άλογες σκέψεις, αποτελεί αντικείμενο μελέτης για πολλούς επιστήμονες. Τι συμβαίνει όταν τα φώτα του δωματίου σβήνουν; Τι συμβαίνει όταν μας πιάσει η νύχτα σε ένα απόμερο σημείο; Τι συμβαίνει όταν χαθεί κάνεις μέσα στο δάσος ενώ το σκοτάδι αρχίζει να αγκαλιάζει την πλάση; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσε κανείς να κινηθεί. Σημασία έχει η αφήγηση να δομείται γύρω από εφιαλτικές καταστάσεις που μπορούν να συμβούν μέσα στο σκοτάδι…
-Το σκοτάδι μέσα μου. Υπάρχουν φορές που βρισκόμαστε εγγύτερα σε αυτό που πολλοί ονομάζουν «η σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου». Σπουδαίοι ψυχίατροι όπως ο Carl Jung, έχουν μιλήσει για τη σκοτεινή πλευρά μας που είναι δύσκολο να την ανασύρουμε στη συνείδησή μας με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονο άγχος. Θα θέλαμε να προσπαθήσετε να εστιάσετε σε αυτό το εσωτερικό σκοτάδι. Τι συμβαίνει όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με το alter ego του; Πού μπορούν να οδηγήσουν οι σκοτεινές σκέψεις; Υπάρχουν προσωπικοί δαίμονες; Αυτές είναι μόνο λίγες από τις πιθανές κατευθύνσεις που μπορεί να κινηθεί κανείς. Σε αυτή την κατηγορία είναι σημαντικό η αφήγηση να είναι πιο πολύ εσωτερική και ψυχολογική και η έμφαση να δίνεται στο σκοτάδι που υπάρχει μέσα μας.
Αυτό που ζητάμε από εσάς, είναι να ξεδιπλώσετε τη φαντασία σας και να αναπτύξετε τις ιδέες σας ελεύθερα. Η ιστορία μπορεί να λαμβάνει χώρα είτε σε σκοτεινά περιβάλλοντα όπου υπάρχει μια ελλοχεύουσα απειλή (φυσική ή υπερφυσική), είτε σε επίπεδο πιο εσωτερικό όπου ο πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με σκοτεινές σκέψεις ή τη σκοτεινή πλευρά του. Δεν υπάρχει περιορισμός σχετικά με το χρονικό και ιστορικό πλαίσιο, απλά θα πρέπει το διήγημα να έχει ως βασικό θέμα το σκοτάδι (είτε εσωτερικό, είτε εξωτερικό). Επιπλέον, το ύφος των ιστοριών θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ Φαντασίας & Τρόμου, δηλαδή να περιλαμβάνει στοιχεία που υπερβαίνουν την αισθητή πραγματικότητα. Η συλλογή θα αποτελείται από δεκαεπτά διηγήματα. Τέσσερα από αυτά θα είναι των αρχισυντακτών της σελίδας και δεκατρία των διακριθέντων συγγραφέων. Την επιτροπή αποτελούν οι εξής αξιόλογοι συγγραφείς: Μαίρη Δάογλου, Μαριλή Πάτουχα, Δημήτρης Ψωμαδέλλης. Σαν ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η σημερινή 09 Απριλίου 2020 και η λήξη του διαγωνισμού θα γίνει στις 15 Ιουνίου του 2020. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Όροι Διαγωνισμού: Η αποστολή των διηγημάτων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο: theweirdsidetales@yahoo.com. Το θέμα του email πρέπει να είναι «Για τον διαγωνισμό διηγήματος – The Weird Side Tales II». Τα διηγήματα θα πρέπει να αποσταλούν χωρίς ονοματεπώνυμο στο email μας, αλλά με ένα ψευδώνυμο και το κινητό σας τηλέφωνο στο τέλος. Στο έγγραφο θα πρέπει να εμφανίζεται μόνο το διήγημα και ο τίτλος του διηγήματος. Τα διηγήματα θα πρέπει να συνοδεύονται με ένα επιπλέον αρχείο word το οποίο θα περιλαμβάνει το βιογραφικό του διαγωνιζομένου και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, διεύθυνση, email κ.λ.π.). Τα διηγήματα θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 λέξεων και να αποσταλούν σε μορφή Word (doc, docx). Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο με ένα διήγημα, ενώ το διήγημα θα πρέπει να μην έχει εκδοθεί στο παρελθόν. Οι διαγωνιζόμενοι αναλαμβάνουν την ευθύνη σχετικά με την πατρότητα του διηγήματός τους. Οι διαγωνιζόμενοι με την αποστολή του έργου τους για συμμετοχή στον διαγωνισμό, αναγνωρίζουν το δικαίωμα της κριτικής επιτροπής να αποφασίσει ποια διηγήματα θα συμπεριληφθούν στη συλλογή και ποια θα αναρτηθούν στη σελίδα. Οι αποφάσεις της επιτροπής θα είναι οριστικές και αμετάκλητες. Οι διαγωνιζόμενοι εκχωρούν στους διοργανωτές, στην περίπτωση που επιλεγούν από την κριτική επιτροπή για τη συμμετοχή τους στη συλλογική έκδοση, το δικαίωμα για δημοσίευση του διηγήματος τους σε βιβλίο που θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες ή να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στην έκδοση με διηγήματά τους αποδέχονται πως δε θα λάβουν οικονομικό αντάλλαγμα από την πώληση της συλλογικής έκδοσης του έργου. Ωστόσο, δικαιούνται ένα ΔΩΡΕΑΝ αντίτυπο της ανθολογίας διηγημάτων. Οι νικητές θα δεχθούν τηλεφώνημα και email, αλλά θα πρέπει να απαντήσουν εντός διημέρου για να είναι έγκυρη η συμμετοχή τους. Η συμμετοχή αυτόματα σημαίνει την πλήρη αποδοχή των παραπάνω όρων, καθώς και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από την ορισθείσα κριτική επιτροπή.


2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πεζογραφίας Κέφαλος
1. Ο «2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πεζογραφίας Κέφαλος» του λογοτεχνικού περιοδικού: «Κέφαλος – Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς», χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες διαγωνιζομένων:
Α) Μαθητών μέχρι 18 ετών (υποκατηγορίες: i. Μαθητών Δημοτικού, ii. Μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου). Λογοτεχνικά Είδη Κατηγορίας: α. Διήγημα με Ελεύθερο Θέμα. β. Διήγημα με Φανταστικό Θέμα (Φανταστικό Διήγημα). γ. Ιστορία Flash Fiction (Ιστορία μικρού μήκους) με Ελεύθερο Θέμα. δ. Παραμύθι με Ελεύθερο Θέμα.
Β) Νέων από 18 έως 30 ετών. Λογοτεχνικά Είδη Κατηγορίας: α. Διήγημα με Ελεύθερο Θέμα. β. Διήγημα με Φανταστικό Θέμα (Λογοτεχνία του Φανταστικού). γ. Διήγημα με Αστυνομικό Θέμα (Αστυνομικό Διήγημα). δ. Ιστορία Flash Fiction (Ιστορία μικρού μήκους) με Ελεύθερο Θέμα. ε. Παραμύθι με Ελεύθερο Θέμα. στ. Δοκίμιο με Ελεύθερο Θέμα. ζ. Νουβέλα. η. Μυθιστόρημα. θ. Θεατρικό έργο: i. μονόπρακτο, ii. πολύπρακτο iii. μονόλογος. ι. Οδοιπορικό.
Γ) Ενηλίκων από 31 ετών και άνω. Λογοτεχνικά Είδη Κατηγορίας: α. Διήγημα με Ελεύθερο Θέμα. β. Διήγημα με Φανταστικό Θέμα (Λογοτεχνία του Φανταστικού). γ. Διήγημα με Αστυνομικό Θέμα (Αστυνομικό Διήγημα). δ. Ιστορία Flash Fiction (Ιστορία μικρού μήκους) με Ελεύθερο Θέμα. ε. Παραμύθι με Ελεύθερο Θέμα. στ. Δοκίμιο με Ελεύθερο Θέμα. ζ. Νουβέλα. η. Μυθιστόρημα. θ. Θεατρικό έργο: i. μονόπρακτο, ii. πολύπρακτο iii. μονόλογος. ι. Οδοιπορικό.
Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος σε όσα θέλουν ή και σε όλα τα λογοτεχνικά είδητης κατηγορίας που ανήκουν (το ίδιο ισχύει και για τις υποκατηγορίες του θεατρικού έργου, μπορούν να διαγωνιστούν σε όσες θέλουν), όμως, με μόνο ένα έργο σε καθ’ ένα είδος από αυτά. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό τα έργα τους θα πρέπει να είναι αδημοσίευτα και να έχουν τις εξής προδιαγραφές-κανόνες: α. Στην κατηγορία Διήγημα με Ελεύθερο Θέμα, το διήγημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 3.500 λέξεις. β. Στην κατηγορία Διήγημα με Φανταστικό Θέμα (Λογοτεχνία του Φανταστικού), το διήγημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 3.500 λέξεις. γ. Στην κατηγορία Διήγημα με Αστυνομικό Θέμα (Αστυνομικό Διήγημα), το διήγημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2.500 λέξεις. δ. Στην κατηγορία Ιστορία Flash Fiction (Ιστορία μικρού μήκους) με Ελεύθερο Θέμα, η ιστορία δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 300 λέξεις. ε. Στην κατηγορία Παραμύθι με Ελεύθερο Θέμα, το παραμύθι δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 3.000 λέξεις. στ. Στην κατηγορία Δοκίμιο με Ελεύθερο Θέμα, το δοκίμιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 25 σελίδες Α4 με Γραμματοσειρά Times New Roman και μέγεθος Γραμματοσειράς 12. ζ. Στην κατηγορία Νουβέλα με Ελεύθερο Θέμα, η νουβέλα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 70 σελίδες Α4 με Γραμματοσειρά Times New Roman και μέγεθος Γραμματοσειράς 12. η. Στην κατηγορία Μυθιστόρημα με Ελεύθερο Θέμα, το μυθιστόρημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 400 σελίδες Α4 με Γραμματοσειρά Times New Roman και μέγεθος Γραμματοσειράς 12. θ. Στην κατηγορία Θεατρικό Έργο με Ελεύθερο Θέμα, το μονόπρακτο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 30 σελίδες Α4 με Γραμματοσειρά Times New Roman και μέγεθος Γραμματοσειράς 12, το πολύπρακτο τις 120 σελίδες και ο μονόλογος τις 20 σελίδες. ι. Στην κατηγορία Οδοιπορικό με Ελεύθερο Θέμα, το οδοιπορικό δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 25 σελίδες Α4 με Γραμματοσειρά Times New Roman και μέγεθος Γραμματοσειράς 12. 4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι προδιαγραφές-κανόνες που έχουμε θέσει στην παράγραφο 3, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά ως προς τα όρια των λέξεων ή των σελίδων. Έργα που δεν τηρούν τους παραπάνω κανόνες και ξεπερνούν το όριο των λέξεων ή των σελίδων, τότε θ’ ακυρώνονται, δεν θα διαγωνίζονται και ούτε θα λαμβάνουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής οι δημιουργοί τους. 5. Τα έργα πρέπει να είναι υπογεγραμμένα όλα με το ίδιο ψευδώνυμο. 6. Τα έργα πρέπει να αποσταλούν σε αρχείο word μόνο μέσω email στο: kefalos.diagonismoi@gmail.com με ένδειξη στο θέμα: «ΓΙΑ ΤΟΝ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ» και την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία συμμετέχουν: «Μαθητών έως 18 ετών» ή «Νέων από 18 έως 30 ετών» ή «Ενηλίκων από 31 ετών και άνω», όπως και το λογοτεχνικό είδος ή τα λογοτεχνικά είδη που συμμετέχουν. Επίσης, να επισυνάψετε ένα δεύτερο αρχείο word, με τα στοιχεία επικοινωνίας σας (Ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου). 7. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από την 26η Ιανουαρίου 2020 έως τη 12η Ιουνίου 2020. 8. Τα έργα θα κριθούν από δύο κριτικές επιτροπές, οι οποίες είναι οι εξής: 1η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (για τα είδη: Διήγημα με Ελεύθερο Θέμα, Φανταστικό Διήγημα, Αστυνομικό Διήγημα, Ιστορία Flash Fiction, Παραμύθι)  1. Νατάσα Θάνου-Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας, Ποιήτρια 2. Τάσος Μιχαηλίδης-Μεταδιδακτορικός ερευνητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Λογοτέχνης. 3. Λεόντιος Πετμεζάς-Σύγχρονος θεωρητικός, ιστορικός τέχνης, βιβλιοκριτικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος 4. Σοφία Σκλείδα-Διδάκτωρ Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Υποψήφια Μεταδιδάκτορας Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Λογοτέχνιδα 5. Μαρία Χάλκου-Διδάκτωρ Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αθηνών, Λογοτέχνιδα 6. Eufemia Attanasi-Φιλόλογος από το Soleto (Lecce, Italia) 2η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (για τα είδη: Δοκίμιο, Νουβέλα, Μυθιστόρημα, Θεατρικό Έργο-μονόπρακτο, πολύπρακτο και μονόλογος-Οδοιπορικό) 1. Μαρία Γασπαράτου- Καθηγήτρια φιλολογίας 2. Ιωάννης Κορρές-Απόφοιτος Πυροσβεστικής Ακαδημίας,  Διπλωματούχος Εγκληματολογικών Επιστημών και Διερευνητικής Ψυχολογίας, Διπλωματούχος  Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Διπλωματούχος Δικαστικής Ψυχολογίας, Ποιητής 3. Ελένη Παπαδοπούλου-Καθηγήτρια φιλολογίας, γλωσσολόγος 9. Στην Κατηγορία Μαθητών έως 18 ετών (υποκατηγορίες: i. Μαθητών Δημοτικού, ii. Μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου) θα απονεμηθούν στους διακριθέντες του κάθε είδους: τρία Μετάλλια μαζί με τρία Βραβεία στους τρεις πρώτους, δέκα Έπαινοι και Τιμητικές Διακρίσεις. Επίσης, όλοι οι μη διακριθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στη λογοτεχνία, αρκεί το έργο ή τα έργα που θα μας στείλουν να τηρούν τους κανόνες-προδιαγραφές που θέσαμε παραπάνω. 10. Στην Κατηγορία Νέων από 18 έως 30 ετών θα απονεμηθούν στους διακριθέντες του κάθε είδους: τρία Μετάλλια μαζί με τρία Βραβεία στους τρεις πρώτους, δέκα Έπαινοι και Τιμητικές Διακρίσεις. Επίσης, όλοι οι μη διακριθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στη λογοτεχνία, αρκεί το έργο ή τα έργα που θα μας στείλουν να τηρούν τους κανόνες-προδιαγραφές που θέσαμε παραπάνω. 11. Στην Κατηγορία Ενηλίκων από 31 ετών και άνω θα απονεμηθούν στους διακριθέντες του κάθε είδους: τρία Μετάλλια μαζί με τρία Βραβεία στους τρεις πρώτους, δέκα Έπαινοι και Τιμητικές Διακρίσεις. Επίσης, όλοι οι μη διακριθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητικό Δίπλωμα Συμμετοχής, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ως επιβράβευση για τη συμβολή τους στη λογοτεχνία, αρκεί το έργο ή τα έργα που θα μας στείλουν να τηρούν τους κανόνες-προδιαγραφές που θέσαμε παραπάνω. 12. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη του 2020, σε ειδική εκδήλωση, όπου θα απονεμηθούν τα Βραβεία, τα Μετάλλια, οι Έπαινοι και οι Τιμητικές Διακρίσεις. 13. ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – Θα εκδοθούν δωρεάν καλαίσθητες Ανθολογίες του Διαγωνισμού. 14. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: Ιστοσελίδα: https://kefalosperiodiko.blogspot.com/ Facebook: https://www.facebook.com/kefalosperiodiko/ Email: diagonismoi@gmail.com


Διαγωνισμός συγγραφής θεατρικού έργου Η Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου με αφορμή τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε σήμερα, αλλά και μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας της για ανάπτυξη της Κυπριακής Θεατρικής Γραφής, προκηρύσσει Διαγωνισμό Συγγραφής Πρωτότυπου Θεατρικού Έργου στην Ελληνική Γλώσσα με τους εξής όρους και προϋποθέσεις. Το έργο θα είναι Μονόλογος ή και μέχρι δύο πρόσωπα, διάρκειας 50 με 60 περίπου λεπτών. ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «Σε κλειστό Κύκλο». Να αναφέρεται στις σημερινές καταστάσεις που ζούμε εξ αιτίας της απειλής του αόρατου εχθρού (Κορονοϊός). Με όλες τις συνέπειες αυτών των καταστάσεων. ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Μέχρι την 10η  Ιουνίου 2020 το αργότερο. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Ο κάθε συγγραφέας έχει το δικαίωμα υποβολής ενός (1) μόνο έργου. Σε περίπτωση υποβολής περισσότερων του ενός, όλα τα υποβληθέντα έργα του, θα αποκλείονται από τον Διαγωνισμό. Τα Έργα θα υποβάλλονται με Ηλεκτρονική Μορφή στην ακόλουθη διεύθυνση Email:  theodosiou_g@cytanet.com.cy Τα έργα θα συνοδεύονται με ψευδώνυμο. Σε δεύτερο Email αποστολής με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του Συγγραφέα όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο.Τα έργα θα κριθούν από ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από: Σκηνοθέτη, Ηθοποιό, Τον Πρόεδρο της Ε.Θ.Σ.Κ, 2 μέλη της Ε.Θ.Σ.Κ. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει το αργότερο μέχρι την 30 ην  Ιουνίου του 2020. ΕΠΑΘΛΑ: Α΄ Βραβείο χρηματικό έπαθλο €200 και παρουσίαση του (σκηνοθετημένη ανάγνωση του) από το θέατρο « ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΓΟΝΟΙ» της Ε.Θ.Σ.Κ. Β΄ Βραβείο χρηματικό έπαθλο €100. Γ΄ Βραβείο θα δωθούν ως έπαθλο Πέντε βιβλία Κυπρίων Θεατρικών Συγγραφέων. Η Κριτική Επιτροπή δύναται να απονείμει επαίνους αν το επιθυμεί. Τα βραβευμένα έργα καθώς και όσα άλλα κριθούν ως κατάλληλα θα εκδοθούν σε βιβλίο με έξοδα της Ε.Θ.Σ.Κ και αντίγραφα της έκδοσης θα δοθούν στους συγγραφείς. Η Ε.Θ.Σ.Κ διατηρεί το δικαίωμα της μη απονομής επάθλων στην περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ότι τα Έργα που κατατέθηκαν δεν ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια του διαγωνισμού. Η κρίση της Επιτροπής για τα βραβεία είναι τελεσίδικη και υποβάλλεται στην Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου μαζί με το Σκεπτικό της Βράβευσης. Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική τελετή. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, κ. Γιώργο Θεοδοσίου, Πρόεδρος, Τηλ: 99420914 Φαξ: 25376555


Οι εκδόσεις Άπαρσις σήμερα ξεκινούν τις αναρτήσεις μίας σειράς μικρών-bonsai διηγημάτων με τίτλο «Τα διηγήματα του εγκλεισμού». Πρώτο στη σειρά αυτή το υπέροχο διήγημα «Αλεπούδες με κομμένη ουρά» από τον ανθρώπου των γραμμάτων Βασίλη Καλαμαρά, σε αναδημοσίευση από το www.enetpress.gr.  Σας καλούμε λοιπόν σε αυτό το ταξίδι! Στείλτε μας στο aparsis.books@gmail.com ή στη σελίδα μας www.aparsis.gr ένα διήγημα μέχρι 800 λέξεις, μαζί με μία φωτογραφία και ένα βιογραφικό σας (προαιρετικά). Στόχος μας η έκδοσή τους σε συλλογικό ξεχωριστό τόμο!


Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος προκηρύσσει τον 9ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2020 Λήξη στις 20 Ιουλίου 2020. Ο διαγωνισμός για το τρέχον έτος, περιλαμβάνει τα εξής είδη του λόγου: Διήγημα, Νουβέλα, Ποίηση, Παιδικό παραμύθι, Παιδικό-νεανικό διήγημα. Η κρίση των έργων θα γίνει από κριτική επιτροπή που ορίζεται από το Δ.Σ. του Ομίλου και αποτελείται από διακεκριμένους λογοτέχνες και συγγραφείς. Για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού, τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα και την εφημερίδα του Ομίλου, καθώς και στις σελίδες του στο facebook, μετά την τελετή απονομής των βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2020 και στην οποία θα αποδοθούν τα βραβεία στους διακριθέντες και τ’ αναμνηστικά διπλώματα στους λοιπούς συμμετέχοντες.
Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ: 1. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν ενήλικες, άνω των 18 ετών, που γράφουν στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και διαμένουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Εξαιρούνται τα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς και οι συγγενείς τους μέχρι και Β' βαθμού. 2. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε περισσότερες από μία (1) κατηγορίες, με ένα αδημοσίευτο σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, διαδίκτυο) έργο ανά κατηγορία, τηρώντας για κάθε συμμετοχή ξεχωριστά, τους όρους που ακολουθούν και αναφέρονται αναλυτικά στις κατηγορίες (π.χ. υποψηφιότητα σε 3 κατηγορίες, 3 φάκελλοι, 3 καταθέσεις συμμετοχής). 3. Τα έργα (όλων των κατηγοριών), θα είναι γραμμένα απαραίτητα στην ελληνική γλώσσα και όχι σε κάποια τοπική διάλεκτο ή άλλη ξένη γλώσσα. Επιτρέπεται να υπάρχουν λίγες λέξεις, τοπικής διαλέκτου ή ξένες, αν το απαιτεί το έργο, αλλά θα υπάρχει απαραίτητα και σημείωση με επεξήγησή τους. 4. Με την αποστολή του έργου, ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται πως το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση. Οι συμμετέχοντες συμφωνούν με τους όρους του διαγωνισμού και αποδέχονται την απόφαση της κριτικής επιτροπής, η οποία είναι οριστική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. 5. Η βαθμολόγηση θα γίνει ατομικά και ξεχωριστά (χωρίς από κοινού συζήτηση) από τα μέλη της κριτικής επιτροπής με πρώτη ιδιότητα, αυτή του αναγνώστη. Οι βαθμολογίες θα είναι ισότιμες, ο μέσος όρος θα υπολογιστεί με ίση συμμετοχή κάθε ενός αναγνώστη, στην αντίστοιχη κατηγορία συμμετοχής. Για να προκύψει βαθμολόγηση για βραβεία θα πρέπει οι συμμετοχές να ξεπερνούν τις 10 στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σε διαφορετική περίπτωση θα χορηγηθούν μόνο έπαινοι συμμετοχής. 6. Τα έργα που θα διακριθούν, θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα του Ομίλου, εφόσον το επιθυμούν οι δημιουργοί, συνοδευόμενα από μία φωτογραφία τους και ένα μικρό βιογραφικό τους (αρχής γενομένης από το τεύχος Ιανουαρίου 2021). 7. Οποιαδήποτε συμμετοχή δεν πληρεί όλους ανεξαιρέτως τους όρους του διαγωνισμού (γενικούς και ειδικούς ανά κατηγορία), θα αποκλείεται, χωρίς ειδοποίηση του διαγωνιζομένου. 8. Τα έργα που υποβάλλονται στον διαγωνισμό, δεν επιστρέφονται, ενώ τα μη διακριθέντα έργα θα καταστραφούν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμoύ. 9. Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 20η Ιουλίου 2020, η οποία αποδεικνύεται από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου. Αναλυτικά η προκήρυξη και οι όροι συμμετοχής ανά κατηγορία: www.clubunesco.gr. και στα αρχεία (files) της παρούσας ομάδας.
Περισσότερα από την Χρύσα Μαστοροδήμου
Περισσότεροι διαγωνισμοί λόγου, τεχνών και πολιτισμού εδώ και εδώ
Επίσης, συνεχίζεται ο 1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη