Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

«Η Εβόρα είναι ελευθερία», Κώστας Κρομμύδας

«Για μένα η Εβόρα είναι ελευθερία. Είναι μία στάση ζωής που μπορεί να έχει ο καθένας. Είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου αλλά και τους ανθρώπους γύρω σου.»
Πολυγραφότατος και πολυτάλαντος. Είναι ο Κώστας Κρομμύδας και μαζί μιλήσαμε για το νέο μυθιστόρημά του με τίτλο Εβόρα, τη συμμετοχή του στη Βρετανική σειρά "The Durrells" και άλλα πολλά. Απολαύστε τον!
Τι λέει ο Κώστας για τον Κώστα;
Κώστας Κρομμύδας: Τον ρωτάει αν θα τα προλάβει όλα. Νομίζω πως κάνω ό,τι μπορώ. Δεν έχω τύψεις ότι υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσα να κάνω και δεν έχω κάνει. Προσπαθώ να με ενθαρρύνω, να μου δίνω δύναμη. Αυτό που με απασχολεί είναι το αν θα προλάβω να κάνω όλα όσα έχω σκεφτεί, όλα εκείνα που έχω φανταστεί με τα χρονοδιαγράμματα που έχω θέσει.

Πώς αποφασίσατε ότι θα γίνετε ηθοποιός;
Κ.Κ.: Απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου το πρώτο πράγμα που ήθελα να γίνω στην ζωή μου ήταν αεροπόρος. Κάποια στιγμή, στο δημοτικό, συμμετείχα σε μία θεατρική παράσταση κι εκεί μου μπήκε το μικρόβιο. Μου άρεσε πάρα πολύ η διαδικασία. Πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο αποφάσισα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός και ό,τι έκανα περιστρεφόταν γύρω από την ανάγκη μου να γίνω ηθοποιός. Το Λύκειο που πήγα τότε, το διάλεξα με κριτήριο να έχει θεατρική ομάδα.

Τα δύο τελευταία χρόνια είστε στη Βρετανική σειρά «The Durrells» στο ρόλο του διοικητή της αστυνομίας της Κέρκυρας. Μάλιστα, μαθαίνω πως όταν σας πήραν τηλέφωνο για να σας προτείνουν συνεργασία, νομίζατε πως κάποιος σας κάνει πλάκα.
Κ.Κ.: Την ώρα που με πήραν τηλέφωνο μπήκα στη διαδικασία και έψαξα λίγο. Σκέφτηκα ότι κάποιος μου κάνει πλάκα, γιατί κάνουμε πλάκες με φίλους ηθοποιούς. Όμως δεν ήταν πλάκα. Έκανα το casting, με πήραν και είναι από τις πιο ωραίες εμπειρίες μου ως ηθοποιός.

Σας λείπει η ελληνική τηλεόραση;
Κ.Κ.: Γενικότερα δεν μου λείπει. Έχω κάνει αρκετή τηλεόραση. Δεν μου αρέσουν οι δουλειές που γίνονται.

Θεωρείτε ότι περνάμε μία περίοδο κρίσης στην ελληνική τηλεόραση;
Κ.Κ.: Την περνάμε μονίμως με κάποιες αναλαμπές. Η ελληνική τηλεόραση πάσχει. Πολύ λίγες σειρές είναι καλές. Και θα μπορούσε να μου πει κάποιος ότι αυτό το λέω εκ του ασφαλούς. Ίσως να είναι κι έτσι.
Τα βιβλία μου πάνε πάρα πολύ καλά. Δεν γίνεται λοιπόν να αφήσω το συγγραφικό κομμάτι που πάει υπέροχα και να πάω να παίξω σε μία σειρά στην τηλεόραση που δεν θα με ευχαριστεί. Αν προκύψει κάτι το οποίο έχει ενδιαφέρον όμως, σαφέστατα και θα το κάνω. Μου λείπει η δουλειά μου ως ηθοποιός. Αλλά μου λείπει με τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που θέλω εγώ.

Κύριε Κρομμύδα, από το 2012 μέχρι και σήμερα, ασχολείστε με μεγάλη επιτυχία με τη συγγραφή. Πέντε από τα βιβλία σας έχουν μεταφραστεί και στα Αγγλικά. Πώς προέκυψε η ανάγκη για συγγραφή;
Κ.Κ.: Δεν ήταν ανάγκη. Πάντα μου άρεσε να γράφω ιστορίες και να τις αποτυπώνω, όπως επίσης μου άρεσε και να διαβάζω. Κάποια στιγμή σκεφτόμουν πως θα είχε πολύ ενδιαφέρον να γράψω κι εγώ τις ωραίες ιστορίες που διαβάζω και μ' αρέσουν.
Ξεκίνησα από πολύ μικρός να γράφω κάποια πράγματα. Η ενασχόλησή μου με το θέατρο με έφερε πολύ κοντά με τα θεατρικά κείμενα. Με αυτά ασχολήθηκα κυρίως, με μονόπρακτα. Και σιγά σιγά μπήκα στη διαδικασία να θέλω να γράψω ένα βιβλίο από την αρχή. Το ένα έφερε το άλλο. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη αφετηρία. Τα πράγματα ήρθαν πολύ ομαλά στην ζωή μου.
Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε η Εβόρα...
Κ.Κ.: Σε κάθε βιβλίο μου προσπαθώ να είμαι διαφορετικός. Να μην μοιάζουν οι ιστορίες μου. Κι αυτό γιατί έχω πάρα πολλούς αναγνώστες που διαβάζουν φανατικά τα βιβλία μου. Για μένα η Εβόρα είναι ελευθερία. Είναι μία στάση ζωής που μπορεί να έχει ο καθένας. Είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου αλλά και τους ανθρώπους γύρω σου. Είναι συναίσθημα. Την Εβόρα δεν την εμπνεύστηκα απλά από μία αληθινή ιστορία, αν και εμπεριέχει πράγματα που είναι αληθινά. Σε αυτό το βιβλίο θέλω πολύ να παρασύρω τον αναγνώστη, στον κόσμο της Εβόρα! Να βάλω τους αναγνώστες στη θέση της πρωταγωνίστριας μου, της Αριάδνης, και να ζήσουν όλο αυτό το ταξίδι που υπάρχει μέσα στο βιβλίο με όλες τις αισθήσεις. Η ιστορία μου δεν καλουπώνεται σε έναν τυπικό ανεκπλήρωτο έρωτα που συνήθως υπάρχει σε αυτά τα βιβλία. Αλλά μπαίνει σε πιο ουσιαστικά πράγματα. Στη σημασία του να αγαπάς με ανιδιοτέλεια, με τη σημασία του ανθρωπισμού αλλά και της γενναιοδωρίας.

Πόσες ώρες την ημέρα αφιερώνετε στη συγγραφή;
Κ.Κ.: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Μπορεί τη μία μέρα να γράψω μισή ώρα και την άλλη έξι ώρες. Αυτό είναι το ωραίο σε αυτή τη δουλειά. Μπορείς να δουλέψεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Δηλαδή μπορώ να γράφω είτε από την Αντίπαρο, είτε από το Παλιοχώρι, στο χωριό μου στα 1.100 μέτρα υψόμετρο κάτω από ένα πλάτανο. Αυτή είναι η μαγεία αυτής της δουλειάς.

Πώς ορίζετε το χιούμορ;
Κ.Κ.: Το χιούμορ πρέπει να είναι αβίαστο.

Κύριε Κρομμύδα αρθρογραφείτε στο infokids.
Κ.Κ.: Ναι. Η θεματολογία μου έχει να κάνει με τις σχέσεις και την ζωή γενικότερα.

Για τέσσερα χρόνια σας ακούγαμε στη συχνότητα του Love Radio 97.5. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Κ.Κ.: Έκανα ραδιόφωνο από τα Τρίκαλα. Είμαι παλιός ραδιοφωνατζής. Στον love 97,5 ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Μου αρέσει πολύ η μουσική· και η αίσθηση του μικροφώνου είναι πιο ωραία από αυτή της τηλεόρασης. Μακάρι να μπορούσα να κάνω μόνο ραδιόφωνο, αλλά δεν έχω τον χρόνο. Αφιερώνω πολύ χρόνο στα ταξίδια που κάνω για τα βιβλία μου.

Τρία πράγματα στα οποία ο Κώστας λέει ναι και τρία πράγματα στα οποία ο Κώστας λέει όχι;
Κ.Κ.: Λέω ναι στην ευγένεια, στη γενναιοδωρία και στην καλοσύνη. Λέω όχι στην αγένεια, στην αδικία και στην αναβλητικότητα.
Περισσότερα από τη Λυδία Καραθανάση
Επιμέλεια: Τζένη Κουκίδου
Το μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα, Εβόρα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Περίληψη:
Η αγάπη, όταν τη μοιράζεσαι, μεγαλώνει…
Λένε πως όταν κάποιος σώζει μια ζωή είναι σαν να σώζει τον κόσμο όλο. Η δική μου ζωή άλλαξε τη μέρα που ο Αντώνης με γλίτωσε από βέβαιο θάνατο.
Συνέχισα την πορεία μου στο δύσβατο μονοπάτι του δικού μου παραδείσου, αλλά πλέον αφουγκραζόμουν περισσότερο τη φύση, εναρμονίστηκα μαζί της, μοιάζοντας με αγρίμι που κινείται αθόρυβα στο πυκνό δάσος.
Ο Αντώνης έγινε συνοδοιπόρος μου και σκαρφάλωσε μαζί μου στην κορυφή της αγάπης. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για μας…
Υπάρχουν άνθρωποι που θα μας κάνουν δώρο κομμάτια της καρδιάς τους για να τα ενώσουμε με τα σπασμένα δικά μας. Είναι εκείνοι που περιμένουν αυτή την ιδανική ώρα, όταν ο έρωτας θα φυσήξει σαν δροσερός άνεμος.
Είναι αδύνατον να αφεθούμε στο μεγαλείο της αγάπης αν σκεφτόμαστε από την αρχή την κατάληξή της. Μόνο έτσι ο καθένας μας θα ανακαλύψει τον δικό του παράδεισο. Την Εβόρα του.
Αριάδνη
Εβόρα...
Αέρας, άνεμος, δροσερός καιρός, δροσερός τόπος, σκιερό μέρος... Απολαμβάνουν οι αισθήσεις... Απολαμβάνει και η ψυχή... Εβόρα ή και ευώρα, η καλή ώρα, η ιδανική στιγμή της ημέρας...

Διαβάστε επίσης:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη