Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Για την συλλογή διηγημάτων «Οι σκέψεις έστησαν χορό» της Τζωρτζίνας Κουριαντάκη


Στην συλλογή διηγημάτων «Οι σκέψεις έστησαν χορό» της Τζωρτζίνας Κουριαντάκη, βρήκα καταφύγιο τουλάχιστον τρεις φορές από τη στιγμή που εκδόθηκε. Και κάθε φορά ανακάλυπτα κι ένα καινούριο μήνυμα που θαρρείς προοριζόταν αποκλείστηκα για εμένα και τις συνθήκες που αντιμετώπιζα τη δεδομένη στιγμή. Γιατί δε πρόκειται απλά για μια ανάγνωση ανθρώπινων, καθημερινών ιστοριών. Όπως διαπίστωσα από το πρώτο ακόμη αναγνωστικό μου ταξίδι, αυτό που ζωντανεύει μέσα και πέρα από τις λέξεις, είναι ένας ειλικρινής διάλογος συγγραφέα και αναγνώστη.

Γι’ αυτό και θεωρώ ως δεδομένο πως όσοι περιηγηθούν στη συλλογή διηγημάτων «Οι σκέψεις έστησαν χορό» θα ανακαλύψουν στο διάβα τους πάμπολλα ισχυρά ηθικά διλήμματα. Με κυριότερο το «Εσύ πώς θα έπραττες στη θέση των ηρώων;». Των πρωταγωνιστών, που άλλοτε γίνονται υποχείρια της μοίρας και πιόνια της ζωής. Και κάποτε, αρπάζουν τις ευκαιρίες από τα μαλλιά δημιουργώντας τους δικούς τους, νέους δρόμους για μια νέα συνέχεια. Στρωμένους μονάχα από τη δίψα τους για ελευθερία.

Σχετικά με τον τρόπο έκφρασης κι απόδοσης των ιστοριών από μέρους της συγγραφέως Τζωρτζίνας Κουριαντάκη, συνάντησα γλαφυρές λέξεις και νοήματα τα οποία γίνονται αμέσως κατανοητά. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε δυσκολονόητες εκφράσεις χάριν εντυπωσιασμού.
Οι διάλογοι και οι περιγραφές των χαρακτήρων και των καταστάσεων που μας παρουσιάζονται, θεωρώ πως γίνονται με εύστοχο και περιεκτικό τρόπο. Δηλώνοντας συγχρόνως με περίσσια ευκολία και τον αντίστοιχο ψυχικό τους κόσμο.
Και όσον αφορά τις ιστορίες που ξεδιπλώνονται στο χαρτί, βρίθουν από ανεκπλήρωτα όνειρα, αδιέξοδα και προσωπικές επιδιώξεις λύτρωσης. Θέματα δηλαδή με τα οποία παλεύουμε συχνά στην καθημερινότητά μας.
Και κάθε πρόταση που περνά από τα μάτια μας δίνει την εντύπωση πως έχει πρώτα ωριμάσει για αρκετό καιρό στη ψυχή της συγγραφέως πριν αποτυπωθεί στο χαρτί. Με επιστέγασμα την σελίδα 90 και το διήγημα «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΕΠΥ».

Κλείνοντας και την τελευταία σελίδα της συλλογής διηγημάτων «Οι σκέψεις έστησαν χορό» της Τζωρτζίνας Κουριαντάκη, πιστεύω πως θα μείνει χαραγμένη και σε εσάς η εντύπωση πως βιώσατε κάτι οικείο. Όντας ο/η πρωταγωνιστής/στρια σε όλες τις ιστορίες που εκτυλίχθηκαν στο βιβλίο που μόλις τελειώσατε.
Συμπάσχοντας, κρίνοντας, δακρύζοντας και χαμογελώντας με πείσμα στις προκλήσεις της Μοίρας…



Επίσης:
Οι σκέψεις έστησαν χορό
Η Τζωρτζίνα Κουριαντάκη και Οι σκέψεις έστησαν χορό (ο σύνδεσμος περιέχει και τρία διηγήματα της συλλογής που πρωτοδημοσιεύθηκαν στο koukidaki)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη