Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Τίποτα δεν τελείωσε ακόμη

Πίνακας Γιώργου Αγγελίδη (ακρυλικό)

Τα συναισθήματα θέλουν να ανταποδώσουν στο μέγιστο της κλίμακας που διακατέχονται. Θέλουν να βγουν και να φωνάξουν πως είναι εδώ και συμπάσχουν με τους κατόχους τους.

Μα άδικα όλα αυτά, όταν καταλαβαίνουν πως οι άνθρωποι, μόνο και μόνο για να επιδειχθούν και για να προσπαθήσουν να νοιώσουν οι ίδιοι καλά, τα χρησιμοποιούν χωρίς να αισθάνονται την παραμικρή αύρα, χημεία, μεταξύ τους.

Νοιώθουν παραγκωνισμένα και δε θέλουν να τους χαλάσουν το χατήρι, μα πολλές φορές βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να τους γυρίσουν την πλάτη και να τους διδάξουν απλά και ξεκάθαρα, πως δεν μπορούν να τα εκμεταλλεύονται και να τα κοροϊδεύουν, όπως εκείνοι θέλουν, μαζί με τους συναισθηματισμούς τους.

Ζευγάρια που πάντα πάνε δυο-δυο, συναισθήματα και συναισθηματισμοί, θέλουν να ξεχωρίζουν και να διαχωρίζονται από δω και στο εξής.

Τρέμουν να δουν την αλήθεια τους και να αντιληφθούν, πως δε θέλουν να τους συμπαρασταθούν, παρά θέλουν να επιβεβαιωθούν και να πληγώσουν ίσως, ή και σίγουρα, και των άλλων τα δικά τους· εκείνα επιρρεπή συναισθήματα, στο φόβο, για αποκάλυψή του χαρακτήρα που τα φέρουν και τα περιφέρουν.

Κι όμως, ξέρουν πολύ καλά πως χαρακτήρες σαν και αυτούς είναι ανάξιοι να τα έχουν μαζί τους, να κυκλοφορούν στις λεωφόρους του νου και της καρδιάς τους.

Θα 'πρέπε να μένουν μόνοι τους εκείνοι οι χαρακτήρες, να παρατηρούν καλά καλά τις ψυχές των άλλων, να μην παίζουν μαζί τους, μα κυρίως, να μην μπερδεύουν ακόμα και τα ονόματα των δήθεν ψυχών, που 'χαν αποφασίσει να μοιραστούν τις ζωές τους.

Τώρα που τα γράφω και τα σκέφτομαι, κάθομαι και γελάω και τα βάζω πολλές φορές και με μας τους ίδιους, που νομίζουμε πως θα βρίσκαμε σαν τις καρδιές μας και σαν τους εαυτούς μας, ξεκάθαρους, αγνούς, μα κυρίως απαίδευτους, από γυμνάσια και δήθεν καψόνια ζωής και τρόπου συμπεριφοράς.

Μα ο καλός Θεούλης που πάντα πιστεύω και ποτέ δεν έπαψα να προσεύχομαι και να ελπίζω, θέλησε να μου ανταποδώσει, ότι η ζωή μου χρωστούσε, σε μένα, τα παιδιά μου και τους γονείς μου.

Όταν υπάρχει ανάμεσά μας άνθρωπος, ξέχωρος, θησαυρός με όλη τη σημασία της λέξης, ανεκτίμητος, αληθινός και κυρίως ξεκάθαρος στην υφή και στην υπόστασή του, τότε δε μας μένει άλλο παρά να τον εκτιμήσουμε και να τον εναποθέσουμε στο κυριότερο μέρος του σώματός μας.

Αριστερά, σταθερά, μόνιμα και συνεχώς να αποδεικνύουμε τις αλήθειες της ζωής και της ψυχής μας, του νου και της καρδιάς μας.


Άννα Ζανιδάκη

Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα του Γιώργου Αγγελίδη (ακρυλικό)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη