Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελένη Τζιώγα και Τ’ ανείπωτα

Από το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής της Ελένης Τζιώγα, Τ' ανείπωτα, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ελένη Τζιώγα: Κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ο εγκλεισμός και η απομόνωση, μας έφεραν αντιμέτωπους με το βαθύτερο εγώ μας, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, που είναι καταχωνιασμένα εκεί, περιμένοντας την αφορμή να έρθουν στην επιφάνεια. Όλα αυτά μετουσιώνονται σε λέξεις που σωρεύονται κι αποκτούν μία δική τους δυναμική, χειμάρρου, απαιτώντας την εξωτερικευμένη έκφρασή τους. Η ποίηση εμπεριέχει και διάφορες αντιφάσεις. Άλλοτε λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης και λύτρωσης, φέρνοντας ανακούφιση κι άλλοτε είναι επώδυνη γέννα, γιατί αγγίζουμε και ξύνουμε τις υπάρχουσες πληγές μας. Σε κάθε περίπτωση, οι λέξεις γίνονται απαιτητικές και είναι το όχημα για να εκφραστούν σκέψεις, έννοιες και συναισθήματα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Τ.: Διήρκεσε περίπου όσο και το διάστημα του πρώτου εγκλεισμού λόγω πανδημίας.  Ήταν αυτό το διάστημα, που υπήρξε μία έντονη ευαισθητοποίηση σε πάμπολλα ερεθίσματα, όπως υπαρξιακά, πολιτικά, κοινωνικά, κάποια βιβλία που διάβασα, εικόνες που είδα και άλλα πολλά, τα οποία βρήκαν τον χώρο τους στην μοναχικότητα, που ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό της νέας καθημερινότητας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Τ.: Ο τίτλος του βιβλίου «T’ Ανείπωτα», απαντάει στην ερώτησή σας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Τ.: Θα σας απαντήσω με στίχους από το ποίημά μου Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΡΕΦΤΗ:

Mε βλέμμα εξονυχιστικό-γιατί η ψυχή από τα μάτια πιάνεται-
σημάδια ψάχνω, μήπως και με των καιρών το αμείλικτο πέρασμα,
υπέκυψα κι εγώ, σαν οι πολλοί, στην νομοτελειακή καθώς φαίνεται,
συγκλίνουσα ομοιότητα της άγριας αγέλης.

Ποια μουσική του ταιριάζει;
Ε.Τ.: Αυτή που αρέσει σε μένα και θεωρώ ταιριαστή, είναι η Gnossienne Νο1, του Eriκ Satie και τα Nocturnes του Chopin. Λειτουργούν με την γαλήνη τους εξισορροπητικά με τις έντονες υπαρξιακές αναμοχλεύσεις και αναζητήσεις, που ξεπηδούν μέσα από τα ποιήματά μου.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει: φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Τ.: Για μένα χρειάζεται πολλά περισσότερα από την φαντασία και την εμπειρία. Χρειάζεται απομόνωση, για να «σωπάσουν» οι αποπροσανατολιστικές φωνές της θορυβώδους και απαιτητικής καθημερινότητας και απελευθέρωση των εγκιβωτισμένων στα βάθη του μυαλού και της ψυχής μας συναισθημάτων και βιωμάτων. Να τους επιτραπεί να μεταφερθούν ως έντεχνα πλέον νοήματα, στο άπλετο φως. Να αποτολμήσουμε την έκθεση. Χρειάζεται κάποιο κοινό, με το οποίο θα χτιστεί μια γέφυρα νοητικής επικοινωνίας, που είναι για μένα σημαντική. Αν οι γραμμένες λέξεις μείνουν στο συρτάρι, είναι περίπου, σαν να μην έχουν γραφτεί. Είναι μια μορφή επικοινωνίας με τους άλλους, είναι σαν να λέμε: Άκου τι έχω να σου πω!

Σας έχει επηρεάσει άλλο συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε;
Ε.Τ.: Θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο φανατικό αναγνώστη, παρά συγγραφέα, όπως είπε και ο Χόρχε Λούις Μπόρχες. Τα οφέλη της ανάγνωσης είναι πολλαπλά. Διάβαζα πάντα και συνεχίζω να διαβάζω μανιωδώς. Αυτό σίγουρα έχει διαμορφώσει τον τρόπο σκέψης μου, την κουλτούρα μου και άρα και τον τρόπο ζωής μου και γραφής μου. Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιους αγαπημένους συγγραφείς: Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καζαντζάκης, Κική Δημουλά, Milan Kundera, Franz Kafka, Philip Roth, Gabriel Garcia Marques, Josef Konrad, οι υπόλοιποι ας με συγχωρέσουν για την παράλειψή τους.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Τ.: Το βιβλίο «Τ’ Ανείπωτα» μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων Ελκυστής. Οι αναγνώστες της Θεσσαλονίκης, μπορούν να επισκεφθούν τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των εκδόσεων Ελκυστής, στο κέντρο της πόλης (Αρριανού 15) ή να το παραγγείλουν δίχως μεταφορικά έξοδα στα τηλέφωνα 2314037484 ή 6977853682. Ακόμη, μπορεί να παραγγελθεί στην Κύπρο καλώντας το τηλέφωνο 99326813 (D.E.S. Bookworld).

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Τ.: Μπορεί κανείς να με βρει στο facebook, ως Eleni Tzioga και στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου el.tzioga@gmail.com

Τ' ανείπωτα, Ελένη Τζιώγα

Η Ελένη Τζιώγα απαντά το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για την ποιητική της συλλογή, Τ’ ανείπωτα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Η Ελένη Τζιώγα κατάγεται από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Έζησε στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή και στην Αθήνα. Εκεί, εργάστηκε στη γραμματεία των Δικαστηρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Από το 2018 ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. «Τ’ Ανείπωτα» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη